Juhlineille jaloille hyvittelyä ja lämmin kylpy

Fysioterapia ja Liikuntapalvelu Makkian Maria Härmä neuvoo pitämään jaloista hyvää huolta, jotta juhliminenkin sujuu kivuitta.

Kauniit korkokengät tuovat näyttävyyttä juhla-asuun ja kohennusta ryhtiin. Useamman tunnin seisomisen ja tanssimisen jälkeen jalat tuntuvat kuitenkin usein siltä, että olisi mukavampi sujauttaa ne ronskisti aamutossuihin. Fysioterapeutti, urheilufysioterapeutti ja tanssija Maria Härmä kertoo vinkit, kuinka tanssi sujuu kivuitta vielä pikkutunneillakin.
– Fysioterapeutin näkökulmasta hyvä juhlakenkä on joustava ja leveälestinen. Kengän pohja on pehmeä ja joustava, jolloin jalka pystyy aistimaan, mitä maaperässä tapahtuu.
Korkoja ja kenkiä on moneen makuun ja tyyliin, mutta paljasjalkakävelyn ja villasukkien nimeen vannova Maria suosii tanssikenkiä, joiden korko on sijoitettu suoraan kantaosan alle.
– Näin askelluksesta tulee pehmeämpää, ja kehon painopiste jakautuu keskelle kantapohjaa. Mitä matalampi korko, sen parempi jalalle.
Maria kuitenkin kehottaa morsiamia juhlimaan suuren päivänsä unelmien korkokengissä.
– Jalka kestää juhlimisen koroilla kunhan lesti on tarpeeksi leveä. Kengän voi mahdollisuuksien mukaan välillä riisua, ja elvyttää jalkojen verenkiertoa liikuttelemalla nilkkoja ja varpaita. Päkiän alle voi lisätä pehmentävän päkiätyynyn ja jalan pintoja voi teipata huomaamattomalla urheiluteipillä hiertymien välttämiseksi. Myös nilkan ympäri kulkeva kiinnitysremmi voi helpottaa askellusta.
Fysioterapeuttina Maria suosittelee kenkiin hengittäviä ja joustavia materiaaleja. Kovista, jäykistä kengistä on monella karuja kokemuksia.
– Huono kenkä vaikuttaa jalan normaaliin toimintaan, laiskistaa nivelet ja vähentää jalan hahmotuskykyä. Jalan pitäisi olla voimakas, elastinen ja mahtua liikkumaan. Korko muuttaa luiden luonnollista asentoa ja aiheuttaa pinnetiloja ja ajan myötä kudos voi muuttua.

Lue koko juttu viikon 6 Salonjokilaaksosta.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: