Perniön lukiossa perinteisiä penkinpainajaisia eli penkkareita on monen muun lukion tavoin jouduttu siirtämään pandemiatilanteen vuoksi aina huhtikuun alkuun asti. Normaalisti penkkareita juhlitaan näyttävästi jo helmikuussa, jolloin lukion viimeisen luokan oppilaat päättävät säännöllisen koulunkäyntinsä.
Abiturientit Anniina Hurme ja Aada Poutanen kertoivat maanantaina, että tunnelma on jännittävä kun ylioppilaskirjoitukset on saatu päätökseen ja tällä viikolla edessä on penkinpainajaisten lisäksi vielä abiristeily.
–En varmasti ole vielä edes täysin ymmärtänyt sitä, että enää ei tarvitse avata koulukirjoja ja lukea kirjoituksiin, Aada Poutanen kertoo.
–Hieman on sellainen tyhjä olo, että ei oikein tiedä mitä tässä tekisi ennen kesän ja kesätöiden alkua, Anniina Hurme komppaa.
Penkkarit ovat perinteisesti iloinen juhla lukiourakan päättymisen kunniaksi. Päivä on täynnä hauskoja asuja, karkkia, riemua ja naurua opintonsa päättävien keskuudessa. Rekan kylkeen ripustettavia lakanoita perniöläiset abiturientit ovat tehneet koulun kuvaamataidon luokassa yhteensä kahdentoista tunnin ajan. Myös kuski penkkarirekkaan on värvätty ja ohjelma abiturienttien lukion päätösjuhlaan on suunniteltu. Odotukset penkkareita kohtaan ovat sään suhteen matalalla, mutta tunnelman suhteen korkealla.
–Odotan varmasti sadetta, Aada Poutanen naurahtaa.
–Odottaisin auringonpaistetta, mutta se ei vaikuta kauhean realistiselta. Toivon silti, että meillä olisi hauskaa vaikka sää olisikin surkea, hän jatkaa.
–Ainakin se luo päivälle oman tunnelmansa, jos sataa vaakatasossa vettä, Anniina Hurme naureskelee.
Penkkaripukujen valitseminen saattaa olla monelle abiturientille työlästä ja hankalaa. Aada Poutanen ja Anniina Hurme vakuuttavat kuitenkin selvinneensä kunnialla urakasta.
–Minulla oli alkuperäiseen asuun suunnitelma, jonka ompelimme itse. Lopputulos oli kuitenkin täysin erinäköinen kuin toivoin, joten vaihdoin oman asuni vielä toissa päivänä. Uusi pukuni on löytö kaapin perukoilta, mutta olen tyytyväinen siihen, Aada Poutanen kertoo.
–Oma pukuideani tuli siitä, kun pohdimme ideoita kaveriporukassamme ja yksi ideoista kolahti ylitse muiden. Muut ideat eivät tuntuneet sen jälkeen enää yhtä hyviltä, joten lähdin siltä pohjalta rakentamaan omaa asuani, Anniina Hurme valottaa prosessia.
Ylioppilaskirjoitusten tuloksia molemmat joutuvat jännittämään aina toukokuun 17. päivään asti. Kolmivuotinen lukiotaival on nyt kuitenkin takana päin. Lukio jää taakse haikein, mutta ristiriitaisin tunnelmin.
–Lukioaika on ollut vähintäänkin erikoinen. Lähi- ja etäopetuksessa opiskelua ja kaikki näistä perinteistä lukiojuhlista on jouduttu siirtämään, miettimään uudella tavalla tai perumaan kokonaan, Anniina Hurme summaa.
Molemmat abiturientit ovat hakeneet jatko-opintoihin, joihin suunnataan jos vain ovet oppilaitokseen aukeavat. Muuten edessä on välivuosi.
–Toiveenani olisi opiskella seuraavat neljä ja puoli vuotta kätilöksi, valmistua siitä ammattiin ja päästä töihin, Aada Poutanen paljastaa.
–Itselläni ei ole yhtä tiettyä toivetta, johon haluaisin päästä opiskelemaan, vaan monta kiinnostavaa vaihtoehtoa. Jos pääsen niistä johonkin, toivon että saan sieltä itselleni ammatin ja pääsen työelämään, Anniina Hurme kertoo.
Mieleenpainuvimmaksi lukiomuistoksi molemmat nimeävät vanhojen tanssit lukion toisen vuoden keväältä.
–Se oli niin erilainen päivä, kun ei aiemmin ole ikinä viettänyt moista, Aada Poutanen pohtii.
–Koko kokonaisuus oli mieleenpainuva. Meillä oli hyvä porukka, joten mieleen jäi koko matka, joka lopulta huipentui vanhojen päivään, Anniina Hurme kertoo.
Vaikka kolmesta lukiovuodesta kaksi viimeisintä opiskeltiin läpi pandemian muokatessa jokaisen arkipäiväisiä rutiineja uuteen uskoon, ei Aada Poutanen koe että erikoisessa ajassa opiskelusta olisi jäänyt jotain tärkeää puuttumaan.
–Opiskelu on ollut kyllä huomattavasti vaikeampaa. Lähiopetuksen aikana numerot ovat olleet selkeästi paremmat, kuin etäopiskelussa.
–Oman luokan kanssa sellainen yhteisöllisyys on hieman jäänyt puuttumaan. Jokaisen opiskellessa yksin kotona, ei ryhmäytyminen ole niin helppoa ja yksinkertaista, Anniina Hurme huomauttaa.
Lukiosta haaveileville tai opintojaan aloittaville löytyy myös muutama neuvo takataskusta.
–Opiskeluvinkkinä sellainen, että opettajaa kannattaa kuunnella tunnilla. Näin muistaa opetettavat asiat paremmin kokeessa, kuin pänttäämällä kiireessä viimeisenä iltana ennen koetta. Näin jää myös enemmän vapaa-aikaa, Anniina Hurme neuvoo.
–Kehottaisin myös nauttimaan opiskeluajasta. Tämä kolme vuotta on mennyt todella nopeasti, niin etten oikein edes tiedä minne vuodet menivät. Myös liiallinen stressaaminen on turhaa, hän jatkaa.
–Vaikka jokin asia tuntuisi ylitsepääsemättömältä, ei se silti sitä ole, Aada Poutanen komppaa.
Ida Herranen