Kielikylpyä tanssin muodossa

Varsalan työväentalolla tanssitaan joka viikko. Tanssituntien välillä saatiin samaan valokuvaan iloinen ja eloisa lapsiryhmä vauvoista kouluikäisiin.

Maritta Määttänen

Vartsalan työväentalon tilavassa juhlasalissa on järjestetty syksystä 2018 alkaen tanssitunteja, joiden vetäjänä toimii Sanna Takatalo-Heinonen.
Tanssitunnit ovat suunnattu monille eri ikäryhmille vauvoista aikuisiin.
– Bailatino-Baby & Mama-ryhmässä lapset ovat 3 kk-1 vuoden ikäisiä ja taaperotanssissa yhdestä kolmeen vuoteen. He ovat tunnilla oman vanhemman kanssa mukana. Kiddiejamin enkkutanssia järjestetään kahdelle lapsiryhmälle, 4-6 vuotiaille ja 7-8 vuotiaille. Näiden lisäksi on Vartsalassa on vielä 9-12 vuotiaiden ryhmä ja illan päätteeksi aikuisten Bailatino tanssiryhmä. Lattareita tanssitaan soolona ilman paria, Sanna kertoo.

Enkkutanssi on Marita Kraaman kehittämä konsepti, jossa lapset pääsevät kielikylpyyn tanssin muodossa. Sannan Kiddiejam tanssitunnilla mukana olleet sisarukset Pihla (5) ja Silja (4) Hotokka  kertovat innostuneesti oppineensa tanssiessaan englanninkielisiä sanoja enkkutanssin puitteissa.
– Bye, bye, sanoo Silja ensimmäisenä.
– Yellow, blue, purple, white, black, brown… No, thank you. Yes, please, jatkaa Pihla.
Kotonakin on opittu uusia sanoja ja innostuttu englannin kielikylpyyn.
Sisarukset nimeävät Kiddiejamin tanssitunnin hauskimmaksi asiaksi tanssipatsasleikin, jossa musiikin loppuessa jähmetytään paikoilleen ja pyritään olemaan liikkumatta. Kiddiejam-tanssitunnilla enkkutanssi on lisämausteena konseptille. Englanninkielisten sanojen, tervehdysten ja numeroiden oppimisen lisäksi tanssitunnit ovat tuoneet uusia taitoja molemmille tytöille.
– Olen harrastanut vuoden verran tanssia. Ennen Sannan tunteja olin kansalaisopiston lastentanssitunneilla. Osaan tehdä kärrynpyörän ja käsilläseisontaa melko hyvin, Pihla kertoo.
– Minä osaan tehdä kuperkeikan, Silja sanoo.

Pihlan ja Siljan pikkusisko Elli (1 v, 8 kk) oli ollut mukana Bailatino Baby/Taapero-ryhmässä Katja-äidin kanssa. Katja on tyytyväinen mahdollisuudesta harrastaa tanssia omalla kylällä.
– Olemme asuneet Vartsalassa noin viisi vuotta. Vartsalassa on vireää toimintaa ja koko kylä on mielestäni aktiivinen. Tanssitunnille tulee lapsia myös muualta, kuin pelkästään Vartsalasta. Tanssi on hyvää keholle ja mielelle. Olen tyytyväinen, että lapsille löytyi kodin läheltä näin kiva harrastus, joka on erinomainen kehonhallinnan kannalta, Katja sanoo.

Sanna Takatalo-Heinonen on asunut Vartsalassa vuodesta 2007. Hän on harrastanut aktiivisesti tanssia lapsuudestaan saakka.
– Olen Tanssiurheiluseura Swivelin kasvatti. Olen kilpaillut 10-tanssissa sekä latinalais- ja vakiotansseissa lapsuuden ja nuoruuden aina aikuisikään asti. Kun kilpaileminen päättyi 2000-luvun alkupuolella, kouluttauduin heti tanssiurheiluliiton kouluttamana Bailatino-ohjaajaksi. Sen puitteissa kilpalattarit ovat jatkuneet yksintanssina mukana ja olen saanut jakaa tanssiniloa myös muille, Sanna kertoo.
– Viikon aikana salin läpi kulkee 3 kk ikäisistä- sinne 70-vuotiaisiin asti eli saan seurata elämänkaarta tanssien peilisalissa. Opetan myös seuratanssia tiiviskursseina ja yhdistyksemme järjestettävien tapahtuminen puitteissa ja olen SUSEL Ry:n seuratanssin perusohjaaja. Parhaillaan käyn tanssinopettajaksi valmistavaa koulutusta, jossa yhdistyy kilpatanssien ja seuratanssien lajien ominaisuudet omaksi tietopaketiksi, hän jatkaa.
Sanna perusti yhdessä Roope Pelon kanssa Tanssii & Musisoi -yhdistyksen, jonka tarkoitus on ylläpitää ja tukea tanssin ja musiikin kulttuuria.
– Lisäksi yhdistyksemme haluaa edistää kunto- ja tanssiliikuntaa, ja tähän tanssituntien järjestäminen liittyy.  Kulttuuripuoli järjestää tapahtumia ja konsertteja joihin tanssioppilaat pääsevät myös esiintymään. Ebba-Kaisa Ketokoski on tanssipuolella ollut perustamisajoista vahvasti mukana Bailatino-ohjaajana ja kilpatanssitaustalla.

Sanna kertoo, että Vartsalan lisäksi tanssitunteja eri muodoissa on järjestetty Hähkänällä, Kiskossa, Perniössä ja Halikossa.
– Ideana on, että tanssitunnit tulevat sinua lähelle. Tanssiryhmiä on eri ikäisille ja silloin koko kylä tanssii. Vartsalassa on vireää, täällä asuu paljon lapsiperheitä. Samoin esimerkiksi Kiskossa on paljon innostuneita tanssijoita. Ilmoittautumisia tulee heti, kun tanssitunteja aletaan mainostamaan, Sanna kuvailee.
Enkkutanssia pääsee tanssimaan Vartsalan lisäksi Halikossa ja myös Hähkänällä Sari Pihlaisen kanssa, joka on Kiddiejam-ohjaaja ja enkkutanssin osaava. Sanna on huomannut, miten hyvin lapsille suunniteltu enkkutanssi toimii ja innostaa omaksumaan uutta. Lapset oppivat helposti sanoja ja lyhyitä lauseita, kun oppiminen on liitetty liikkeeseen ja musiikkiin.
– Se liittyy kehonmuistiin. Tekemisen kautta lapsi oppii mielekkäästi ja kun se yhdistyy tosi kivasti musiikkiin, lausuminen rytmittyy. Laulut jäävät soimaan ”korvamadoksi” ja sanat tarttuvat, Sanna kuvailee.
Sanna haluaa innostaa enkkutanssin ottamista mukaan muun muassa iltapäiväkerhoihin ja kouluun alkuopetuksen oppilaille yhdeksi oppimistavaksi.
– Tulen itse mielellään antamaan kielikylpyä tanssin muodossa kouluihin ja päiväkoteihin tai varhaiskasvattajat voivat myös itse kouluttautua siihen, jos innostusta löytyy. Enkkutanssin ohjaaminen ei vaadi tanssitaitoa. Liikkeet ovat yksinkertaisia, tanssi koostuu pienistä asioista, ilman suuria tanssikoreografioita. Koulutuksen jälkeen on ryhmänohjaajalla vapaat kädet toimia haluamallaan tavalla, Sanna toteaa.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: