Gustaf Mauritz Armfeltista kertova musiikkinäytelmä syntyy Wiurilassa

Armfelt-näytelmän työryhmä Wiurilan kartanon hienoissa puitteissa.

Wiurilan kartanon juhlasalissa nähdään ja kuullaan lokakuun lopulla Gustaf Mauritz Armfeltista kertova musiikkinäytelmä.

Halikon Musiikkiyhdistyksen produktio on uudistettu versio ensimmäisen kerran vuonna 2006 nähdystä klassisesta musiikkinäytelmästä Fjäriln vingad eller qvinnoglist och mannemod.

Ilkka Kuusiston säveltämän teoksen libreton on kirjoittanut Erik Söderblom. Esityksen ohjaa J. Martina Roos, joka on rakentanut Armfeltista uuden tulkinnan tämänkertaista esitystä varten.

Esityksen tuottajana toimii itsekin näytelmässä laulava Roope Pelo. Hänen mukaansa vakavan kepeässä fiktiivisessä esityksessä kuljetaan humoristisissa tunnelmissa. 
-Lähtökohtana näytelmässä on tilanne, jossa Gustaf Mauritz Armfelt on jo kuollut ja tulee pyytämään Hedvig -vaimoltaan anteeksi lukuisia harharetkiään.

Roope kertoo idean näytelmän uudelleen tekemisestä tulleen hänen veljeltään Riku Pelolta.
-Riku muisteli Virtuoson kanssa 2021 tehdyn Show and dinner -konsertin yhteydessä, kuinka upeaa oli esiintyä Wiurilan juhlasalissa Armfelt-musiikkinäytelmässä.

Anna Louise Standertskjöld-Brüninghaus innostui Rikun sanoista ja kertoi Helinä Rinteelle haluavansa nähdä tämän vielä uudestaan.
-Teholeidit laittoivat pyörät pyörimään niin, että saimme Armfeltin paluulle paljon tukijoita. Nyt ollaan täällä juhlasalissa harjoituksissa, Roope naurahtaa.

Harjoituksia seurannut Helinä Rinne on tehnyt mittavan elämäntyön halikkolaisen ja salolaisen musiikin ja musiikkikasvatuksen parissa. Alun perin kokonaan ruotsiksi kirjoitettu ja esitetty musiikkinäytelmä kuullaan nyt kaksikielisenä.

Käännös on Rinteen ja hänen ystävättärensä käsialaa.
-Ensiksi ajattelin, että ei hitossa. En minä jaksa, olen kahdeksankymppinen. Mutta ihan täysillä olen mukana. Tämä on aivan mahtavaa, Helinä iloitsee.

Hän kertoo käyneensä tervehtimässä Ilkka Kuusistoa (89) aivan hiljattain. Kun tavattaessa juteltiin myös Armfelt-näytelmästä ja sen osittaisesta lyhentämisestä, Kuusisto oli esittänyt toiveen, joka myös toteutuu.
-Ilkka sanoi minulle, että ”muista ne kaksi pientä laulua siitä perhosesta, ne täytyy olla mukana”.

Mukana tämänvuotisessa musiikkinäytelmässä ovat muiden muassa salolaisille tuttu Pasi Saarelma (Bellmann) ja Peppi Laine (Hedvig), joka lauloi edellisessä esityksessä 2006 Sulottaret-kuorossa.
-Olin silloin vähän suloisempi, sellainen nuori neito. Ja nyt vanha harmaantunut eukko, Laine virnistää.

Kansallisoopperan sellisti Johan Carlsson omaa myös erinomaisen tenoriäänen.
-Hän lauloi 2006 Kung Gustav III:nen roolin ja lähti ilomielin jatkamaan kuninkaan uutta tulemista, Roope Pelo kertoo.

Uusia laulajia saatiin mukaan hyvinkin läheltä. Ilkeän Katariinan roolia laulaa Riku Pelon vaimo Riikka Pelo. Petollisen postimies Ladaun rooliin löytyi ohjaaja Martina Roosin mies Juha Silvo.

Roope Pelo tekee itse lemmenkipeän Magnus Reinholdin roolin.
-Wavan roolissa laulaa upeaääninen sopraano Mariia Bertus, jonka kanssa sain tehdä rakastavaisten roolin Opera Boxin Lempeä lähiössä -operetissa. Mariia nauroikin libreton luettua, että nämähän ovat ihan samat hahmot.

Magdalena roolissa nähdään Pia Ahonen.

Kuoroa ei ole tällä kertaa mukana, mutta Sulottarien rooleissa esiintyvät Helmi Vainio ja Päivi Pakkanen. 

Säestyksestä vastaa Trio Fjäriln vingad eli Angela Saarinen piano, Anna-Maaria Varonen sello ja Lauri Vaahtoranta klarinetti.

Roope Pelo korostaa, että musiikkinäytelmä tehdään yhteistyössä Salon kaupungin kanssa. Tukea on haettu ja saatu monelta taholta; mutta Salon kaupungin mukanaolo antaa pohjan koko esitykselle.
-Olemme musiikin ammattilaisia ja saamme näin myös korvauksen työstämme.

