Mona Valkeasuo-Järvinen
Renkaidenvaihtoajan ollessa ajankohtainen tulee miettineeksi, mitä autonrenkaille tai auton osille yleensäkin tapahtuu sen jälkeen, kun ne eivät enää ole käyttökuntoisia. Monen muun materiaalin tavoin nekin voidaan onneksi nykyisin kierrättää.
Vaskiolaisessa maalaismaisemassa sijaitsevan pihapiirin perältä löytyy jättimäisen kokoinen musta vuori. Lähempi tarkastelu kertoo vuoren olevan vanhoja, käytöstä poistettuja autonrenkaita, jotka valtion nykyisten määräysten vuoksi on kierrätettävä.
– Tämä on tällaista yleishyödyllistä toimintaa, otamme autonromujen lisäksi vastaan myös renkaat joko vanteineen tai ilman, kertoo Esko Koski Pikkutalli-nimisestä yrityksestä.
Vanteet päätyvät metallinvälitykseen, kun Eila Lindström on ensin ottanut renkaan irti vanteesta sitä varten valmistetulla laitteella. Työvaihe on nopea. Ensin vanteesta otetaan molemmin puolin pihdeillä rengaspainot pois. Ne ovat lyijyä, sinkkiä tai terästä, joten niitä ei saa olla mukana kierrätyksessä. Seuraavaksi napsaistaan irti renkaan venttiili. Renkaan tyhjentyessä se asetetaan koneeseen, jonka jälkeen terävät raudat painavat vanteen lommoille ja rengaskumi irtoaa.
– Vanteesta tulee kuin tällainen Aalto-maljakko, naurahtaa Lindström.
Vajaan minuutin kuluttua vuoroon pääsee uusi rengas ja niin edelleen. Kunnes rengaskeko on valmis.
– Kesäisin näitä tulee vielä suurempi määrä, kun ihmiset siivoavat nurkkiaan, Lindström tietää.
Rengasromua kerääntyy Suomessa vuosittain noin 6 miljoonaa kiloa. Suurin osa renkaista hyödynnetään joko kokonaisina, leikattuna tai rouheena tie- ja maanrakennustarpeisiin. Renkaista saatavaa kumigranulaattia käytetään alustoihin, jossa tarvitaan joustoa, esimerkiksi keinonurmet ja urheilu- ja leikkikenttien pinnat. Hienojakoista kumiainesta puolestaan käytetään asfaltin sideaineena vähentämään rengasmelua ja lisäämään kulutuksen kestoa.
Metallin kierrättäminen on maaperälle ympäristöystävällisempää kuin uuden metallin käyttö. Lisäksi romumetallista maksetaan, minkä vuoksi sen ympärille onkin syntynyt lukuisia metallinvälitysyrityksiä, joita Salon seudullakin toimii muutamia. Lindströmin ja Kosken Pikkutallista romuautot jatkavat kiertoaan Suomen Autokierrätys Oy:lle. Metalliromu lajitellaan ja työstetään uudelleenkäyttöön soveltuvaksi sen koostumuksen ja käyttötarkoituksen mukaan. Uusiometallista valmistetaan esimerkiksi auton osia, jotka taas myöhemmin palaavat kiertoon.