Aarno ja Ritva Jokinen vaihtavat öljylämmityksen kaukolämpöön

Aarno ja Ritva Jokisen valitsivat 40 vuotta sitten rakennettuun omakotitaloonsa kaukolämmön kun vanha öljyjärjestelmä alkoi reistailla.

Pekka Mäenpää

Salolaiset Aarno ja Ritva Jokinen asuvat 1977 Ollikkalaan rakennetussa omakotitalossaan pienoisen remontin keskellä. Talon lämmitysmuotoa vaihdetaan parhaillaan kaukolämpöön ja työ alkaa olla loppusuoralla.
-Rakennutimme kotimme reilut 40 vuotta sitten aravalainalla ja asennutimme taloon silloin modernin vesikiertoisen öljylämmityksen. Se on toiminut hyvin, mutta muutama viikko sitten järjestelmä alkoi reistailla, Ritva Jokinen kertoo.

Aarno Jokinen oli nähnyt samaan aikaan lehdestä Salon Kaukolämmön ilmoituksen, jossa kerrottiin valtion 4000 euron avustuksesta öljylämmitysjärjestelmästä luopuville.
-Olimme onnekkaita ajankohdan suhteen. Kun kattila rupesi vuotamaan, oli pakko ruveta miettimään mitä nyt sitten tehdään. Ensiksi epäilimme, osaammeko tehdä kaiken tarvittavan, mutta hyvin tämä on mennyt, Aarno Jokinen kertoo tuvan pöydän ääressä.

Kun Jokiset ottivat yhteyttä Salon Kaukolämpöön, sieltä kerrottiin, että kaukolämpöputken saa tuotua heidän kotiinsa. Kun samalla kerrottiin niin sanotusta avaimet käteen -palvelusta, turhat murheet jäivät kokonaan pois.
-Öljylämmityskattila on alkuperäinen; poltin taitaa olla pari kertaa vaihdettu. Tämä energiaremonttiavustus on iso apu meille kahdelle eläkeläiselle; ihan suorastaan korvaamaton, Jokiset kiittelevät.

Keittiön ikkunasta näkyvä kaivanto on asiamukaisesti aidattu ja merkitty. Kaukolämpöyhtiön asennusporukka tekee työn ilman, että isäntäväen tarvitsee muuta kuin katsella.
-Ensimmäinen huolemme oli, että miten selvitämme ja tilaamme mitäkin tekijää oikeassa järjestyksessä. Mutta ei se ollutkaan tarpeen, kun Salon Kaukolämpö antoi kokonaispaketin ja hinnan. Meidän ei tarvitse puuttua mihinkään; se helpottaa kahta vanhaa ihmistä.

Salon Kaukolämpö Oy:stä kerrotaan, että asiakas voi järjestellä ja tehdä paljon myös itse niin halutessaan. Kun rakentamisaikataulusta ja liittymisjohdon reitistä on sovittu, asiakas voi tilata haluamaltaan LVI-suunnittelijalta kaukolämmityssuunnitelman. Sen avulla voi sitten pyytää tarjoukset urakoitsijoilta ja lämmönjakokeskusten toimittajilta.
Salossa moni kaukolämpöasiakas päätyy kuitenkin kokonaispakettiin.
-Ely-keskuksen tuki on vaikuttanut positiivisesti kaukolämmön kysyntään, kaukolämpöpäällikkö Jarkko Niemi kertoo.

Salossa kiinnostusta kaukolämpöön on lisännyt myös tieto Lounavoiman uuden jätteenpolttolaitoksen rakentamisesta ja valmistumisesta. Sen vaikuttaa myönteisesti kaukolämmön aiheuttamiin päästöihin.
-Ekovoimalan valmistuttua fossiilisten polttoaineiden käyttö loppuu ja sitä kautta kaukolämmön hiilidioksidipäästöt Salossa puolittuvat nykyisestä, Niemi kertoo.

Salon kaukolämpöverkko käsittää osin Salon ja Halikon keskustaajamat sekä alueita Perniön keskustassa ja Perttelissä Inkereellä. Kaukolämpöverkon yhteispituus on 121 kilometriä ja tällä hetkellä verkossa on lähes 1100 asiakasta ja noin 15 000 asukasta.

Öljylämmityksestä luopuvat kotitaloudet voivat saada 4000 euron valtion avustuksen myös vaihtamalla lämmitysmuodon maalämpöpumppuun tai ilma-vesilämpöpumppuun.

Salossa pitkään alalla toiminut Energiatalo Järvi Oy on huomannut investointituen vaikutuksen.
-Meillä on syksy normaalistikin vilkasta aikaa, mutta nyt kyselyjä ja tilauksia on tullut arviolta 30 prosenttia normaalia enemmän, toimitusjohtaja Ari Järvi kertoo.

Hänen mukaansa sekä maalämpö että ilma-vesilämpöpumppuun perustuva lämmitys ovat jo toimiviksi ja varmoiksi koettuja ratkaisuja.
-Aina tekniikka kehittyy, mutta nykyaikaisissa ratkaisuissa hyötysuhde ja sähkönkulutus ovat kunnossa. Ja varalla ja apuna on sähkövastus talven kireimpiä pakkasia varten, kuten öljykattiloissakin öljyn loppumista tai polttimen häiriötilanteita varten, Järvi muistuttaa.

Halikkolainen Jarmo Parkko oli pohtinut jo muutaman vuoden ajan lämmitysjärjestelmän uusimista. – ELYn tuki oli lopullinen sysäys hankinnalle, ilma-vesilämpöpumppuun päätynyt Parkko kertoo.

Halikkolainen Jarmo Parkko oli pohtinut jo muutaman vuoden ajan lämmitysjärjestelmän uusimista.
ELY-keskuksen 4000 euroa oli lopullinen sysäys hankinnalle.
-Päädyin ilma-vesilämpöpumppuun. Paikallinen yrittäjä vastasi nopeasti kyselyyni ja hänellä oli tarjota samanmerkkinen laitteisto, jota käytän jo mökillä lämpöpumppuna, Parkko kertoo.

Halikossa sijaitsevaan 1970-luvun omakotitaloon oli vaihdettu öljykattila 1990-luvun lopussa.
-Hallituksen tarjoama bonus olivat lopullinen potku sille, että lähdin pyytämään tarjouksia eri toimittajilta. Ja jatkossa hallitukselta on tulossa vissiin myös raippaa verojen muodossa öljylämmittäjille, Parkko naurahtaa.

Energiatalo Järven nopea yhteydenotto ja tuttu Mitsubishin laitteisto ratkaisivat sen, että hitaampien yritysten vastauksia ei tarvinnut jäädä odottelemaan.
-Tärkeää oli myös se, että tarjous oli avaimet käteen -kokonaispaketti. Ei tarvitse käyttää aikaa miettimällä sitä, kuka tyhjentää vanhan säiliön tai muuta vastaavaa. Ja vastuu on myös yhdessä paikassa.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: