Sporttarit tuovat liikettä Armfeltin yläkoulun välitunteihin

Armfeltin koulun Sporttarit esittelevät monipuolista välinevalikoimaansa. Kuvassa vasemmalta oppilaat Anni Aalto, Nea Kyyrä, Eva Bagaeva ,Diana Raduly-Baka, sekä hankkeessa mukana oleva opettaja Sanni Mielonen.

Halikkolaisessa Armfeltin yläkoulussa liikutaan välituntisin koulun omien sporttareiden innoittamana.

Armfeltin sporttarit ovat hakeneet ja saaneet Ykkösmassi-avustuksia välituntiliikunnan monipuolistamiseksi.

Eva Bagaeva, Diana Raduly-Baka, Anni Aalto ja Nea Kyyrä ovat innostuneita Sporttari-toiminnasta ja sitä kautta myös jokapäiväisistä toimintavälitunneista. Puhetta pulppuaa lähes tauotta kaikilta.
– Osallistuminen sporttaritoimintaan on täysin vapaaehtoista. Kaikkiaan mukana yli 30 oppilasta; se on minimimäärä oppilaita näin isossa koulussa, jotta saadaan toiminta pyörimään, eikä vastuuta kaadu liikaa muutamalle oppilaalle, Eva sanoo.

Sporttaritoiminnan vastuuopettaja Sanni Mielonen kertoo, että Armfeltissa alkoi syksyllä neljäs Sporttari-vuosi.
– Aloitimme aivan nollasta ilman välineitä. Sitten rehtori Jaana Talvitie kertoi Ykkösmassista ja mahdollisuudesta saada sitä kautta rahaa välinehankintoihin, Mielonen muistelee.

Koulun Sporttari-aktiivien mielestä avustusten hakuprosessi on ollut opettava ja hyvä kokemus.
– Alkuun järjestimme toimintavälitunnin kaksi kertaa viikossa, nykyään jo kerran päivässä.

Ensimmäinen Ykkösmassi-hankinta oli äänentoistolaitteet sählyturnausta varten. Seuraavaksi oli vuorossa Play Station 4 -pelikonsoli ja siihen Just Dance-peli, joka on ollut valtavan suosittu.
– Tämän syksyn hankintana olivat slacklinet eli tasapainoköydet sekä ninjarata. Slacklinet ovat olleet todella suosittuja ja siksi nyt päädyttiin hankkimaan uusia rikkimenneiden tilalle. Meidän ninjaradasta tulee myös suosittu, sillä siinä riittää tarpeeksi haastetta, sporttarit uskovat.

Aktiviteetteja valitaan oppilaiden kiinnostuksen mukaan. Koululta löytyy varusteita muun muassa lentopalloon, sulkapalloon, koripalloon ja jalkapalloon.
– Meillä on myös puujalkoja, amerikkalainen jalkapallo, frisbeegolfmahdollisuus, keiloja ja keilapalloja, mölkky, petanque. Sisävälineistä löytyy pallopelien lisäksi Twister ja sekä erilaisia lautapelejä.

Liikuntamuodoista erilaiset haasteet ja kilpailut ovat kaikkein suosituimpia. Kenenkään ei tarvitse olla urheilija osallistuakseen välituntiliikuntaan tai sporttarien toimintaan.
– Toiminnallinen joulukalenterimme lisää suosiotaan vuosi vuodelta. Siinä jaetaan voittajille myös pienet palkinnot.

Pienet palkinnot, kuten tikkari, lisäävät innostusta osallistua haasteisiin ja välillä niihin jopa jonotetaan. Kaikki välineet ovat koko koulun käytössä aina tarvittaessa. Myös tukioppilaat lainaavat toisinaan äänentoistolaitetta omiin tarkoituksiinsa.
– Kaupungin liikunnanohjaaja Hanna-Mari Ruotsalainen on opastanut sporttareita suunnittelemaan ja järjestämään erilaisia aktiviteetteja. Keväisin kaupunki on järjestänyt meille päivän mittaisen urheilutapahtuman, ikään kuin kiitoksena toiminnasta, Diana kertoo.

Sporttareilla on valtavasti uusia ideoita, mitä tehdä seuraavaksi.
– Toimintavälitunnit parantavat yhteishenkeä koko koulussa ja vähentävät kiusaamista, Anni kertoo.

Ykkösmassi on suunnattu 11–25-vuotiaille nuorille erilaisten tapahtumien järjestämiskuluihin, välineiden vuokraamiseen tai retkiin.
– Ykkösmassin avulla tehdyistä hankinnoista pitää olla hyötyä mahdollisimman monelle nuorelle. Valtaosa tuesta on myönnetty erilaisiin harrastusvälineisiin tai peleihin, musiikkivälineisiin sekä partio- tai VPK-toimintaan, Ykkösakselin hankeneuvoja Jaana Joutsen kertoo.
Ykkösmassia voi hakea kolmen nuoren ryhmä. Jos kaikki ryhmän jäsenet ovat alaikäisiä, tarvitaan mukaan yksi vastuuaikuinen. Hankerahoitusta voi hakea neljä kertaa vuodessa ja seuraava haku päättyy marraskuun lopulla.

Tanja Virtanen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: