”Jalkojen terveys vaikuttaa koko kehon liikkumiseen”

Jarmo Kari on tyytyväinen Horninkadulla sijaitsevaan avaraan liiketilaan, jossa on voitu yhdistää jalkafysioterapia, sekä tukipohjallisten valmistaminen ja jalkinemyynti.

Kivijalkaliikkeen avaaminen vuonna 2020 Salon keskustaan oli Fysiopaletin yrittäjälle Jarmo Karille päivänselvä asia.

Jarmo on tyytyväinen Horninkadulla sijaitsevaan avaraan liiketilaan, jossa on voitu yhdistää jalkafysioterapia, sekä tukipohjallisten valmistaminen ja jalkinemyynti.

– Perustamani Fysiopaletti sai alkunsa Turussa vuonna 1997 ja Salon toimipiste avattiin vuonna 1999 Turuntielle, Rikalan vintille. Asun Turussa, mutta minulla on vahva salolaistausta. Salo on minulle tuttu ja olen nuorempana urheillut lähes kaikissa kaupungin urheiluseuroissa.

Turun läheisyys oli yksi syy perustaa liike Saloon ja olemassa olevat kymmenentuhatta asiakaskontaktia vaikuttivat suuresti asiaan.

– Halusin omalta osaltani olla vaikuttamassa myös siihen, että kaikki kivijalkaliikkeet eivät ole kuitenkaan pakenemassa Salosta, Jarmo kertoo.

Jarmo on toiminut jalkaspesialistina ja -fysioterapeuttina 30 vuoden ajan. Hän kertoo tutkineensa työuransa aikana yli neljäkymmentätuhatta jalkaparia. Alaraajatutkimukseen on tarvetta, jos jaloissa esiintyy rasitusperäistä kipua.

– Oireina voivat olla muun muassa askelkivut nilkoissa, jalkaterissä tai polvissa, vaivaisenluu ja muut varvasoireet, morton-tyyppiset päkiähermokivut, kantakalvotulehdukset eli plantaarifaskiitit tai kivuliaat jalkapohjakovettumat.

Jalkakipua voi tuntua kävellessä tai juostessa ja toistuva kipu alkaa häiritsemään jokapäiväistä elämää. Kiputilat aiheuttavat kompensaatiotarvetta ja ongelmien ilmeneminen laajenee polveen, lonkkaan ja jopa selkään.

Jarmo toteaa jalkojen terveyden vaikuttavan koko kehon liikkumiseen. Jalkavaivoja podetaan kaikissa ikäryhmissä nuorista työikäisiin ja iäkkäisiin sekä urheiluharrastajien ja huippu-urheilijoiden parissa.

– Plantaarifaskiitti on lisääntynyt viime vuosina, samoin isovarpaan tyven kulumaa esiintyy paljon. Vasaravarpaat ja vaivaisenluut ovat naisten yleisimpiä jalkaongelmia. Alaraajatutkimuksen jälkeen lähdetään hakemaan tilanteeseen apua fysioterapian avulla, Jarmo kertoo.

Salolainen Mia Neovius työskentelee Jarmon rinnalla jalkaspesialistina ja -fysioterapeuttina Fysiopaletin molemmissa toimipaikoissa.

– Ammatinvalintaa miettiessäni päätin, etten halua toimistoon istumaan. Lähdin opiskelemaan fysioterapeutiksi Savonlinnaan ja valmistuin vuonna 2006. Olen työskennellyt useita vuosia alaraajafysioterapian parissa. Siihen kuuluu akuuttien ja kroonisten alaraajaongelmien ratkomista, fysioterapiaa sekä tukipohjallisten valmistusta. Olen myös kuntouttanut asiakkaita, joilla on tekoniveliä, Mia kertoo.

Mia esittelee askelkuormituksen mittausta, jonka avulla pystytään helposti selvittämään muun muassa kuormituksen jakautuminen jalkapohjan alueella.

Fysiopaletin tuotepäällikkö Otto Kari auttoi salolaista Annukka Sistosta kahdenlaisten kenkien, lenkkareiden ja sandaalien sovittamisessa.

– Kenkiin laitettavat mittauspohjalliset mittaavat eri pisteitä jalkapohjista. Mittauksen aikana asiakas kävelee tai juoksee normaalisti. Tutkimuksen kautta saadaan selville esimerkiksi jalkojen pituuserot tai painon jakautuminen vaikkapa leikkauksen jälkeen. Askelkuormitusmittaus on hyvä lisä alaraajojen tutkimuksiin, Mia sanoo.

Fysiopaletti on perheyritys, jonka toiminnassa on mukana Jarmon kaksi poikaa. Otto on yrityksen tuotepäällikkö, joka vastaa jalkineiden tilaamisesta ja varastoinnista ja Elmeri toimii asiakaspalvelussa tuote-esittelijänä. Molemmat ovat käyneet perehdytyskoulutuksia mittatilausjalkinevalmistukselle Hollannissa ja Portugalissa.

Otto kertoo olevansa mukana yrityksen jalkineliikkeiden suunnittelussa ja kehittämisessä.

– Kartoitan aluksi asiakkaan kanssa keskustellen, millaiseen käyttötarkoitukseen jalkineita ollaan hakemassa. Haluan panostaa palveluun, jotta löydetään oikeanlainen, istuva jalkine.

Otto auttoi salolaista Annukka Sistosta kahdenlaisten kenkien, lenkkareiden ja sandaalien sovittamisessa. Annukka kertoi olevansa jo entuudestaan Jarmon asiakas.

– Olen kenkien suurkuluttaja. Päätin viimeksi, että täältä hankin seuraavatkin kengät, Sistonen kommentoi.
Otto totesi oikeanlaisten jalkineiden vaikuttavan suotuisasti kävelyyn ja antavan helpotusta mahdollisiin kipuihin, ryhtiongelmiin tai muihin jalkojen toimintahäiriöihin. Hän sanoi ulkonäön ja muodikkuuden olevan tärkeässä asemassa.

– Kenkiä hankkivalla saattaa olla terveydellisiä haasteita, kuten askelkipua. Jalkineiden tulee miellyttää kuitenkin myös silmää. Kauttamme saa jalkineita myös mittatilaustöinä, Otto kertoo.

Maritta Määttänen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: