Niilo Turunen
Perttelin Kaivolassa, historiallisen Hiidentien varrella seisoo vuonna 1863 valmistunut kivinen lainamakasiinirakennus, jossa Perttelin kotiseutuyhdistys on ylläpitänyt kotiseutumuseota vuodesta 1959 lähtien, kun kunnallisneuvos Kaarlo Aitamäki alkoi kerätä vanhoja esineitä Perttelin alueelta. Arvokas, 156-vuotias rakennus on suojattu kolmella, kestävällä lukolla.
– Lukkojen avaimet annettiin kolmen luotettavan isännän haltuun. Väärinkäytösten estämiseksi kukaan heistä ei päässyt yksin sisään, sillä oven avaamiseen tarvittiin kaikkien kolmen lukon avaimet, kotiseutuaktiivi, Perttelin kotiseutuyhdistyksen sihteeri Jouko Siivo kertoo.
Makasiinirakennuksen kolme kerrosta huokuvat entisaikojen muistoja ja elämää. Esillä on muun muassa kirkon katolisen ajan esineistöä, 1800-luvun maatalouden käyttöesineitä sekä irtaimistoa Perttelin vanhoista kouluista.
Kotiseutumuseo verestää muistoja ja herättää keskustelua
Perttelin kotiseutuyhdistys ylläpitää kivimakasiinin lisäksi myös Pellonpään talonpoikaismuseota, joka nimensä mukaisesti esittelee entisajan talonpoikaiskulttuuria Perttelin Vähähiidentiellä. Museot ovat avoinna kesäsunnuntaisin. Tänä vuonna museoiden ovet ovat avoinna yleisölle vielä tulevana sunnuntaina, Pertunpäivän kylätapahtuman yhteydessä. Museoihin on vapaa pääsy.
Vapaaehtoisia museo-oppaita on vuosittain lähes neljäkymmentä.
Herääkin kysymys, mikä on kotiseutumuseon merkitys nyky-yhteiskunnassa? Pitkään kotiseutuyhdistyksen toiminnassa mukana olleella Siivolla on tähän teoria.
– Tänä päivänä ihmiset elävät yhä suuremmissa keskittymissä. Silloin ne, jotka kokevat ikään kuin elävänsä tästä keskittymästä sivussa, yhdistyvät suureksi voimaksi. Tämä on omiaan nostamaan nurkkapatriotismia.
Perttelin kotiseutuyhdistyksen toiminta keskittyy kesäkaudelle. Sunnuntaina järjestettävä Pertunpäivän kylätapahtuma on yhdistykselle jokavuotinen ponnistus. Suuri osa yhdistyksen aktiiveista on pitkään mukana olleita eläkeläisiä. Tänä vuonna kotiseutuyhdistyksen toimintaan on tullut mukaan myös muutamia uusia vapaaehtoisia, mikä on toiminnan jatkumisen kannalta tärkeää. Jouko Siivo toivottaakin yhdistystoiminnasta kiinnostuneet lämpimästi tervetulleeksi mukaan.
Hän kertoo olevansa ikuinen pertteliläinen, kymmenen vuoden takaisesta kuntaliitoksesta huolimatta.
– Kyllä olen aina ollut pertteliläinen, eikä minusta salolaista koskaan tule. En ole muuttanut Saloon, vaan Salo on muuttanut meille, Jouko Siivo toteaa.
Pertunpäivää vietetään Perttelin Inkereen koululla tulevana sunnuntaina kello 12-15. Perttelin kotiseutumuseoon ja Pellonpään talonpoikaismuseoon vapaa pääsy.