Osa Salon ammattiopiston opinnoista käy osaksi ammattikorkeakoulututkintoa

Mariella Liukkonen, Siiri Kuivisto, opettaja Blend Zeqiri, Olavi Moilanen, Atte Kortejärvi ja Aatu Timonen ryhmittyivät valokuvaan kesken matematiikan tunnin.

Salon ammattiopiston opiskelijat Mariella Liukkonen, Siiri Kuivisto, Olavi Moilanen, Atte Kortejärvi ja Aatu Timonen istuvat torstaina iltapäivällä matikan tunnilla.

Nuoret opiskelevat opettaja Blend Zeqirin johdolla murtolukuja osana kolmen opintopisteen ”Ammattikorkeakoulumatematiikka tutuksi” – kurssia.
– Tällä kurssilla mennään hieman ammattiopiston vaatimuksia pidemmälle, Zeqiri kertoo.

Matematiikan kurssilla opiskellaan myös polynomilaskentaa, yhtälöitä, geometriaa ja funktioita – muun muassa.
– Kuulimme tästä mahdollisuudesta opolta. Aiomme jatkaa ammattikorkeakouluun, Salon ammattiopiston hius- ja kauneusalan opiskelijat Mariella ja Siiri kertovat.

Nuoret näkevät yhteistyön Turun ammattikorkeakoulun kanssa mahdollisuutena, joka kannattaa käyttää hyödyksi.

Liiketoimintaa opiskelevat Atte ja Aatu suunnittelevat hakevansa perustutkinnon suorittamisen jälkeen tradenomiopintoihin.
– Näistä opinnoista on hyötyä koska ne kelpaavat molempiin oppilaitoksiin.

Ammattiopiston pedagoginen johtaja Riikka Riihimäki kertoo, että ammattikorkeakoulun valinnaiset opinnot ovat uutta yhteistyötä oppilaitosten kesken.
– Nämä opinnot tunnustetaan osaksi ammatillista perustutkintoa. Opiskelijan jatkaessa ammattikorkeakouluun on hänellä jo kasassa tietty määrä valinnaisia ammattikorkeakouluopintoja, Riihimäki kertoo.

Opintoja tarjotaan ammattiopiston opettajien toimesta keväällä suomen kielessä ja viestinnässä, matematiikassa ja ruotsin kielessä. Syksyllä tulee tarjontaan myös englanti.
– Lisäksi ammattikorkeakoulun opettajan Antti Meriön johdolla on alkanut opintojakso ”Johdatus ammattikorkeakouluopintoihin”.

Yhdessä tekeminen on mielekästä.
– Opettajamme ja opinto-ohjaajamme ovat osallistuneet aktiivisesti yhteistyöhön ammattikorkeakouluväen kanssa. Loistava tekemisen meininki on näkynyt niin opettajien, opojen kuin vastuuopettajien työssä.

Opinnot on aloittanut kevään aikana kymmenkunta opiskelijaa, ja lisää innokkaita kyselijöitä tulee koko ajan, kun kevään haut lähestyvät.
– Näistä opinnoista on opiskelijoille hyötyä jatko-opintoihin pääsemisessä ja siellä pärjäämisessä. Lisäksi nämä vievät eteenpäin myös nykyisiä opintoja ja tuottavat opintoja jo mahdolliseen seuraavaan ammattikorkeakoulututkintoon, Riihimäki kertaa.

Nyt aloitettujen opintojen lisäksi ammattikorkeakoulussa on voinut suorittaa jo pidemmän aikaa niin sanottuja polkuopintoja.
– Opiskelijat voivat tehdä avoimen väylän kautta pakollisia ensimmäisen vuoden ammattikorkeakouluopintoja. Näitä opiskelijoita on esimerkiksi merkonomiopiskelijoissa. Heillä on tähtäimessä tradenomitutkinto.

Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon ohjelmointipuolella tehdään myös tiivistä yhteistyötä ammattikorkeakoulun opettajien kanssa.
– Osa opiskelijoista suorittaa ammatillisen tutkinnon osan jo ammattikorkeakoulun laajuisesti. Yhteistyötä on myös lähi- ja sairaanhoitajaopiskelijoiden välillä esimerkiksi yhteisissä harjoituksissa.

Alalta kuin alalta on mahdollista suorittaa ammattikorkeakouluopintoja ja sitä yhteistyötä kehitetään

Yhteistyömahdollisuuksia ammattikorkeakoulun kanssa haetaan myös lähihoitajakoulutuksen hyvinvointiteknologian ja ammattikorkean terveysteknologian välille.
– Tavoitteena on antaa valmiuksia hyödyntää uutta teknologiaa entistä enemmän tulevaisuuden hoitotyössä.

Johdatus tekniikan alan ammattikorkeakouluopintoihin -kurssilla tutustutaan Turun AMK:n eri tekniikan alan laboratorioihin ja projektioppimisympäristöihin.
Salossa on voinut jo vuosien ajan suorittaa myös lukio-opintoja ammatillisen koulutuksen yhteydessä.
Ilmoittautuminen tapahtuu heti opintojen alussa koulutusalan opinto-ohjaajalle, jonka kanssa tehdään henkilökohtainen opintojen etenemissuunnitelma. Tällä hetkellä ammattikorkeakouluopintojen sisällyttäminen on kuitenkin nostanut suosiotaan enemmän. Yhteistä kehittämistä molempiin suuntiin jatketaan edelleen.

Pekka Mäenpää

Salon ammattiopiston pedagoginen johtaja Riikka Riihimäki, opinto-ohjaaja Merja Korkiakoski, erityisopettaja Marja-Liisa Hirvonen, opinto-ohjaaja Taina Kauppinen, ruotsin kielen lehtori Sirpa Ikonen, opinto-ohjaaja Päivi Soinila, opinto-ohjaaja Paula Ekman ja opinto-ohjaaja Susanna Vasama suunnittelemassa tulevaa.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: