Tehdaskadun varrella sijaitsevan Kolmituotteen eli Salon Seudun Työkeskuksen isoissa hallitiloissa toimivat kokoonpano-osasto, puutyö- ja metalliosasto sekä ompelimo.
Puu- ja metalliosaston työnjohtaja Teppo Raste esittelee Kolmituotteen toimitiloja ja kertoo verhoomon olevan sen uusin osasto. Puutyöosaston hallissa käsittelyvuoroaan ovat odottamassa asiakkaiden huonekaluja, kuten koristeellinen sohvapöytä, vanha lipasto, erilaisia tuoleja ja iso ruokapöytä. Maalaamon vieressä puupinnalle hiottu, kaunis puusohva näyttää tarvitsevan ainoastaan viimeistelevän loppusilauksen.
-Huonekalujen entisöinnin sijasta puhumme ennemmin niiden kunnostamisesta tai tuunauksesta. Yleensä kunnostettavaksi tullut huonekalu hiotaan ja maalataan. Maalaamisen lisäksi vaihtoehtoina ovat huonekalun vahaus, lakkaus tai öljykäsittely. Huonekaluja halutaan kunnostaa nykyään kiitettävän paljon. Se on mielestäni hieno asia ja lisäksi ekologista, Raste sanoo.
Raste kertoo työtason päälle hiottavaksi nostetun vihreän keinutuolin olevan yksi lukuisista keinutuoleista, joita Kolmituotteessa on viime aikoina kunnostettu.
-Ruokapöydän tuolit ovat kaikkein yleisin kunnostettavista huonekaluista. Kunnostettuna, maalattuna ja fiksattuna ne saavat lisää käyttöaikaa. Seuraavaksi yleisimmät ovat kaikki mahdolliset ovet. Keittiö- ja vaatekaappien ovien lisäksi kunnostamme ulko- ja sisäovia. Kolmantena ryhmänä ovat keinutuolit, niitä meillä on ollut monia. Parhaimmillaan keinutuoleja oli kahdeksan yhtä aikaa. Kunnostamme paljon myös vanhoja ikkunoita, mutta emme restauroi niitä. Tällä hetkellä kunnostettavia huonekaluja on yllättävän vähän, mutta Salon Messujen jälkeen määrä varmasti jälleen lisääntyy, Raste uskoo.
Yksityisten henkilöiden puusepäntilauksien lisäksi Kolmituote tekee alihankintatöitä puusepänteollisuudelle sekä rakennusliikkeille.
-Saneerausyritykset tuovat meille esimerkiksi remonttikohteesta kaapinovet tai kiintokalusteiden ovet hiottavaksi ja maalattavaksi. Teemme erilaisia rakennuspuusepäntöitä, kuten ovia, ikkunoita, portaita ja kaiteita. Ulkotyöryhmämme tekee taloyhtiöille pieniä rakennusalan töitä, esimerkiksi väliaitoja ja roskakatoksia.
Kolmituote valmistaa lisäksi omia tuotteitaan myymäläänsä sekä tilaustyönä asiakkailleen. Puuartesaaniksi valmistunut Raste on työskennellyt puu- ja metalliosaston työnjohtajana kahdeksan vuotta ja toimii myös työpaikkansa työsuojelupäällikkönä. Kolmituote tarjoaa Varsinais-Suomen TE-toimiston alueella työllistämispalveluita osatyökykyisille henkilöille, sekä harjoittelupaikkoja ammattiin opiskeleville.
-Kolmituotteen henkilöstömäärä on tällä hetkellä 60 henkilöä. Työsuhteessa olevien henkilöiden lisäksi meillä työskentelee työkokeilussa ja työharjoittelussa olevia sekä yhdyskuntapalvelusta suorittavia henkilöitä.
Toimiston seinällä oleva diplomi kertoo Rasteen osaamisesta ja sitoutumisesta työpaikkojen ja oppilaitosten koulutusyhteistyöhön. Raste kertoo olevansa paljon yhteyksissä Salon Ammattiopiston kanssa ja haluavansa olla omalta osaltaan edistämässä keskustelevaa ja kuuntelevaa yhteistyötä työharjoittelujaksolle tulleiden nuorten kanssa. Haastattelun aikana Rasteen toimiston ovella pistäytyy useampi nuori ilmoittamassa tehdystä työstään tai kysymässä häneltä käytännön neuvoa. Rasteen avoin ja kommunikoiva johtamistapa näyttää toimivan.
-Nuoret tarvitsevat harjoittelupaikan, jossa heidän kanssaan keskustellaan ja heidän ymmärretään olevan vielä nuoria. Haluan, että täällä Kolmituotteessa nuorille annetaan tukea, sillä ensimmäinen työpaikka on se elämän tärkein työpaikka. Jos nuori saa huonoja kokemuksia, se voi antaa koko alasta huonon kuvan. Nuori tarvitsee lisäksi ympäristön, jossa oppii erilaisten töiden tekemistä, Raste kertoo.
Raste esittelee jokaiselle Kolmituotteeseen töihin tulevalle henkilölle jaettavan tiedotteen, jossa toivotetaan tervetulleeksi. Tiedotteessa kerrotaan työpaikan käytännön asioista seikkaperäisesti ja esitellään myös sen vastuuhenkilöt.
-Tiedote on toiminut mielestäni erittäin hyvin ja siitä on tullut runsaasti positiivista palautetta. Työharjoittelijoilta odotan harjoitteluun tullessa lähinnä perusasioiden osaamista, kuten esimerkiksi sovittujen työaikojen, sekä työpaikkamme sääntöjen noudattamista. Unohtamatta tietenkään hyvää asennetta. Ammattitaitoon liittyviä odotuksia on vähän sen mukaan, kuinka pitkään opiskelija on jo koulua käynyt, Raste toteaa.
Maritta Määttänen