-Yrittäjien kanssa kun on keskustellut, niin heidän mielestään tämä on maailman huonoin bisnes. Mutta kuten Hellas Pianon muinainen talousjohtaja sanoi: soitinliikkeen pitäminen ei ole bisnes, vaan kulttuuriteko!
Pianokartanon yrittäjä Reima Pekola tietää mistä puhuu, sillä ensimmäisessä Capri-nimisessä bändissä musisointi alkoi 13-vuotiaana ja pianokauppakin alkoi pienimuotoisesti jo 80-luvun alkupuolella. Ennen Pianokartanon perustamista ehti kuitenkin tapahtua monenlaista.
-Avasin vuonna 1984 marraskuussa Salossa Perussävel-nimisen yksityisen musiikkikoulun, jossa oli parhaimmillaan 16 opettajaa ja 520 oppilasta. Lähes kaikkien soittimien opetusta oli ohjelmassa, ja muun muassa salolaistenkin hyvin tuntema Esa Pethman oli yksi opettajista. Samassa yhteydessä myin pianojakin ja jossain vaiheessa entisen Toriterassin talossa oli iso myymälä.
Musiikkikoulun liiketoiminnan Reima myi vuonna 1989 ja jatkoi jo vuonna 1982 aloittamaansa pianonsoiton opetusta Salon kaupungin palveluksessa. Siinä toimessa hurahti 16 erittäin työntäyteistä vuotta.
-Opetin kansalaisopistolla Salossa ja kaikissa sen aikaisissa ympäristökunnissa. Sen lisäksi ajoin edesmenneen isäni taksia ja viikonloppuisin tein bändikeikkoja. Olin varsinainen asuntosäästäjä. Piano-oppilaita oli jossain vaiheessa niin paljon, että yhden kanssa soitettiin 10 minuuttia kerrallaan.
-Enää en pystyisi. Tai ehkä pystyisin, mutta en lähde!
Pianokartano perustettiin vuonna 2005, ja yrityksen historiassa on ollut ylä- ja alamäkiä niin kuin elämässä on tapana olla.
-Alkuvuosina liiketoiminta laajeni nopeasti, sillä vuonna 2007 ostettiin Pianostudio Lauttasaaresta ja seuraavana vuonna perinteikkään Musiikki-Hellaksen koko liiketoiminta. Hellas oli 80-luvulla Pohjoismaiden suurin pianonvalmistaja, mutta meidän ostaessamme sen puolta halvemmat kiinalaiset pianot rynnivät markkinoille. Hellas Oy meni konkurssiin vuonna 2010 ja vuodesta 2011 olen ollut yksinyrittäjä. Ei tarvitse jutella ja neuvotella kuin peilikuvansa kanssa.
Pianoja myytiin Suomessa 1980-luvulla lähes 20 000 kappaletta vuosittain. Tullin tilastojen mukaan Suomeen on viime vuonna tuotu 156 akustista pianoa ja kolmisentuhatta digitaalipianoa. Uutisointi aiheesta harmittaa Reima Pekolaa.
-Käytettyjen pianojen kauppahan ei näy missään! Media luo hysteriaa uutisoimalla että piano on Suomessa ongelma. Aina kun aiheesta on ollut lehtijuttu, niin me saamme puheluita tyyliin ”voisittekste hakea meidän pianon pois, me vaikka maksetaan vähän.”Hyvät soittimet tekevät aina kauppansa eivätkä akustiset pianot ja flyygelit katoa ikinä mihinkään!
Pianokartanon uusissa tiloissa Vilhonkadulla on hengästyttävän kauniita pianoja ja flyygeleitä, joista vanhimmat ovat 1800-luvulta. Soittimiin liittyy myös hauskoja tarinoita.
-Meillä on myynnissä Tapani Kansalle kuulunut valkoinen Steinway-flyygeli. Steinway & Sons on hyvin perinteinen yritys, joka halusi valmistaa vain ruskeita ja mustia flyygeleitä. Hampurin tehtaalta ilmoitettiin, että valkoinen flyygeli valmistetaan sillä ehdolla että niitä tehdään kaksi ja sille toisellekin saadaan ostaja. Saatiinhan se: toisen osti Paul McCartney.
Myös Katri Helenan vanha flyygeli on vaihtanut omistajaa Reiman käsien kautta.
-Saimme flyygelin myyntiin sillä ehdolla, että Katri Helenan nimellä ei ratsasteta. Kerroimme uusille omistajille vasta kaupan jälkeen kenen soittimesta oli kyse. Ostajat olivat aivan onnessaan, sillä Katri Helena oli heidän suuri idolinsa.
Ensimmäisen Capri-bändin jälkeen Reima on soittanut useiden kokoonpanojen kanssa, välillä myös rockia ja heviä. 1970-luvun lopulla hän tutustui halikkolaiseen Harri Lahteen, jonka kanssa soitto jatkui sujuvasti Varusmiesorkesterissa ja josta sittemmin tuli historian kolmas tangokuningas. Harri ja Tommi Vainio perustivat Kvartetti Fiiliksen 1984 ja vuotta myöhemmin Reima hyppäsi mukaan kun vakiokosketinsoittaja lähti armeijaan. Tuurauksesta tuli jossain määrin ajateltua pitempi.
-Menimme käymään Auraviihteessä ja sen toimitusjohtaja Seppo Kulmala oli sitä mieltä, ettei Kvartetti Fiilis käy tanssibändin nimeksi lainkaan. Hän oli säästellyt yhtä nimeä 60-luvulta asti ja niin syntyi tanssiorkesteri Granada. Bändin riveissä on soittanut useita muusikkoja, mutta rumpalimme Tommi Vainion kanssa on soitettu vuodesta 1985 lähtien ja melkein pystytään lukemaan toistemme ajatuksia.
Granada on tehnyt yli 1500 keikkaa näiden vuosien aikana. Suurin yleisö oli vuoden 1988 Miss Suomi -kilpailuissa, joita seurasi kaksi miljoonaa suomalaista. Vuonna 1994 Granada oli Maikkarin house-bändinä, tosin nimellä Mustapekka.
-Ihmiset aina sanovat, että taaksepäin ei kannata katsoa, mutta mä katson mielelläni!
Elina Koskinen