Kimallusta, strasseja, paljettea ja glamouria. Sensuellia tanssia ja eroottista kiusoittelua – sitä on burleski.
Kaiken kokoisia ja -ikäisiä kehoja, kantaaottavia, jopa poliittisia esityksiä, leikinlaskua ns. vakavilla asioilla – burleski on sitäkin. Eräskin esitykseen eksynyt katselija soitti taannoin kaverilleen: ”Täällä juoksentelee jotain lihavia, puolialastomia akkoja ympäriinsä”
Toivotaan että hän sinä iltana oppi jotain, edes itsestään.
Salolainen burleskiyhteisö sai alkusysäyksen vuosina 2015-2016 Salon Teatterissa järjestetystä, suuren suosion saavuttaneesta burleskikurssista.
Katjusa Leväniemi eli Miss Mystic Energy, päätyi kurssille puolivahingossa.
-Satuin olemaan teatterilla käymässä kurssin alkaessa ja tulin houkutelluksi mukaan. Sen jälkeen olen ollut kaikissa esityksissä mukana, järjestelyissäkin. Olin myös perustamassa Purrrleskissoja Saloon.
Katjusan burleskiharrastus lähti sittemmin vielä uskaliaammille urille.
-Kiinnostuin tulitaiteesta, sillä tulen merkin alla syntyneenä kaipaan kipinää kaikkeen tekemiseen. Ensin mietin tulitasseleita.
Tasselit kuuluvat olennaisena osana burleskiesityksiin, sillä burleskitaiteilija ei ole koskaan kokonaan alasti. Tasselit on rintojen päälle asetettavat pienet lappuset, joissa useimmiten on tupsut. Pääsääntöisesti näitä tupsuja pyöritellään, mutta ne voi myös sytyttää tuleen. Ei kannata kokeilla kotona!
-Tulitasseleiden pyöritykseen ei kuitenkaan löytynyt koulutusta ja alan taitaja Suomessa, Bettie Blackheart, ohjasi minut muunlaisen tulitaiteen pariin. Ensimmäiset välineeni olivat tuliviuhkat ja esiinnyin alunperin yksin. Sitten houkuttelin pari kaveriani mukaan, perustimme Hekate’s Firen ja nyt olemme esittäneet tulishowtamme jo useissa paikoissa.
Myös Johanna Saarinen, Salon Teatterin nykyinen puheenjohtaja, oli mukana burleskikurssilla. Vaaleaverikön esiintymisnimi oli alunperin eri, mutta vaihtui heti ensimmäisen shown jälkeen nykyiseksi: Doris Night and Day.
Johanna pitää tarinalla varustetusta klassisesta burleskista, hän haluaa naurattaa ja viihdyttää.
-Aloitin tanssiharrastuksen jo kuusivuotiaana ja sen jälkeen tanssi ja liikunta ovat kuuluneet elämääni enemmän tai vähemmän. Showtanssi ja Bollywood on suosikkilajejani. Olen kotoisin Salon seudulta, mutta asuin muutaman vuoden Mikkelissä ja olin mukana paikallisessa revyyteatterissa.
-Tein siellä myös koreografioita niin lapsille kuin eläkeläisillekin, vaikka minulla ei koulutusta siihen olekaan. Teatteritanssi ei vaadi täydellistä tekniikkaa vaan täydellistä asennetta.
Liz De Licious eli Lisa Markula on varsinainen maailmankansalainen, asunut monessa varsin eksoottisessakin maassa ja saanut vaikutteita myös esityksiinsä. Lisalla on myös vahva teatteritausta.
-Tulin mukaan 2018, sillä pidän burleskin tarinallisuudesta ja kehopositiivisuudesta. Voin tässä yhdistää kaksi rakasta harrastustani, tanssin ja teatterin, ja ilmaista itseäni taiteen eri keinoin. Pidän kevyestä, viihdyttävästä ja tarinallisesta burleskista.
Lisa tunnustautuu supersankarifaniksi.
-Olen innostunut sarjakuvahahmoihin ja supersankareihin perustuvasta nerdlesquesta.
Burleskitaiteilijoissa on myös miehiä, jopa pienessä Salon kaupungissa. Timo, Mr. Weirdo, tuli mukaan juuri ennen koronapandemiaa vuonna 2019.
-Olin nähnyt yhden esityksen ja tulin reippaasti kysymään teatterilta, miten tähän porukkaan pääsee mukaan. Ja mikäs tässä on ollessa, viihdyn hyvin puolipukeisten naisten seurassa. Täytyy vaan toivoa, etteivät muut miehet innostu, Timo sanoo pilke silmäkulmassa.
Suuren maailman burleskitähdissä tuikkii myös yksi suomalainen, LouLou D’vil, joka voitti maailman suurimmassa, vanhimmassa ja arvostetuimmassa burleskitapahtumassa (Burlesque Hall of Fame) Las Vegasissa 2013 Miss Exotic World -tittelin. Hän on tunnettu loisteliaista asuistaan ja edustaa burleskin glamoröösiä puolta.
Toisaalta yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista burleskitaiteilijoista, punatukkainen Tempest Storm, esiintyi vielä lähes kahdeksankymppisenä. Burleskissa on tilaa kaikille.
Burleski-ilta Salon Teatterissa perjantaina klo 19.
Elina Koskinen