
Puutaivaan Tikkujen jouluesityksessä se tapahtuu: saat avata kaikki joulukalenterin kaksikymmentäneljä luukkua kerralla.
Näytelmän ohjaaja Rami Laaksonen on koonnut yhteen kaksikymmentäneljä pikkuista kohtausta, jotka esitetään yleisön toivomassa järjestyksessä. 24 luukkua – elävä joulukalenteri on energinen ja vauhdikas esityskokonaisuus, jossa joulua lähestytään niin monesta eri tulokulmasta, että varmasti jokaiselle löytyy samaistumispintaa.
Yleisökin rentoutuu, kun oppii luottamaan siihen, että esitykselle annetussa 60 minuutin ajassa kaikki kohtaukset ehditään esittää. Lapsikatsojille esitys on ystävällinen: lavalla tikuttavasta aikakellosta voi halutessaan tarkastella, paljonko näytöstä on jäljellä.
Salon Työväentalolla esitettävän näytelmän formaatti yhdistää improteatteria ja perinteistä sketsiviihdettä. Improvisaatiota ja teatteria ammatikseen tekevä Rami Laaksonen on ihastunut tähän chigacolaisen Neo Futurist-ryhmän tapaan tehdä teatteria, koska hän näkee, että teatterissa moninaisuus on rikkaus.
– Tämä on yksi tapa tehdä teatteria. Tähän tapaan ei ole Suomessa aikaisemmin tehty suomen kielellä esityksiä. Formaattiin kuuluu tiktoksukupolvelle ominainen syke ja lyhyet kohtaukset. Tässä katsoja saa itse päättää, mikä kohtaus on seuraava.
Improvisaatio on Laaksosen mielestä hyvä pohja näyttelijäntyölle, koska se tarjoaa alttiuden mokata ja sitä kautta näyttelijälle tulee rohkeus olla lavalla.
– Ihmisellä tulee myös elämässä olla lupa mokata. Improssa ihanaa on hallittu kaaos, Laaksonen toteaa viisaasti.
24 luukkua – elävä joulukalenteri yhdistää 24 kappaletta työryhmän yhdessä käsikirjoittamaa ja puvustamaa kohtausta tunnin mittaiseksi viihdekokonaisuudeksi, joka vie katsojan sekä omiin lapsuudenjouluihin että 1990-luvun sketsiviihteen pariin, nykypäivääkään unohtamatta. Joka jouluinen ongelma ananaskonvehtien kanssa jakoi yleisöä, kun nuorimmat katsojat jäivät aprikoimaan, mikä vika ananaskonvehdeissa muka on.
Yleisöllä on mahdollisuus osallistua esityksen kulkuun toivomalla seuraavaa kohtausta. Kohtauksesta toiseen puksuttavassa esityskokonaisuudessa yleisön on mahdollista myös seurata, kuinka näyttelijä pikkiriikkisellä rooliasun vaihdoksella muuntautuu silmänräpäyksessä roolista toiseen. Esityksessä ei hengästytä pelkästään vauhti ja energia, vaan myös näyttelijöiden kyky hallita tilaa ja näytellä myös hiljaisuudella. Usein näyttelijän hienovaraiset eleet, katseet ja pysähtyminen ovat yhtä tehokkaita ilmaisukeinoja kuin juuri oikein ajoitettu vitsi – joita niitäkin päästään kuulemaan.
Kokemus teatterin tekemisestä näkyy näyttelijöiden lavakemiassa ja kaikesta näkee, että teatterin tekeminen on hauskaa. Myös ohjaaja Rami Laaksonen on pitkän linjan teatterilainen. Yksi teatteriesitys on kuitenkin ollut Laaksoselle yli muiden.
– Näin 20 vuotta sitten näytelmän Peter Pan. Olin isäni kanssa katsomassa sitä, ja näytelmä oli loppuunmyyty. Edessäni istui pitkä nainen, ja marisin isälle koko esityksen ajan, etten näe mitään. Välillä näin jonkun krokotiilin jossain. Mutta siitä minulle syntyi halu tehdä teatteria.
– Vuosia myöhemmin 2008 loppuvuodesta ja 2009 keväällä teimme Peppi Pitkätossun Salon Näyttämöllä, jossa olin mukana.
Sen jälkeen Rami Laaksonen on näytellyt, impronnut, opiskellut teatterin tekemistä, ohjannut näytelmiä ja vetänyt kursseja Salon Teatterissa.
– Olen teatterin moniottelija, Laaksonen nauraa, ja kertoo valmistuneensa keväällä teatteri-ilmaisun ohjaajaksi.
Teatteri tarjoaa Laaksoselle eri aikana eri juttuja, tällä hetkellä teatteri on foorumi tarinoille.
– Viime aikoina olen tehnyt dokumenttiteatteria eli tositapahtumiin pohjaavia esityksiä. Viime vuonna tällä formaatilla tehtiin pakolaisten tarinoihin pohjaavia esityksiä. Teatteri on minulle kanava itseilmaisulle ja teatteri on tarjonnut minulle kodin, perheen sekä yhteisön, joka pitää huolta toisistaan.
Kesällä 2024 Rami Laaksonen dramatisoi ja ohjaa Teatteri Puutaivaalle J. M. Barrien kirjoittaman tarinan Peter Pan. Näyttelijähaku on käynnissä helmikuuhun 2024 saakka. Laaksonen tarjoaa omien sanojensa mukaan tuleville näyttelijöille kesän Mikä-Mikä-Maassa.
Peter Panin näyttelijätiimiin toivotetaan tervetulleiksi kaikkia, joilla on reipas ja avoin mieli. Mitään muuta ei Laaksosen mukaan tarvita, sillä kaikki muu opitaan matkan varrella.
Ennen kesää palataan vielä hetkeksi jouluun. Tiedätkö, mikä on kinkun lempinimi? Käy katsomassa 24 luukkua – elävä joulukalenteri ja huuda kohtausten välissä numero yhdeksän, niin saat tietää.
24 luukkua – elävä joulukalenteri-näytelmän viimeinen esitys lauantaina 9.12. klo 14 Salon työväentalolla.
Jonna Hellberg-Pitkänen