Kulttuuri ja urheilu lyövät myös kättä, esitystä varten saadaan käyttöön esiintymislava Salohallista. Halikon Musiikkiyhdistys kiittää myös Wiurilan juhlatilan yrittäjiä Eija ja Mikko Halkilahtea, joiden kanssa yhteistyö on sujunut hienosti.
-Kaikki asiat toimivat kuin ihmisen mieli. Harjoitusaikataulut on saatu heidän toimestaan järjestymään uskomattoman helposti.

Yhteistyöstä kertoo myös se, että Pianokartanon yrittäjä Reima Pekola toimittaa näytelmää varten flyygelin esiintymispaikalle.
-Flyygeli jää päivähoitoon Wiurilaan, mikä mahdollistaa jatkossa myös muiden konserttien järjestämisen hyvän akustiikan omaavansa Wiurilan juhlasalissa.

Riku Pelo lupaa Armfeltista taidemuotojen sulatusuunia

Gustaf Mauritz Armfeltin roolin tekevä Riku Pelo on innoissaan Armfelt-näytelmän paluusta Halikkoon ja Wiurilaan.
-Lähes kaikki mukanaolijat ovat tuttuja entuudestaan. Ja paljon on meitä Pelon väkeä mukana, Riku ynnää.

Osin sattumalta haastattelu tehdään lähes Wiurilan juhlasalin seinälle ripustetun Gustaf Mauritz Armfeltin muotokuvan alla. Yhtä sattumaa on se, että samana päivänä halikkolainen Rikala-seura järjesti hautausmaalla kävelykierroksen teemalla ”Kartanoiden mahtimiehiä ja -naisia”. Kierros alkoi Gustaf Mauritz Armfeltin haudalta Halikon kirkolta.
-Fjäriln vingad eller qvinnoglist och mannemod on eri taidemuotojen sulatusuuni. Mukana on historiallista faktaa mutta myös fiktiota. Musiikki on klassista ja laulutapa oopperalaulua ilman äänentoistoa.

Riku Pelon mukaan näytelmässä kuullaan hyvin melodista musiikkia.
-Vaikka tämä on uutta musiikkia, se ei ole liian modernia. Ilkka Kuusisto on tullut tutuksi juuri tällaisesta helposti lähestyttävästä, taiteellisesti korkeatasoisesta musiikista.

Riku Pelo on valmistunut Helsingin ammattikorkeakoulusta laulupedagogiksi, Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksesta musiikin maisteriksi ja Jyväskylän yliopistosta filosofian maisteriksi pääaineenaan musiikkikasvatus.
-Työskentelen Kouvolassa Pohjois-Kymen Musiikkiopistossa laulun lehtorina. Samaan aikaan työskentelen oopperalaulajana. Tällä hetkellä työn alla on Kansallisoopperassa Lähde-koululaisooppera, joka kiertää ympäri Suomea. Valitettavasti emme tule kiertueen kanssa Saloon.

Riku muistelee uraansa ensimmäisen Armfelt-musiikkinäytelmän aikoihin.
-Olin ammattilaisuuden kynnyksellä. Tein opiskelujen ohella ooppera- ja musikaalirooleja ympäri Suomen teattereita. Taisin tehdä juuri silloin Tampereen Teatterissa My Fair Lady-musikaalissa Freddyn roolia.

Vahvasti musiikin parissa työskentelevä laulunopettaja ja oopperalaulaja kannustaa lapsia ja nuoria musiikin pariin. Salossa siihen on hyvä mahdollisuus.
-Salossa on taitavat musiikinopettajat. On tärkeää, että lapset ja nuoret pääsisivät oman osallistumiskokemuksen kautta mukaan musiikkiin. On hyvä käydä kuuntelemassa, mutta aina tärkeämpää olisi päästä kokeilemaan.

Wiurilassa Riku Pelo hyppää Gustaf Mauritz Armfeltin suuriin saappaisiin.
-Näytelmä alkaa siitä, kun Armfelt tekee kuolemaa Pietarissa. Kun hän lopulta kuolee ja siirtyy elämän ja kuoleman väliseen rajatilaan, hän punnitsee siellä elämänsä aikana tekemiä valintoja ja päättää palata takaisin elävien joukkoon ja tehdä sovinnon vaimonsa kanssa.

Ihan noin vaan ei puolisolta saa anteeksi ja tarinaa kuljetetaan eteenpäin Armfeltin elämänvalintojen kautta.
-Mukana on monia hahmoja, kuten Katariina Suuri, joka kovasti himoitsi Armfeltia, muttei saanut tätä lankaan.

Näytelmässä seurataan montaa tarinaa yhtä aikaa. Onko tarinalla onnellinen loppu, jää nähtäväksi.
-Ei paljasteta ihan kaikkea.

Pekka Mäenpää

Peppi Laine, Pasi Saarelma, Riku Pelo ja Roope Pelo ovat isoissa rooleissa Armfelt-musiikkinäytelmässä.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: