Bio Salossa viikonvaihteessa ensi-iltansa saanut dokumentti “Allan – Viimeinen lasinpuhaltaja” kertoo salolaisen Allan Sjöbergin (97) ja Johannislundin lasikylän yhteisestä matkasta.
Nykyään Salossa asuva Allan on entinen lasinpuhaltaja. Hän on elänyt läpi lasikylän moninaisten vaiheiden, aina lasitehtaan kukoistuksesta sen sulkemiseen. Näiden vuosien aikana hän on todistanut jos jonkinlaista tapahtumaa Kiikalan Ruukinjärven rannalla sijaitsevalla tehtaalla ja sen ympäristössä.
Lasinpuhallusuransa jälkeen Allan muutti perheineen uuden työn perässä kaupunkiin, mutta hän ei ole koskaan päästänyt irti juuristaan.
Elokuva on salolaislähtöisen Jere Aallon ensimmäinen pitkä elokuva. Elokuvan miljöönä toimii Salossa sijaitseva rujo Rappula sekä kuvankaunis Johannislund.
Aalto on käsikirjoittanut ja ohjannut dokumenttielokuvan, jossa seurataan Allanin kesää Johannislundissa. Lapset ja lapsenlapset viettävät perheineen yhteistä juhannusta kesäisessä miljöössä yhdessä alueen muiden kesäasukkaiden kanssa.
Aalto kertoo, että Johannislundin laskikylän historia alkaa vuodesta 1813, jolloin vänrikki Johan Berndt Von Torcken perusti sinne lasitehtaan ja antoi sille nimeksi Johannislund – omaa etunimeään mukaillen. Tehtaan toiminta jatkui aina pitkään 1900-luvulle saakka, kunnes sen toiminta lopetettiin vuonna 1960.
-Nykyään lasitehtaan alue on yksi Suomen valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä, ja alueen hirsiset asuinrakennukset ovat saaneet uuden elämän kesäasuntoina.
Aalto kertoo elokuvassaan pienen ihmisen suuren tarinan. Kutsuvierasnäytöksen täydessä salissa istui allekirjoittaneen lisäksi varmasti kymmeniä salolaisia, joille elokuva Allanin elämästä Johannislundissa oli kurkistus kaupungista tutun ihmisen todelliseen elämään.
Dokumentissa kuvataan, kuinka kylän uudisasukkaat kokoontuvat juhannusaattona nostamaan lippua salkoon. Heidän joukossaan istuu hymyilevä mies, harmonikka sylissään. Hän on vanhin alkuperäinen Johannislundilainen, kaikkien tuntema Allan.
Tätä nykyä Allan asuu talvet kerrostaloasunnossaan kaupungissa, jota hän itse kutsuu humoristisesti bunkkeriksi. Allan viihdyttää itseään talvi-iltoina soittamalla harmonikkaa ja kuuntelemalla musiikkia Elisa Viihteen avulla YouTubesta.
Kun kevät jälleen koittaa, Allan puhkeaa kukkaansa vehreänä kuin kevään ensimmäiset koivun lehdet. Hän pakkaa autonsa ja suuntaa Kiikalaan eli kotia kohti.
Jere Aalto kuvaa dokumentisssaan ilmassa puhaltavia muutoksen ja epävarmuuden tuulia rauhallisesti. Kunnioitettava ikä tarkoittaa sitä, että ajatus Johannislundin asunnosta luopumisesta on myös alkanut nostaa päätään. Koskaan ei voi tietää mitä huominen tuo tullessaan, mutta siitä huolimatta Allan on päättänyt elää jokaisen päivän täysillä, kesästä ja lasikylän rikkauksista nauttien.
Aalto sanoo että nykyaikana, jolloin onnellisuus mitataan liian usein menestyksen, maineen ja mammonan kautta, on tärkeää muistuttaa, että elämässä on lopulta kyse paljon pienemmistä asioista.
-Allan on onnistunut löytämään vastauksen tähän ikuisuuskysymykseen. Hänelle onnellisuus merkitsee Johannislundin lasikylän rauhaa, omaa huussia, lintujen laulua sekä Veikko Ahvenaisen musiikkia.
Elokuvan perimmäisenä tarkoituksena on tekijöiden mukaan kuvata ihmisen onnellisuutta. Joukkoon sekoittuu kuitenkin myös vanhenemisen mukana ilmeneviä teemoja ja juuri nämä elementit tekevät Allanin tarinasta herkän ja mielenkiintoisen.
Ansaitakseen oman elokuvan Allanin ei tarvitse olla yleisön tuntema suurmies, sillä hyvä elokuva kertoo ensisijaisesti aina ihmisestä, eikä hänen saavutuksistaan.
-Mielestäni tässä piilee tämän tarinan kauneus – ihmisenä Allan on uniikki ja ainutlaatuinen, aivan kuten Johannislundin lasikyläkin.
Elokuvan työryhmä koostuu nuorista elokuva-alan ammattilaisista, joilla on jo kokemusta isoista elokuva- ja TV-tuotannoista.
Ohjaus ja käsikirjoitus Jere Aalto, kuvaus Arttu Liimatta, leikkaus Aarni Reiman, äänisuunnittelu Samir Hellal ja tuottaja Alisa Heino.
Tunnin mittaisen dokumentin Allan – Viimeinen lasinpuhaltaja” voi nähdä Bio Salossa tulevana lauantaina klo 14 sekä ensi viikon maanantaina ja tiistaina klo 14. Lippuja voi ostaa etukäteen Bio Salon verkkosivujen kautta, lipunmyynti teatterilla alkaa puoli tuntia ennen näytöksen alkua.
Pekka Mäenpää