Maritta Määttänen
Vinyylilevyt olivat suosituin musiikin myyntimuoto useita vuosikymmeniä, kunnes digitaaliset cd-levyt tulivat myyntiin 80-luvun lopulla. Vinyylilevyt ovat pitäneet kuitenkin pintansa ja pysyneet musiikinharrastajien ja keräilijöiden suosiossa.
Salossa asuva Tero Lehtonen osallistui VPK:n talolla järjestetyille levymessuille. Lehtosen mukanaan tuomat kolme LP-levyä menivät myyntiin, ja kotiin vietäväksi hän löysi New Music Orchestran ”Our Latin Friends” -albumin vuodelta -75.
– Olen tyytyväinen kauppoihin, minulla on ollut tämä levy etsinnässä. Etsin hieman erikoisempia, suomalaisia 60- ja 80-luvun levyjä. Tykkään myös vanhasta mustasta musasta, funkista ja jazzista, Lehtonen kuvailee.
Vinyylilevyt ovat olleet Lehtoselle rakas harrastus 30 vuoden ajan.
– Olen keräillyt LP-levyjä yläasteelta lähtien. Niitä löytyi halvalla 90-luvun alkupuolella kaupoista ja kirppareilta. Kansitaide on myös tärkeä juttu. Jos löydän kirppikseltä halvan levyn, voin ostaa sen pelkän mielenkiintoisen kannen takia. Kalliimpaa levyä hankkiessa täytyy tietää, mitä se sisältää. Suomessa harvinainen levy tekee siitä hintavan. Jos haluaa myydä omia LP-levyjään, kannattaa tarjota niitä levykauppoihin. On olemassa myös Facebook-ryhmiä, jossa levyjä voi ostaa ja myydä, Lehtonen kertoo.
Lehtosella on kotonaan käytössään levysoitin, vahvistin ja kaiuttimet, joiden avulla hän voi nauttia vinyylilevyjen kuuntelemisesta.
– Voin sanoa, että kuuntelen päivittäin LP-levyjä. Minulla on niitä arviolta noin 4000 kappaletta, Lehtonen sanoo.
Levymessuilla myymässä ollut riihimäkeläinen Marko Tuominen kertoo vinyylilevyjen suosion ja myynnin olleen vakaassa kasvussa usean vuoden ajan.
– Jossakin päin maailmaa vinyylilevyjen myynti on ylittänyt jo musiikkitiedostojenkin myynnin, vaikkakin striimaustilastoihin verrattuna ollaan vielä aivan eri sivulla. Vinyylilevyjen manattiin jo häviävän joitakin vuosia sitten, mutta kiinnostus on virinnyt uudelleen. Sen sijaan CD-levyn katoamista arvuutellaan tällä hetkellä, mutta ainakin levymessuilla vielä hieman alle puolet tarjonnasta on laserajan ihmeelle präntättyä musiikkia. Joten ei syytä huoleen, tämäkin formaatti on keskuudessamme vielä pitkään, Tuominen sanoo.
Tuomisen mukaan LP-levyjen kiinnostavuuteen vaikuttaa useampi asia.
– LP-levy on kokonaisuus, joka puhuttelee jopa kolmea aistia. Tekstit näkee lukea, korva on tottunut soundiin ja kantta on helpompi hypistellä.
Oletus, ettei vinyylilevyjä enää valmistettaisi, on väärä.
– Joka perjantai ilmestyy maailmanlaajuisesti niin monta uutta ja uudelleenjulkaisua, että niiden kaikkien hankkiminen on keskivertokuluttajalle aivan mahdoton rasti. Mutta monet poimivat hyllyihinsä aina jonkin tai parikin uutta tai vanhaa suosikkia. Soittimia saa sähköjättiläiseltä tai vastaavasta liiteristä joko hyllystä tai tilaamalla. RIAA-korjaimen kanssa vanhatkin kiekot pääsevät taas äänen jopa ihan halvan kotiteatterin kyljessä, Tuominen kertoo.
Tuominen arvelee oman harrastuksensa vinyylilevyjen parissa kasvavan edelleen.
– Kyllä harrastus taitaa vieläkin kasvaa loivasti. Itse on tullut ensin harrastettua ja sitten tehtyä työkseen tätä alaa niistä viimeisimmistä kultaisista vuosista tähän päivää asti, joten koko kaari on nähty. Vinyylejä hukattiin aikanaan CD:n tieltä, mutta ei ollut pääomia ostaa halvalla. Olen järjestänyt muutaman vuoden levymessuja ja nyt järkkäillyt pääasiassa ”pop-uppeja”.
Omien vinyylilevyjen myymistä miettivälle Tuominen antaa muutaman hyvän neuvon.
– Harvinaisia ovat levyt, joista on tehty pienet painokset. Kunto on kaiken A ja O. Suurin osa levyistä on toki kirppiksen alahyllyn täytettä, joten mikä tahansa levy ei ole arvokas. Levysi on todennäköisesti vähemmän arvokas, kuin arvaatkaan. Lisäksi levylle pitää olla kysyntää. Paras on myydä ulkomaisille netissä ilmoitteleville isoille liikkeille. Yhtä hyvä on käydä levykaupassa, koska siellä on tietotaitoa pitkältä ajalta. Silloin asia etenee parhaiten, Tuominen vinkkaa.