Salossa vieraillut Perussuomalaisten presidenttiehdokas Jussi Halla-aho sanoo ulkopolitiikan olevan tasavallan presidentin tärkein vastuualue.
Halla-aho puhui Salossa ulkopolitiikan lisäksi arvojohtajuudesta ja turvallisuudesta. Hän vastasi myös yleisökysymyksiin muun muassa Perussuomalaisten suhteesta Euroopan Unioniin.
– Ulko- ja turvallisuuspolitiikan suurista linjoista ja kysymyksistä vallitsee tällä hetkellä Suomessa varsin laaja yhteinen näkemys ja yhteisymmärrys sekä kansalaisten kesken että puolueiden ja myös presidenttiehdokkaiden kesken.
Halla-ahon mukaan Suomen on syytä yhdessä muun sivistyneen maailman kanssa tukea Ukrainaa, kun se puolustautuu Venäjän hyökkäystä vastaan.
– Tämä aiheuttaa tiettyjä taloudellisia kustannuksia mutta asia on nähtävä niin, että jos Venäjä menestyisi tässä sotaretkessään, se tulisi meille pitkällä aikajänteellä vielä paljon kalliimmaksi.
Ukrainan tukeminen ei ole pelkkää solidaarisuutta vaan se täytyy Halla-ahon mukaan nähdä investointina myös Suomen omaan turvallisuuteen.
– Venäjä laskee tällä hetkellä sen varaan, että muulta maailmalta loppuu henkinen ja materiaalinen kyky jatkaa tätä sotaa ja että he voittavat yksinkertaisesti väsyttämällä.
Halla-ahon mukaan länsimaissa monella voi olla kiusaus lähteä hakemaan Venäjän kanssa kompromissia, jotta sota saataisiin päättymään.
– Meidän pitäisi aina kun puhumme rauhan tavoittelemisesta pohtia paitsi tämän sodan lopettamista myös tulevien sotien estämistä. Jos me näytämme Venäjälle, että aika työskentelee Venäjän hyväksi ja että Venäjä pystyy väsyttämällä voittamaan tämmöiset sotaretket, se antaa Venäjälle ja muillekin muun muassa Kiinalle rohkaisua ja kannustimen lähteä uusille vastaaville retkille.
Halla-aho pohti kysyttäessä myös tilannetta, jossa entinen republikaanipresidentti Donald Trump voittaisi USA:n tulevat presidentinvaalit.
– Trump ja hänen toimintansa etenkin presidenttikautensa lopussa oli itselleni suuri pettymys. Mielestäni Trump teki kuitenkin siinä mielessä palveluksen Natolle ja Euroopan turvallisuudelle, että hän kyseenalaisti Yhdysvaltain ikuisen sitoutumisen laskujen maksajaksi.
– En ole kovin huolissani Trumpin mahdollisesta toisesta kaudesta. Yhdysvaltojen demokratia on paljon vanhempi kuin yksikään eurooppalainen demokratia. Se on aina kestänyt kaikenlaiset johtajat. Siellä vallitsee molempien puolueiden kesken aika laaja yhteinen näkemys ulko- ja turvallisuuspolitiikan suurista linjoista.
Halla-aho haluaa Suomesta turvallisen tilan suomalaisille
Presidenttiehdokas Halla-ahon mukaan Suomen turvallisuuspoliittisen johdon pitää pystyä tarkasteleman maailmassa ja ympärillä tapahtuvia asioita realistisesti.
– Sinisilmäisyys, toiveajattelu ja hyväuskoisuus ovat huonoja ja vaarallisiakin ominaisuuksia Suomen kaltaisen ison ja arvaamattoman naapurin rajalla elävän pienen maan johdolle.
