Annukka Vauhkonen kulkenut pitkän matkan uupumuksesta yrittäjyyteen

Annukka vetää joogaretriittejä Angelniemen kylätalolla.

Angelniemellä asuva Annukka Vauhkonen (33) työskentelee yrittäjänä ja tarjoaa Angelniemeltä käsin jooga- ja hyvinvointipalveluita pääasiassa verkon välityksellä.

– Toiminimeni ”Lempeämpi minä” on yhden hengen hyvinvointialan digiyritys. Työskentelen pääasiassa etäyhteydellä, mutta järjestän vuosittain esimerkiksi joogaretriittejä Angelniemen kylätalolla ja Örön saarella. Toimin myös motivaatiopuhujana erilaisissa tilaisuuksissa ja ensimmäinen kirjani ilmestyy ensi keväänä, Annukka kertoo.

Yrityksen perustamisen taustalla oli Annukan halu rakentaa omannäköistä työelämää, jossa työnteko on mahdollista myös kroonisten pitkäaikaissairauksien kanssa – terveys ja lempeys edellä.

Kulttuurituottajan, joogaopettajan ja ratkaisukeskeisen hyvinvointivalmentajan koulutus antaa hyvän pohjan yrittäjyydelle, sitä tukee aiempi työkokemus turkulaisen Linnateatterin markkinointi- ja viestintätehtävissä. Telkkariakin lempeään roosaan pukeutuva yrittäjä on tehnyt muun muassa televisiosarja Sorjosen linjatuottajana.

– Yrittäjyydessä Lempeämmän minän vahvuutena on digitaalisuus, joka mahdollistaa skaalautuvuuden ilman merkittäviä lisäinvestointeja, Annukka uskoo.

Annukan matka tähän hetkeen on ollut kaikkea muuta kuin perinteinen. Hänen elämäänsä muovanneet krooniset sairaudet ovat tuoneet mukanaan haasteita, mutta myös uusia mahdollisuuksia.

– Sairastuin vuonna 2019 vakavaan uupumukseen ja ylikuntoon. Aluksi oireet tuntuivat tilapäisiltä, mutta kehon uupumus ja fyysiset kivut jatkuivat sairauslomista huolimatta. Lopulta vuosien tutkimusten jälkeen sain keväällä 2021 diagnoosin.

– Fibromyalgia on kipu- ja uupumusoireyhtymä, joka tekee kehosta äärimmäisen herkän. Olin kroonisesti väsynyt, ja kipujen kanssa eläminen oli jatkuvaa.

Reilu vuosi tämän jälkeen diagnosoitiin myös krooninen väsymysoireyhtymä; kokemus vei pitkälle matkalle itsetutkiskeluun ja uusien ratkaisujen etsimiseen.

Kun terveydentila esti paluun täysipäiväiseen palkkatyöhön, Annukka päätti tarttua uuteen mahdollisuuteen ja ryhtyi yrittäjäksi.

– Oivalsin, että näillä diagnooseilla en voisi jatkaa normaalia työelämää, mutta en myöskään jäisi sairaseläkkeelle.

Annukka asuu pienessä mummonmökissä Angelniemellä vanhempiensa naapurissa. Kotiympäristö on tärkeä tukipilari niin fyysisesti kuin henkisesti.

– Ilman vanhempieni apua tämä elämäntapa ei olisi minulle mahdollinen. He auttavat minua arjen askareissa, ja heidän tukeensa olen turvautunut etenkin niinä hetkinä, kun sairaus pahenee.

Annukan krooniseen väsymysoireyhtymään liittyy myös halvauskohtauksia, jolloin hänen kehonsa ei liiku ja avun tarve on suurimmillaan.

– On ollut aikoja, jolloin äitini on joutunut syöttämään ja juottamaan minua. Siinä hetkessä ymmärtää, miten pieneksi ja avuttomaksi sitä voi itsensä tuntea.

Vanhempien tuki on ollut korvaamatonta ja mahdollistanut itsenäisen, mutta kuitenkin turvaverkon sisällä olevan elämän. Koti Angelniemellä meren äärellä tarjoaa rauhaa ja luonnonläheisyyttä.

– Käyn viikoittain läpi vuoden aamuisin meressä, se on tavallaan meditatiivinen hetki ja auttaa minua pysähtymään hektisen arjen keskellä, Annukka naurahtaa.

Ajatus joogakursseista nousi oman kokemuksen voimasta.

– Minulle jooga on tapa pysähtyä ja kuunnella kehoa. Ennen sairastumistani olin suorittaja, mutta joogasta löysin uudenlaisen yhteyden kehoon ja mieleen. Haluan auttaa ihmisiä pysähtymään ja ottamaan aikaa itselleen, ilman suorittamista.

Vauhkosen joogaretriittien ja verkkokurssien kohderyhmiä ovatkin erityisesti suorittajat, kroonisten kipujen kanssa elävät ja erityisherkät.

Annukka Vauhkonen on löytänyt itselleen lempeän lempivärin.

– Monet tulevat retriittiin pysähtymään, ja kun he lähtevät, he sanovat löytäneensä itsestään jotain uutta. Se on suurin palkinto työssäni, Annukka sanoo.

Yrittäjyyden kautta Annukka on oppinut priorisoimaan omaa hyvinvointiaan ja rajallisia voimavarojaan. Päivät eivät aina ole helppoja, ja jokainen aktiviteetti kannattaa harkita huolellisesti.

– Päivittäin joudun pohtimaan, mihin voimat riittävät. Onko tänään se päivä, kun pidän huolta itsestäni, kodistani vai yrityksestäni.

Vaikka arki on taistelua kroonisten sairauksien kanssa, Annukka on rakentanut oman näköisensä elämän, jossa hyvinvointi ja työ kohtaavat tasapainossa. Hänen esikoiskirjansa ”Matka itsesi puolelle” julkaistaan ensi vuoden alussa.

Kirja käsittelee lempeämpää elämää ja itsensä hyväksymistä – teemoja, jotka ovat syvästi myös henkilökohtaisia.

– Kirjassa pohdin, miten jokainen voi kääntyä kohti positiivisempaa minäkuvaa ja jaksaa elämässä haasteista huolimatta. Se on opaskirja itsensä hyväksymiseen ja omien voimavarojen löytämiseen.

Nuori yrittäjä toivoo, että hänen tarinansa ja työnsä voivat auttaa muita pysähtymään ajoissa ja elämään lempeämmin.

– Pyrin olemaan esimerkkinä siinä, kuinka oman polkunsa voi löytää olemalla itselleen lempeä, Annukka sanoo.

Toiminimiyrittäjänä aloittanut Annukka uskoo palvelujensa kysyntään ja siihen, että ihmiset tottuvat yhä enenevässä määrin käyttämään verkkopalveluja. Kynnys digipalveluiden ostamiselle on madaltunut ja suosio kasvussa.

Hyvinvointipalveluiden kysyntä on myös hyvässä nousussa.

– Tavoittelen asiakkaakseni sellaisia yrityksiä, yhdistyksiä ja yksilöitä, jotka ovat kiinnostuneet itsensä kehittämisestä ja hyvinvoinnista. Teen myös puhujakeikkoja ja erilaisia lempeitä viestintäpalveluja pienyrityksille.

Annukka Vauhkonen on ilmoittanut Lempeämpi minä -yrityksensä mukaan tehtailija Juho Leinon Säätiön ja Yrityssalon Kasvuyrittäjäkilpailuun, jonka tavoitteena on innostaa yrittäjiä innovatiivisuuteen ja kestävään kasvuun.

Pekka Mäenpää

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: