Toiminnallinen CrossFit-harjoittelu kasvattaa suosiotaan myös Salossa.
Jo useampi sata salolaista on astellut sisään ja ulos Meriniityn teollisuusalueella sijaitsevasta pelkistetystä salista. Iso osa peruskurssin käyneistä on jäänyt tavalla tai toisella toiminnallisen kuntoilun pariin.
Salolainen luokanopettaja ja CrossFit-valmentaja Ulla Lehtinen kertoo, että laji on todella monipuolinen ja intensiivinen tapa kuntoilla.
-CrossFit koostuu voima-, kestävyys- ja taitoharjoittelusta. Paljon tehdään oman kehon painolla, mutta myös levytangoilla, käsipainoilla, kahvakuulilla, voimapalloilla, rekkitangoilla ja hyppien.
Lehtisen mukaan laji sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille.
CrossFitissä puhutaan skaalaamisesta. Kovakuntoiset kilpailijat tekevät liikkeitä omalla tasollaan, tavalliset harrastajat omillaan.
-Tavoitteena on kehittää monipuolisesti kuntoa ja fyysisiä ominaisuuksia. Myös uusien taitojen opettelu, kuten erilaiset hyppynaruhypyt tai vaikkapa käsilläseisontataidot kuuluvat lajiin. Jokainen treeni on etukäteen suunniteltu kehitystä tukevaksi, ja se on alusta loppuun valmentajan ohjaama.
Salolainen Kasper Tuomola väänsi hiki hatussa lauantaiaamuna rekillä ja vuoroin levytangon kanssa. Musiikki soi, osa paikalla olijoista verrytteli omaa suoritustaan varten, aika moni hengaili kahvin ja pullan parissa askeettisilla sohvilla.
-Olen harrastanut tätä nyt parisen vuotta. Kesti aikansa ennen kuin uskalsin tulla kurssille, mutta jäin heti koukkuun. Tämä on hirveän hauskaa ja vaativaa, nuorempana koripalloa harrastanut Kasper kertoo.
Monen muun tavoin Salon CrossFit-salille kuntosaliharrastuksen kautta päätynyt nuori mies teki aamulla oman suorituksensa Cross Fit Open -kisaan. Amerikasta levinnyt laji on tarkkaan lisensoitu; myös kilpailuista tulee aina infoa suoraan valtameren takaa.
-Tein CrossFit Gamesien eli maailmanmestaruuskilpailujen online esikisaa. Meitä osallistuu tällä salilla tähän yli kolmekymmentä.
Tuomola kertoo, että maailman parhaimmisto kellottaa kisan läpi 5-6 minuutissa.
-Tänään oli 15 minuuttia aikaa käytettävänä. En ehtinyt tehdä kaikkia suorituksia, Kasper naurahtaa.
Harrastajat aloittavat CrossFitin harjoittelun käymällä ensi muutaman viikon mittaisen On Ramp -peruskurssin, jossa opitaan keskeisimpien liikkeiden oikeat tekniikat. Sen jälkeen pääsee mukaan kasvattamaan kuntoaan samanhenkisten treenaajien kanssa.
Kaikki harrastajat eivät kisaile, mutta treeneissäkin yhteisöllisyys ja kavereiden kannustus auttaa jaksamaan.
Sitä mieltä on myös Jenni Sorola, joka kertoo saavansa itsestään CrossFit-salilla enemmän irti kuin perinteisessä kuntosalissa.
-Täällä pääsee paremmin pois omalta mukavuusalueeltaan, johon salilla helposti jää. CrossFitissä tulee tehtyä treenejä, joita ei välttämättä yksin jaksaisi loppuun. Ryhmäpaine ja kavereiden tsemppaus auttavat, Sorola sanoo.
Hänen mukaansa parikymppiset ja kuusikymppiset voivat hyvin harjoitella yhdessä. Kaikki treenit ovat ohjattuja, valmentajat ovat käyneet lajin lisensoidut koulutukset.
-Painojen tai toistojen määrä vaihtelevat yksilökohtaisesti. Aina pystyy skaalaamaan oman kunnon mukaan.
CrossFit Salo tarjoaa ilmaisia tutustumistunteja ja ajoittain myös omia alkeiskursseja itsensä ”rapakuntoisiksi” tunteville.
CrossFit-salien WODit ovat ohjattuja aamu- tai iltatunteja, joiden sisältö vaihtuu päivittäin. Paitsi että aina mukana on alkuverryttelyn lisäksi taito- tai voimaosuus ja metcon, jonka voi suomentaa vaikka hikitreeniksi.
Sorola kertoo, että omat suoritukset saa merkittyä sovellukseen, josta niitä voi myöhemmin seurata. Ja päättää lisätäkö painoa vai ei.
-Samalla voi seurata omaa kehitystään.
Salon CrossFit salille jokainen saa tulla omana itsenään; tittelit jäävät oven toiselle puolelle eikä salilla tarvitse tarkistaa jumppavaatteittensa istuvuutta peileistä.
Niitä kun ei ole.
Pekka Mäenpää