
Martina Vara
Salolainen Helena Mäkelä nauttii työstään Salon Tilausmatkojen toimistosihteerinä.
Polku uuden työpaikan löytymiseen on ollut mielenkiintoinen ja vaatinut omaa aktiivisuutta. Helenan ja Tilausmatkojen tiet osuivat yhteen Keko-koulutuksen kautta. Salolaisen Yrityskatsastuksen kehittämä kokonaisuus antoi Mäkelälle mahdollisuuden tutustua harjoittelujakson kautta yritykseen – ja päinvastoin.
-Olen niin onnellinen, että tästä haastavasta tilanteesta huolimatta sain työpaikan ja voin tehdä töitä vielä monta vuotta kunnes jään joskus eläkkeelle, Mäkelä iloitsee.
Tomi Laine Salon Tilausmatkoista kertoo Mäkelän olevan heille ensimmäinen Kekon kautta tullut työntekijä.
-Lähdettiin mukaan viime vuonna, kun oli sopivan ajankohtaista löytää firmalle toimistotyöntekijä. Keko-projekti vaikutti niin hyvältä vaihtoehdolta, että siitä ei voinut kieltäytyä, Laine sanoo ja kiittelee onnistunutta rekrytointia.
Mäkelä kertoo viihtyvänsä hyvin työssään ja suosittelee Kekoa lämpimästi sekä työtä hakeville että yrittäjille, jotka kaipaavat apua. Harjoittelujaksolla ehtii tutustua molemmin puolin sekä kehittää työnkuvaa.
-Vaikka poikkeustila muutti työkuviot hetkessä peruuttaen kaikki matkat, keskitymme yrityksessä nyt enemmän kehitystyöhön, Mäkelä ja Laine kertovat.
Hiljattain päättyneestä Keko koulutuksesta valmistuneet työllistyivät kaikki harjoitteluyrityksiinsä. Seuraava Keko-koulutus jatkuu vuoteen 2021 asti.
Helena Mäkelä kertoo lähtönsä kehittämiskoulutukseen olleen hyvien sattumien summa.
-Jäätyäni työttömäksi yli kaksikymmentä vuotta kestäneestä työsuhteesta myyntisihteerinä, suoritin ammattiopistossa taloushallinnon assistentin ammattitutkinnon ja pääsin taloussihteeriksi erääseen kuljetusalan yritykseen.
Sieltä työt vähenivät vuosi sitten niin, että edessä oli lomautus.
-Lomautuksen aikana etsin toista työpaikkaa, mutta kun se ei onnistanut, päätin lähteä opiskelemaan matkailualaa Salon ammattiopiston matkailualan moniosaajakoulutukseen.
Kun hyvä ystävä kehotti hakemaan harjoittelujaksoksi Salon Tilausmatkoille, Mäkelä tutki verkon kautta yritystä ja havaitsi, että se oli lähtenyt mukaan Keko-projektiin.
-Mahdollisuus työllistymiseen vaikutti todennäköisemmältä kuin normaalin harjoittelujakson kautta, joten laitoin hakemuksen menemään. Kekon ja Salon Tilausmatkojen valintaprosessi oli mielestäni samanlainen kun normaali työnhaku, jossa yrittäjän tukena hakijoiden valinnassa on jokin muu taho, Mäkelä miettii.
Koulutus työn ohessa oli hyvä konsepti ja kouluttajilta sai tukea tarvittaessa.
-Koulutuksen parasta antia olivat yrityksen kehittämistyöhön kohdistuneet sparraustunnit ja vertaistuki muilta opiskelijoilta, Helena sanoo.
Tomi Laine on Mäkelän tavoin tyytyväinen projektin tuomiin hyötyihin uuden henkilön valinnassa.
-Ensin selvitettiin minkälaista työntekijää haetaan ja sen jälkeen Yrityskatsastuksen Jari Laakkio hoiti markkinoinnin. Saatiin tiedot hakijoista, joista tehtiin muutamassa päivässä valinta, Laine kertoo.
Kekossa mukana oleva työntekijä osallistuu harjoittelun ohessa koulutukseen yhden työpäivän ajan viikossa. Näin myös työllistävä yritys saa ulkopuolista näkemystä ja osaamista rekrytoinnin eri osa-alueisiin.
Yritykselle itselleen mukaan lähtemiseen vaaditaan työntekijän valinnan tekeminen ja koulutusmaksun maksaminen Kekolle.
-Oman kokemuksen perusteella voin suositella muillekin yrityksille, Laine sanoo.
Salolaisen Yrityskatsastuksen kehittämä Keko on ELYn tilaamaa työvoimapoliittista koulutusta.
Yrityskatsastus-ryhmä on kehittänyt koulutuskokonaisuutta vuodesta 2015 lähtien.
-Pyrimme toteuttamaan yritysten tarpeista lähteviä konkreettisia kehitysprojekteja. Kekon päätavoitteena on erityiskoulutettujen työttömien, työttömyysuhan alla olevien ja koulutettavaksi haluavien henkilöiden ja yritysten yhteen saattaminen, joka koulutuksen jälkeen muuttuu mahdollisesti työsuhteeksi, Jari Laakkio Yrityskatsastuksesta kertoo.
Laakkion mukaan erityisesti nyt poikkeustilan aikana työnhakijat ja työnantajat eivät välttämättä kohtaa toisiaan, vaikka töitä ja tekijöitä olisi tarjolla. Työttömiä työnhakijoita on paljon ja yrityksillä on runsaasti erilaisia työtehtäviä, joihin kaivataan tekijöitä.
-Näistä useista työtehtävien palasista muodostetaan ”tilkkutäkki”, johon haetaan oikeanlaista tekijää. Meidän tehtävämme on tukea yrittäjää löytämään oikea henkilö ja että ”tilkkutäkki” eli eri osatehtävät saadaan toimimaan ja tuottamaan, Laakkio sanoo.