Jouni Palén on tarjonnut luonto- ja eräpalveluja pitkään

Jouni Palén ja Annina Mäkilä Hirsjärven maisemia ihailemassa Someron melontaretkellä.

Jouni Palén perusti Erärenki-toiminimen kymmenisen vuotta sitten pian Eerikkilässä suorittamansa Erä- ja luonto-opaskoulutuksen jälkeen.

– Olen käynyt useita muutosvaiheita aikuisiässä työelämässäni. Erä- ja luontoala kiinnosti ja aloin jo koulutuksen aikana pohtia yrityksen perustamista, koska asuin sopivasti Liesjärven kansallispuiston ja sopivien luontokohteiden lähellä.

Palén kertoo asuneensa tuolloin isänsä kotitilan mailla ja lähiseutu oli tuttua jo poikasesta asti mummolassa ja vanhempien mökillä viettämän ajan ansiosta.

Alkuvaiheissa isoin haaste oli epävarmuuden sietäminen, kuinka saisi asiakkaita ja mistä löytyisi se oma ekolokero, jossa toimia ja tulla toimeen.

– Lähdin yrittämään ensin virkavapaalla entisestä opetustyöstäni Faktialla ja Tavastian koulutuskeskuksessa. Tällä työllä ei pääse rikastumaan, mutta voi tulla toimeen.

Erärenki toimii Tammelan järviylängöllä ja lähialueilla Somerolta ja Ypäjältä Forssaan ja Tammelaan.

– Täällä on runsaasti kauniita vesistöjä, kaksi kansallispuistoa ja luonnonsuojelualueita sekä retkeilyalueita.

Palénin pääpalveluja ovat kanootti- ja kajakkivuokraus sekä opastetut melontaretket muun muassa Liesjärvellä, Turpoonjoella, Loimijoella, Melkuttimella ja tänä vuonna ensimmäistä kertaa Somerolla. Lisäksi ohjelmassa on patikointi- ja luontoretkiä, talvella lumikenkäilyä, potkukelkkailua ja erilaisia yhteisöllisiä retkiä porukoille.

Ruokapalveluja saadaan mukaan yhteistyöyritysten kautta tai paloturvallisena aikana voi keittää nuotiokahvit.

– Järjestin Somerolla kesäkuussa ensimmäistä kertaa kaksi melontaretkeä. Paimionjoki-yhdistyksen ja Someron seurakunnan ideoimana järjestettiin ”Pieni pyhiinvaellus” lähtemällä melomaan Somerniemen kirkolta Someron kirkolle.

Melontamatkaa tuli yhteensä 15 kilometriä, tauolle pysähdyttiin Hovimäen Campingin rantaan. Osallistujia oli yhdeksän venekuntaa eli 18 henkilöä. Toinen melontaretki kulki Someron kirkkorannasta Somerojokea pitkin Hirsjärvelle ja takaisin ja vielä jonkin matkaa Jaatilanjokea pitkin.

– Kaikessa toiminnassani pyrin huomioimaan paikalliset asukkaat ja kyläyhteisöt. Melontaretkillä täytyy kunnioittaa rantojen asukkaiden omaa rauhaa. Opastuksen tulee olla hienovaraista ohjausta muun muassa kansallispuistojen sääntöjen noudattamisesta ja rantarauhan suhteen.

Palénin mukaan kansallispuistojen perustamisen tarkoitus on alkujaan ollut säilyttää monimuotoisia luontokohteita eikä niinkään tehdä niistä retkeilykohteita. Nyt niissä näkee jo ihmisen toiminnan aiheuttamia muutoksia.

– Tämä työ antaa omaa vapautta ja mahdollisuuksia tavata erilaisia ihmisiä ja kohdata monenlaisia toiveita.

Työ on paljon muutakin kuin luonnossa olemista, iso osa on kanoottikaluston huoltoa ja kuljettamista. Kun luonnossa tulee oltua kuitenkin paljon, saa silloin tällöin eteensä jonkun aivan erityisen näyn tai vaikuttavan kokemuksen.

Tällaisia hetkiä – vaikkapa sumun seasta näkyvää kuikkaa – ei voi asiakkaille luvata ja ehkä ne mieleenpainuvimmat kokemukset ovatkin jokaiselle ihan omia.

Teija Tuulimäki

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: