Kataja varasti kotiedun trillerissä – voittokori päätössekunnilla

Tuomareiden kanssa koko päätösneljänneksen keskustellut Teemu Rannikko hoiti hommansa vahvasti myös kentällä. Tässä Rannikon käsiin pysähtyy Juwan Staten.

Joensuun Kataja ryöväsi finaaliaarjan kotiedun heti ensimmäisessä Salohallissa pelatussa Korisfinaalissa. Vilppaan komennossa lähes koko 40 minuuttia kulkenut kamppailu kääntyi lopulta Katajalle päätössummerin soidessa Daniel Mullingsin nostaessa joensuulaiset hyökkäyslevypallon päätteeksi 75-74 (39-42) –vierasvoittoon.
Vilpas hallitsi 2011 katsojan edessä pelattua finaalisarjan avausottelua ottelun avausminuutilta aina päätösjakson alkuhetkille, jolloin sentteri Kervin Bristol donkkasi Katajan ensimmäistä kertaa ottelussa johtoon. Tuo johto kesti kuitenkin vain 14 sekuntia, Vilppaan Juwan Statenin heitettyä isännät takaisin johtoasemaan heti seuraavassa hyökkäyksessä.
Ottelun toisella puoliajalla parhaimmillaan 12 pisteen johtoasemassa käynyt Vilpas näytti karkaavan Katajalta päätösneljänneksen puolivälissä, sisäpelaaja Al’lonzo Colemanin vapaaheiton venyttäessä kotijohdon jo kuuteen pisteeseen. Bristolin kakkonen ja Teemu Rannikon kolmonen toivat Katajan kuitenkin pisteen päähän vajaat kolme minuuttia ennen päätössummeria.
Molempien joukkueiden hyökkäys takkusi ottelun ratkaisuhetkillä, mutta Katajan puolustuksen pitäessä Statenin korintekoyritykset kurissa, sai Kataja mahdollisuuden kääntää ottelun voitoksi kamppailun viimeisessä pallonhallinnassa. Rion Brownin ajon pyörähtäessä koriraudan päältä ulos, nousi Katajan räjähtävä taistelija Daniel Mullings hyökkäyslevypalloon ja nosti pelivälineen koria kohti juuri ennen ottelun päätössummerin soittoa. Pallo renkaan reunoilta sisään ja Katajan ryöstöretki Salohalliin onnistui lukemin 75-74 (39-42).
– Sarjan kaksi parasta joukkuetta taistelivat 40 minuuttia kynsin ja hampain voitosta. Olimme onnekkaita, että ottelun viimeinen pallo pomppi meille, totesi Katajan päävalmentaja Greg Gibson.
– Aloitimme ottelun vaisusti ja menetimme pallon 14 kertaa avauspuolikkaan aikana. Ensimmäisen jakson jälkeen pääsimme otteluun paremmin mukaan ja pystyimme antamaan itsellemme mahdollisuuden voittaa Vilppaan vahvoista jaksoista huolimatta.
Katajan voiton takuumiehinä toimivat väkevän tupla-tuplan toimittanut Bristol (23/10/2 torjuntaa), sekä vahvaa kaukoheittopeliä esittäneet Jarekious Bradley (18/5, 3p 3/5) ja Rion Brown (16/8, 3p 3/4). Takakentän maestro Rannikko operoi 8 pistettä ja 7 koriin johtanutta syöttöä, ottelun sankariksi nousseen Mullingsin kirjauttaessa tililleen 6 pistettä, 12 levypalloa ja 4 koriin johtanutta syöttöä.
Vilppaasta riveistä kovinta jälkeä tekivät tupla-tuplan postittanut Coleman (12/11/4 syöttöä/3 riistoa) ja 11 pistettä sekä 5 koriin johtanutta syöttöä kirjauttanut Staten. Kaksinumeroisille pisteille itsensä heittivät myös Mikko Koivisto (11), Matias Ojala (11/4) sekä Michael Pounds (10).