Filatelia ei sammaloidu Salossakaan

Salo-aiheinen postimerkki myyntiin

Salon filatelistikerhossa on noin kolmekymmentä aktiivijäsentä.

Äitienpäivä, isänpäivä, ystävänpäivä, kaksosten päivä.

Mutta tiesitkö että myös postimerkille on omistettu päivänsä, jota vietetään Salossa tänä vuonna lauantaina 18. helmikuuta.

Salon Filatelistikerho osallistuu tähän Suomen Filatelistiliiton järjestämään päivään omalla pöydällään kauppakeskus Plazan toisessa kerroksessa klo 10-13.

Silloin tulee myyntiin myös Salo-aiheinen postikortti, joka on julkaistu tämän vuoden postimerkin päivän kunniaksi.
-Filatelia eri muodoissaan elää ja seuraa aikaansa, vaikka kirjepostin määrä on vähentynyt digitaalisten viestintäkanavien käyttöönoton myötä. Digitaalisuus ja internet ovat toisaalta mahdollistaneet keräilijöille pääsyn valtavaan määrään tietoa käytännössä ilmaiseksi, Salon Filatelistikerhon puheenjohtaja Mikael Collan sanoo.

Filateliaharrastajien määrä on vähentynyt, mutta kerääminen on helpottunut. Materiaalia liikkuu yhä paljon. Facebookin kaltaiset digitaaliset alustat keräävät yhteen harrastajia. Jopa kuvantunnistusapplikaatiot kännykässä saattavat auttaa filatelisteja.
-Filateliassa on kysymys keräilystä ja tarinankerronnasta. Se on aina kiehtonut ihmistä, ja netti ja sosiaalinen media tukee tätä kiinnostusta.

Ajassa mukana

Digitaalisuuden hyödyntämisen lisäksi filatelia seuraa aikaansa muillakin tavoin.

Marraskuussa 2022 Helsingin Kirjamessujen yhteydessä pidetyillä postimerkkimessuilla oli esillä esimerkiksi parin viime vuoden ajalta kerättyjä ajankohtaisia “koronakokoelmia”.

Monien maiden postihallinnot ovat ottaneet kantaa Ukrainan puolesta ja julkaisseet erilaisia tuen osoituksia ja Ukraina-aiheita, joista tulee jatkoa aikaisemmille, Ukrainan historiaa koskeville kokoelmille.

Myös kierrätys näkyy filateliassa. Itävallan posti julkaisi lokakuussa merkin, joka on painettu paperimateriaalille, joka on tuotettu hyödyntämällä käytöstä poistettuja postinkantajien paitoja.

Keräilijäluonteille

Suomessa toimii kuutisenkymmentä filatelistikerhoa.

Salon filatelistikerholle tuli viime vuonna täyteen 75 toimintavuotta. Kerhossa on noin kolmekymmentä aktiivijäsentä. Johanna von Weissenberg jäi koukkuun keräilyyn jo alle kouluikäisenä Helsingissä.
-Ensiksi keräsin karkkipapereita, ratikkalippuja, kiiltokuvia – se oli sellaista kivaa leikkiä yhdessä äidin kanssa. Sitten postimerkkien keräilyyn myötävaikutti tietysti se, että Kasarmikadulla toimivalta postimerkkikauppiaalta sai aina karkin kaupanpäällisiksi, Johanna nauraa.
-Tämän täytyy kulkea suvussa. Olen keräilijä jo kolmannessa polvessa.

Keräilyaiheita on rajaton määrä – jokaiselle jotakin. Keräily on myös pitkäjännitteistä hommaa.
-Muun muassa muurahaisaihetta keräilin vuosikymmeniä. Varsinaisen apajan löysin, kun hoksasin kohteeksi niin sanotut “rei’itteet”. Esimerkiksi vakuutusyhtiöt, ja isot firmat, kuten Ford ja Asea rei’ittivät postimerkit, jotta työntekijät eivät käyttäisi niitä ilman lupaa. Kaikki tutut tuuppasivat ne minulle kun kuulivat että innostuin tästä aiheesta.

Saimaan kanava -aiheiset kortit olivat Johannalle erityisen mieluinen kohde, kiinnostus alkoi vierailusta kanavalla Savonlinnan oopperajuhlien aikaan.
-Mutta varsinainen wow-hetki oli, kun viimein sain huutokaupasta viimeisen puuttuvan merkin Ryti-Mannerheim -kokoelmaani. Ihan hypin ilosta.

Johannan mukaan harrastus on valtavan monipuolinen. Itse postimerkkien lisäksi filatelian piiriin kuuluu kaikki postin kulkuun liittyvä, eli esimerkiksi postileimat, kirjekuoret ja erilaiset postikortit.

Ja merkkien hammastuksia ja vesileimoja – niitäkin on useita erilaisia.
-On tosi mukavaa myös tavata samanmielisiä ihmisiä, ja meidän kokouksissa on aina kivaa, Johanna kertoo.

Mikael kertoo, että paikkakuntiin liittyvä keräily on filateliassa nousussa. Salon kerhokin on postimerkin päivän kunniaksi julkaissut jo monena vuonna Salo-aiheisen postikortin. Aiheena ovat aiemmin olleet mm. Salon sillat, Salon tori, elokuvateatteri Bio-Salo ja Salon seinämuraalit.

Paikalliset postimerkkikerhot ottavat vastaan ja arvioivat filateliamateriaalia. Mikael neuvookin konmarittajia ja perinnönsaajia harkitsemaan kahdesti ennen kuin heittää keräilytavaraa pois.
-Koskaan ei voi tietää, mitä löytyy. On aina niin jännittävää penkoa uutta pussillista läpi, Johanna komppaa.

Salon filatelistikerho kokoontuu joka kuukauden 1. ja 3. keskiviikko Salon Pääkirjaston Laurinsalissa.

Mirja-Maija Santala

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: