Keraamikko Anna Korpiahon keramiikkapaja sijaitsee oman kodin pihapiirissä Perttelissä. Omakotitalo maaseudun rauhassa on Annan avomiehen, Pasin, lapsuuden kotipaikka. Entiseen navettaan remontoidussa keramiikkapajassa on hyvin työskentelytilaa. Annan kiinnostus keramiikkaan sai alkusysäyksensä hieman yllättäen.
-Voi sanoa, että se tuli täysin sattuman kautta. Tuttavani vei minut tutustumaan dreijaukseen. Innostuin siitä kovasti ja päätin hakea kansalaisopiston savityökurssille. Siellä ymmärsin, että tätä haluan tehdä, Anna kertoo.
Anna laittoi koulutushakemuksensa Forssan ammatti-instituuttiin, jonne oli jatkuva haku päällä.
-En päässyt heti sisään, sillä kaikki opiskelupaikat olivat täynnä. Muutaman kuukauden kuluttua minulle soitettiin avoimeksi tulleesta paikasta, ja pääsin aloittamaan artesaaniopinnot. Valmistuin vuonna 2017, Anna kertoo.
Annan yrityksen nimi on Korpiaho Design. Annaa kiehtoo keramiikan valmistuksessa materiaalin mahdollisuudet. Savea voi työstää eri tekniikoilla mitä moninaisimpiin muotoihin ja käyttötarkoituksiin.
-Yksinkertaisin tapa on savikimpaleen muotoileminen sormin, nipistelytekniikalla. Savea voi erilaisten käsinrakennustekniikoiden lisäksi dreijata tai valaa. Sopiva savi valitaan työskentelytavan mukaan. Erilaisilla polttotekniikoilla on myös vaikutusta lopputulokseen, Anna sanoo.
Annalla on keramiikkapajassaan käytössä sähkökäyttöinen polttouuni. Keramiikkaa voidaan polttaa myös puupoltto- ja rakupolttouunien avulla, ja töitä poltetaan maakuopissa ja tynnyreissäkin.
-Varsinkin rakupoltossa lopputulos on aina yllätys, minkä aiheuttaa polton jälkeiset lasitteen shokkireaktiot ja mahdollinen pelkistyminen savustuspöntössä. Rakupoltto on yksi keramiikan erikoispolttotekniikoista. Uuni kuumennetaan tyypillisesti kaasun, puiden tai niiden yhdistelmän avulla noin tuhatasteiseksi, jonka jälkeen tulikuumat esineet siirretään isoja pihtejä käyttäen esimerkiksi sahanpuruja sisältävään savustusastiaan ja peitetään kannella. Uunista pois otettaessa esineen pinnalla oleva lasite alkaa repeillä yhtäkkisen, ison lämpötilamuutoksen johdosta. Tämän jälkeen tulevassa savustusvaiheessa savu tunkeutuu esineen lasittamattomaan pintaan, mukaan lukien repeämäkohtiin, mikä saa aikaan rakukeramiikalle ominaisen ulkonäön ja tässä yhteydessä puhutaan usein krakleesta. Savustusvaiheessa voi tapahtua myös lasitteen pelkistymistä, jolloin lasitteen väri muuttuu kemiallisen reaktion seurauksena. Tähän pystyy jossakin määrin vaikuttamaan. Pelkistyminen aiheutuu siitä, että savustusastiassa tapahtuu palamista hapettomassa tilassa ja lasite reagoi siihen luovuttamalla happiatomeita. Lopuksi reaktio pysäytetään jäähdyttämällä esine kylmässä vedessä tai talvella kätevästi lumihangessa, Anna kertoo.
Polttamisen lisäksi lasitus tuo oman jännittävän vaiheensa keramiikan valmistamisessa ja vaikuttaa suuresti valmiin esineen ulkonäköön.
-Itselleni haasteellisin osuus on lasitus. Toki jos käyttää samoja lasitteita kaiken aikaa, niiden kanssa tulee kyllä tutuksi. Jokaisen lasitteen kohdalla tulee oppia sen ominaisuudet käytännössä. Yksinkertaisimmillaan kuvailtuna täysin kuivunut keramiikkatyö laitetaan raakapolttoon, jonka jälkeen se lasitetaan. Lasite on nestemäistä ainetta, johon työ voidaan upottaa. Lasitetta voidaan levittää siveltimellä ja sitä voidaan myös kaataa tai ruiskuttaa työn pintaan. Keramiikkatyön pohja puhdistetaan lasitteesta ennen lasituspolttoa. Polton aikana lasite sulaa keramiikkatyön pintaan ja jäähtyessään kovettuu.
Annan keramiikkatyöt ovat pääasiassa veistoksia ja patsaita sekä tauluja. Hänen teoksissaan tulevat esiin muun muassa naishahmot, kissat ja hevoset. Anna kertoo saaneensa myyjäisissä palautetta, että naisveistokset ovat kiinnittäneet eri ikäisten katsojien huomion.
-Ihmishahmo on mielestäni aina mielenkiintoinen. Olen halunnut tehdä jokaisen naishahmon uniikiksi. Pidän tyylin omanlaisenaan ja simppelinä. Olen antanut teoksille nimiksi esimerkiksi ”Spirit of a woman” ja ”Lovely lady”, Anna esittelee.
Keramiikkapajan hyvät tilat mahdollistaisivat myös keramiikkakurssien järjestämisen.
-Ajatuksenani onkin järjestää ensimmäiset kurssit ensi kesänä, Anna sanoo.
Annaa kiinnostaa keramiikan lisäksi valokuvaus. Hän opiskeli vuosina 2007-2009 Muurlan Opistossa kaksi vuotta kestäneellä valokuvauslinjalla.
-Olen parhaillaan hankkimassa uutta valokuvauskalustoa. Tarkoituksenani on ryhtyä valokuvaamaan entistä enemmän asiakkaille. Yrittäjällä monet asiat nivoutuvat yhteen ja tulotkin koostuvat usein eri lähteistä. Kävin taannoin verkkokauppa- ja graafisen suunnittelun koulutuksen ja tällä hetkellä suoritan yrittäjän ammattitutkintoa. Hyvää vastapainoa luovalle työlle tarjoaa puolestaan tennisvalmentajan työ, johon päädyin oman harrastukseni kautta muutama vuosi sitten. Monipuolinen tekeminen sopii minulle ja pitää mielen virkeänä, Anna sanoo.
Maritta Määttänen