Autoliiton Kurvinen muistuttaa auton talvikunnosta

Jani Kurvisen vaalivankkuri on parhaillaan omassa pihassa talviparkissa.

Lumiset tiet, paukkupakkanen ja hetkittäinen kirkas auringonpaiste päästävät myös eteläsuomalaiset autoilijat tammikuussa todella talvisiin ajo-olosuhteisiin.

Autoliiton Salon osaston puheenjohtaja Jani Kurvinen kannustaa salonseutulaisia autoilijoita tarkistamaan ajoneuvonsa kunnon aina ennen liikkeelle lähtemistä. Paukkupakkaset tekevät muun muassa sen, että ulkona yön olleiden autojen ikkunat ovat aamuisin umpijäässä.
-Auton ikkunat pitää puhdistaa kunnolla jäästä ja lumesta. Se ei riitä, että skrapaa pienen reiän tuulilasiin. Sellaisiakin autoja valitettavasti näkee liikenteessä.

Kurvisen mukaan autoilijan aamutoimiin kuuluu myös talvella renkaiden kunnon silmämääräinen tarkistaminen. Ilmanpaineet kannattaa käydä tarkistuttamassa vaikka heti, jos sitä ei ole kuukauteen tehnyt. Useimpien autojen talvirenkaat on laitettu alle lämpimässä hallissa ja myös niiden rengaspaineet on katsottu samalla.
-Kun on oikein kylmää ja kovat pakkaset renkaissa on helposti aivan liian pienet paineet, Kurvinen sanoo.

Autoliiton mukaan pieni ylipaine renkaassa ei ole haitaksi – alipaine sen sijaan kyllä.

Vajaapaineinen rengas vaikeuttaa myös auton hallintaa, pidentää jarrutusmatkaa, lisää polttoaineenkulutusta ja kuluu nopeammin.

Rengaspaineet kannattaa tarkistaa säännöllisesti, myös talvella suksiboksien katolle laiton yhteydessä. Joka tapauksessa useamman kerran vuodessa.

Rengaspaineet pitäisi mitata aina kylmistä renkaista eli ei heti ajon jälkeen. Tarkistus kannattaakin tehdä lähimmällä huoltamolla, johon pääsee muutamassa minuutissa.

Jani Kurvinen tietää, että pakkanen tuo esiin myös akkuongelmia ja muita liikkeelle lähtemistä hankaloittavia asioita.
-Akkujen lisäksi myös auton kauko-ohjainavaimen patteri voi hyytyä. Auton tankkia ei kannata ajaa tyhjäksi, vaarana on polttoaineen jäätyminen.

Harvinaista ei ole myöskään auton sisäpuhaltimen jäätyminen, se huurruttaa ikkunat nopeasti eikä matkan jatkaminen turvallisesti onnistu.

Akun kunto kannattaa tarkastaa ja vaihdattaa akku ennen ongelmien ilmenemistä.

Sara Kankaanpää vaihdatti jo useamman vuoden ikäiseen autoonsa akun Motonetin pikahuollossa Valurissa. Edessä ollut täysi-ikäisen Corollan etuvalon polttimon vaihdattaja sai odotellessa pikahaastattelun.
-Täältä saa aina hyvää palvelua. Katsottiin jo viimeksi lampun vaihdon yhteydessä, että akku alkaa olla vaihtokunnossa. Nyt kun luvattiin kovia pakkasia, päätin tulla tänne, Kankaanpää jutusteli viime viikolla.

Motomaatin hyväntuulinen asentaja Toni Pentti vilkaisi autoa muutaman metrin päästä ja sanoi, että vaihto onnistuu saman tien.
-Meillä on tässä työssä pakkasraja. Oikein kovilla pakkasilla ei valojen umpioihin kannata kajota, toisaalta ulkona työskentelykin on hankalaa, kun mennään yli 15 pakkasateen.

Kankaanpään ajoneuvon jäähdytysnesteen kunto oli myös hyvä tarkistaa.

Autoliiton Jani Kurvinen sanoo, että myös jarrunesteen määrä ja laatu on oltava asianmukaisessa kunnossa talvella. Tärkeää on myös pukeutua oikein.
-Jos nousee autoon vaikka lämpimässä tallissa, kunnon talvivaatetus voi unohtua. Jos auto sitten syystä tai toisesta hyytyy matkalla, vaatetta ja kunnon pipo ja hanskat on syytä olla mukana.

Autoliitosta muistutetaan, että jos auto jää tienvarteen, pitää varoituskolmio jaksaa viedä riittävän etäälle autosta varoittamaan takaa tulijoita. Autossa kannattaa pitää heijastinliivit jokaiselle matkustajalle.

Yleinen ohje on huollattaa autoa säännöllisesti.

Autoliiton mukaan kun noudatetaan huolto-ohjelmaa, silloin suodattimet tulee vaihdettua, koneessa ovat notkeat öljyt ja jäähdytinneste kestää riittävästi pakkasta.

Huolto-ohjelmaan kuuluu yleensä myös akun testaus.

Pekka Mäenpää

Motomaatin asentaja Toni Pentti (oik.) lupasi vaihtaa Sara Kankaanpään auton akun odotellessa.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: