Martina Vara
Lapset istuvat ringissä ulkona opettaja Pauliina Vesslinin kanssa aurinkoisena kesäkuun päivänä Salon kansalaisopiston järjestämällä teatteri- ja sirkusleirillä.
Mietitään yhdessä mitä kaikkea teatteriesiintyminen pitää sisällään. Vastauksia alkaa tulla innolla ja jokainen tietää jotakin. Teatteriin kuuluu ainakin lavastukset, valot, esiintymisasut ja käsikirjoitus.
-Mitäs vielä tarvitaan teatterissa?, Pauliina opettaja kysyy ja hetken hiljaisuuden jälkeen saadaan vastaus: Mielikuvitusta.
Teatteri- ja sirkusleirin opettajina toimivat teatteri-ilmaisunohjaaja, nukketeatteritaiteilija Pauliina Vesslinin lisäksi teatteri-ilmaisunohjaaja, sirkustaiteilija Eikka Alatalo. Leiri on suunniteltu 8-10-vuotiaille luovasta liikkumisesta ja temppuilusta kiinnostuneille lapsille. Leirillä tutustutaan sirkus- ja teatteritaiteeseen harjoittelemalla muun muassa liikeilmaisua, äänenkäyttöä, jongleerausta ja akrobatiaa. Toiminnassa korostetaan yhdessä tekemistä ja kokemista. Lähiluontoa käytetään ulkoiluun sekä inspiraation lähteenä sään niin salliessa.
Viikon kestävän leirin aikana lapset keksivät kuvitteellisen kulttuurin, johon jokainen luo oman roolihahmonsa. Leirin päätteeksi valmistetaan demoesitykset. Aikaisempaa esiintymiskokemusta ei lapsilla tarvitse olla. Tällä kertaa leirille osallistuneista lapsista osa ovat olleet kuitenkin mukana teatteritaiteen perusopetuksessa jo aikaisemmin ja osalle kokemus on uusi.
Perniöläinen Aleksandra Hirvenkivi (8) sai isältään leirin synttäriyllätyksenä.
– Olen tykännyt leiristä vaikka vähän jännittääkin, sanoo Aleksandra ja kertoo myös osallistuneensa aikaisemmin Pekka Töpöhännän koe-esiintymiseen Perniön seurakuntatalolla.
Vaikka tällä kertaa ei tullut valituksi Aleksandra ei meinaa lannistua vaan on päättänyt vielä astella lavalle näyttelemään. Kesäloman yksi kohokohdista tulee olemaan isän kanssa matka Helsinkiin, Korkeasaareen.
– Isälläni on hieno kamera ja hän tykkää kuvata eläimiä, paljastaa Aleksandra.
Salolainen Wilhelm Eriksson (8) osallistui äidin innoittamana leirille.
– Äiti sai tämän ajatuksen ja olen viihtynyt todella hyvin. Täällä on kivaa, on tekemistä ja kavereita, kertoo Wilhelm.
Wilhelmin kesän toinen toivottu ja odotettu jännä asia on uusi uima-allas pihalle. Nyt toivotaan lämmintä ja aurinkoista kesää.
Teatteritaiteen opettaja Sarika Lipasti kertoo osallistuneensa itse syksyllä Taideyliopiston järjestämään taidekoulutukseen.
– Toteutimme opintojen aikana monitaiteellisen projektin, jossa loimme kuvitteellisen kulttuurin. Tuo opintokokonaisuus inspiroi minua suunnittelemaan teatteria ja sirkusta yhdistävän kesäleirin Salon kansalaisopistoon. Toiveissani on, että nämä leirit saisivat jatkoa ja tulevaisuudessa voisimme yhdistellä esittäviä taiteita myös kuvataiteen sekä kädentaitojen kanssa, sanoo Lipasti.