Halla-ahon mukaan Suomessa moni päättäjä ja myös presidenttiehdokas on kannattanut aikanaan avokätistä viisumipolitiikkaa Venäjän suuntaan, kaksoiskansalaisten päästämistä maan turvallisuuden kannalta tärkeisiin virkoihin, venäläisten oikeutta tehdä vapaasti maa- ja kiinteistökauppaa Suomessa ja Suomen liittymistä jalkaväkimiinat kieltävään sopimukseen.
– Ja ennen kaikkea moni keskeinen päättäjä on ollut osaltaan edistämässä Suomen ja koko Euroopan riippuvuutta venäläisestä öljystä ja kaasusta.
Näistä virheistä on viimeisen puolentoista vuoden aikana maksettu Euroopassa kallista hintaa.
– Moni käyttäjä on sittemmin myöntänyt virhearvionsa Venäjän suhteen ja tämä on hyvä asia, Halla-aho sanoo.
Halla-aho näkee tasavallan presidentillä olevan tärkeä rooli arvojohtajana – eräänlaisena ylimpänä kansalaiskeskustelijana.
– Oman presidentinvaalikampanjani teema ja slogan on turvallinen tila. Ajattelen niin että Suomi on suomalaisten kotimaa ja että Suomen pitää olla turvallinen tila tavallisille suomalaisille.
Yksi tärkeimmistä turvallisuuden muodoista on taloudellinen turvallisuus.
– Suomen pitää olla paikka, jossa kannattaa tehdä palkkatyötä ja kannattaa harjoittaa yritystoimintaa. Asumis- ja elämiskustannukset ja verotus täytyy pitää kurissa mutta tämä edellyttää sitä, että verorahan kippaaminen erilaisiin kankkulankaivoihin lopetetaan sekä Suomessa että muualla.
Vielä tärkeämpää on fyysinen turvallisuus.
– Tavallisten suomalaisten pitää omassa kotimaassaan voida luottaa siihen, että lapset ja nuoret voivat käydä turvallisesti koulua ja että lapsille ja nuorille ei myydä pillereitä ja ruohoa kauppakeskuksissa ja koulujen nurkilla. Että nuorilta ei varasteta vaatteita päältä tai kenkiä jalasta, että heitä ei lyödä puukolla tai potkita päähän.
Nämä ovat Halla-ahon mukaan yhä tavallisempia ongelmia ja ilmiöitä etenkin suurissa kaupungeissa. Huumeiden vastaiseen taisteluun presidenttiehdokas käyttäisi kovempia keinoja.
– Suomi on tällä hetkellä yksi houkuttelevimpia kohteita Euroopassa huumekauppiaille, koska täällä kiinnijäämisen riski on pieni ja rikosoikeudelliset seuraukset ovat olemattomia verrattuna moniin muihin maihin ja tuotteista saa kovan hinnan, Halla-aho sanoo ja viittaa kokaiinikaupan kasvaneeseen määrään Suomessa.
Halla-aho sai vastata yleisökysymykseen Perussuomalaisten suhteesta Euroopan Unioniin.
– Meiltä kysytään jatkuvasti sitä että miksi emme poista ohjelmastamme sitä, että meidän pitkäaikaisena tavoitteenamme on EU:sta eroaminen. Se liittyy EU:n sisäänrakennettuihin ongelmiin, Halla-aho sanoo ja viittasi esimerkkinä ajankohtaiseen silakkakeskusteluun.
– Olemme pieni maa, meillä on pieni väestö, meidän poliittinen vipuvartemme EU:ssa on hyvin vähäinen. Ja EU:ssa on suuri kiusaus ratkaista, vaikka ilmastotavoitteita siten että tehdään koko Suomesta metsäreservaatti ja hiilinielu, jotta muualla voidaan jatkaa tupruttamista entiseen malliin.
– Meidän on pakko perussuomalaisissa säilyttää hyvin kriittinen suhtautumisemme, vaikka tässä maailmantilanteessa ymmärrämmekin, että ei ole realistista eikä järkevää lähteä ajamaan EU:sta eroamista.
Pekka Mäenpää