Salossa annettiin ensimmäiset koronarokotukset varhain torstaiaamuna.
Terveydenhoitaja Elina Ervasto pisti ensimmäisen rokotusannoksen infektiovastaanoton vastaavan sairaanhoitajan Satu Jaatisen käsivarteen entisiin Saktan tiloihin rakennetussa rokotusyksikössä.
Osastonhoitaja Riitta Ahlqvist kertoo, että ensi tämän viikon aikana rokotetaan terveydenhuollon henkilöstöä, joka hoitaa koronapotilaita tai työskentelee kiireellistä hoitoa antavassa yksikössä.
– Tällä viikolla rokotuksen saa 100 työntekijää ja ensi viikolla 200. Kaikkiaan meillä kuuluu prioriteetti ykköseen noin 850 työntekijää.
Heti alkuun rokotuksen saavat muun muassa infektiovastaanoton päivystyksen ja tk-sairaalan koronasolun henkilökunta. Pian aletaan rokottaa myös ympärivuorokautisen hoivan henkilökuntaa. Sen jälkeen rokotuksia jatketaan hoivakotien asukkaisiin ja ikääntyneisiin henkilöihin.
– Kaikille rokotuksen tuleville sovitaan saman tien toinen rokotusaika kolmen viikon päähän, Ahlqvist kertoo.
Sairaanhoitaja Satu Jaatisen mukaan rokotuksen ottaminen oli itsestäänselvyys.
– Ihan rauhallisin mielin tulin rokotettavaksi. Olin jo odottanut, että rokotukset saadaan aloitettua.
Ensimmäisen rokotteen antanut Elina Ervasto kertoo, että koronarokotteen pistäminen ei poikkea mistään muusta rokottamisesta.
– Kaikki muu on normaalia, ehkä nämä kamerat tekevät juuri tästä ensimmäisestä kerrasta erilaisen. Onhan tämä toki omalla työuralla mielenpainuva tilanne, normaalisti kouluterveydenhoitajana Halikon alueella työskentelevä Erjala sanoo.
Osastonhoitaja Riitta Ahlqvistin mukaan terveydenhuollon henkilökunnan rokottamiseen voi mennä koko tammikuu, jos 200 kappaleen viikoittaista rokotemäärää ei saada lisättyä. Laajempiin väestörokotuksiin päästään Salossa ja koko Suomessa sitten, kun myös muiden valmistajien rokotteita aletaan saada Suomeen. Tällä viikolla EMA käsittelee yhdysvaltalaisen lääkeyhtiön Modernan rokoteaihion ehdollista myyntilupa-anomusta. Käsittelyyn on tulossa myös AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston rokote.
– Meillä on hyvä valmius aloittaa niin sanotut massarokotukset. Olemme kouluttaneet kaikki terveyden- ja sairaanhoitajat ja pyrkineet löytämään lisäkäsiä avuksi, Ahlqvist kertoo.