Kirpputorit ovat ekologista ajanvietettä

Radiokirppiksellä kiertelemässä ollut salolainen Jenni Välikangas kertoo olevansa melko tuore kirpputorikävijä. Hän alkoi käymään kirpputoreilla useammin Linnea-tyttären syntymän myötä. – Lapsille on kirppareilla tarjolla paljon leluja ja vaatteita, niitä löytyy hyvin. Varsinkin pienet lapset ehtivät käyttämään vaatteita niin vähän aikaa, että ne eivät ole menneet vielä miksikään. Niiden ostaminen on ihan järkevää, Jenni sanoo.

Maritta Määttänen

Kirpputorit houkuttelevat ostoksille yhä enenevässä määrin. Salolaisten kirpputoriyrittäjien mukaan suosioon vaikuttaa edullisten hintojen lisäksi asiakkaiden halu toimia ekologisesti ja olla mukana kierrättämisessä.

Radiokirppiksellä kiertelemässä ollut salolainen Jenni Välikangas kertoo olevansa melko tuore kirpputorikävijä. Hän alkoi käymään kirpputoreilla useammin Linnea-tyttären syntymän myötä.
– Lapsille on kirppareilla tarjolla paljon leluja ja vaatteita. Varsinkin pienet lapset ehtivät käyttämään vaatteita niin vähän aikaa, että ne eivät ole menneet vielä miksikään. Niiden ostaminen on ihan järkevää, Jenni sanoo.

Vuoden ikäiselle Linnealle on tällä kertaa löytynyt yhdet hanskat. Jenni selailee yhdessä ostoskärryissä istuvan Linnean kanssa värikästä lastenkirjaa.
– Käymme yleensä parilla kirpparilla samalla kerralla. Tänään ei ole etsinnässä mitään tiettyä asiaa. Katselemme ja kiertelemme. Tämä on samalla myös ajanvietettä, Jenni sanoo.

Kirpputoritilojen hyvällä suunnittelulla ja toteutuksella on Jennin mielestä merkitystä. Valoisuus ja siisteys sekä hyvä sisäilma vaikuttavat huomattavasti viihtyvyyteen.
– Kirpparilla on mielestäni tärkeää, että siellä mahtuu kulkemaan hyvin kärryjen kanssa. Sujuvaa kirpparikäyntiä auttaa pöytien hyvä siisteys. Kun tavarat ovat hyvin näkyvissä, se auttaa etsimistä. Myyntipöytiä ei kannattaisi sulloa liian täyteen. Samoin olisi hyvä laittaa vaaterekkiin kunnolliset henkarit, Jenni toivoo.

Secondhandmarket -kirpputori avasi ovensa huhtikuussa 2017. Yritys muutti viime kesän juhannusviikolla vieressä sijainneen Ekocenterin tiloihin. Yrittäjät Jari Kusnetsoff ja Jonne Fager ovat tyytyväisiä muuton tuomiin etuihin.
– Tämä liiketila on valoisampi. Pöytärivien välissä ei ole väliseiniä, vaan kaikki on yhtenäistä, avaraa tilaa. Ihmiset ovat lisäksi löytäneet meidät paremmin, asiakasliikenne on kasvanut huomattavasti, Jari kertoo.

Secondhandmarketin omassa omistuksessa olevassa 1 220 neliön liiketilassa on 311 myyntipöytää. Jonne kertoo kirpputorimyyjien ja -ostajien olevan tiedostuneita ekologisuudesta ja kierrättämisestä.
– Myyjää kiinnostaa se pieni taskuraha, jonka saa tavaroiden myymisestä. Kirpputorimyyminen on trendi, joka lisääntyy kaiken aikaa. Kirpputorilta hankituilla tavaroilla sisustetaan, niitä käytetään tai jälleenmyydään, Jonne sanoo.

Jari on huomannut kirpputorin kassalla ollessaan, että ihmiset ostavat mielellään käyttötavaraa.
– Nyt ostetaan siistiä ja ehjää käyttötavaraa, aterimia, kippoja ja kuppeja. Tietysti asiakkaissa on mukana myös keräilijöitä, Jari toteaa.

Secondhandmarketin tiloissa on esillä myös huonekaluja, jotka ovat Jarin ja Jonnen firman myyntiartikkeleita.
– Huonekalut ovat muuttoirtaimistoa, peräisin kuolinpesistä tai yksittäisiltä henkilöiltä. 90-luvulla ihmiset laittoivat roskikseen paljon 60-luvun huonekaluja ja tavaroita. Tänä päivänä ne ovat kovin haluttuja. Kirpputorimyynnin lisäksi meillä on noin kerran kuukaudessa viikon avoinna oleva nettihuutokauppa. Sen kautta on lähtenyt tavaroita muun muassa Japaniin, Englantiin, Ruotsiin ja Ranskaan. Japanilaiset arvostavat skandinaavista tyyliä, Jari kertoo.

Huonekalut ja kodin sisustamisen tuotteet kestosuosikkeja
Janet Virtanen kertoo Ekocenterin olevan Salon alueen Työttömät ry:n ylläpitämä kierrätysmyymälä. Janet toimii yhdistyksen varapuheenjohtajana.
– Toiminnan tavoitteena on vähentää syntyvän jätteen määrää tarjoamalla seudun asukkaille ja mökkiläisille hyväkuntoisia, kierrätettyjä tuotteita vaihtoehtona uuden ostamiselle. Toinen keskeinen tavoite on työllistää kaupan alasta ja kestävästä kehityksestä kiinnostuneita henkilöitä, Janet sanoo.

Ekocenterin muuttaminen Hämeentielle on ollut Janetin mielestä hyvä ratkaisu.
– Muuton myötä olemme saaneet uusia asiakkaita. Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä kierrätysmyymälän uudesta sijainnista, Janet kertoo.

Janet sanoo asiakkaiden olevan tietoisia kierrättämisestä ja sen tuomista vaikutuksista.
– Ostajat ovat tänä päivänä hyvinkin tietoisia ympäristönäkökohdista ja siitä, miten kierrätyksellä voidaan pienentää omaa hiilijalanjälkeä. Tuotteiden osalta ei ole yhtä tuoteryhmää ylitse muiden, mutta siistit huonekalut ja muut kodin sisustamisen tuotteet ovat vuodesta toiseen suosittuja. Myös vähän käytetyt vaatteet kiinnostavat ostajia. Sesonkituotteiden osalta suosittuja ovat sukset ja luistimet, Janet sanoo.

Janet haluaa muistuttaa Ekocenteriin tuotavien tavaroiden ja huonekalujen kunnosta.
– Kun haluaa lahjoittaa tavaroita tai huonekaluja Ekocenteriin, tuotteiden on oltava ehjiä ja puhtaita. Tuotteiden on siis tarkoitus päätyä takaisin kuluttajille. Valitettavasti meille tuodaan myös sellaista tavaraa, joka ei päädy myyntiin ja aiheuttaa yhdistykselle huomattavia jätehuollon kustannuksia. Tähän ongelmaan pyritään löytämään kestävä ratkaisu mahdollisimman pian, Janet sanoo.

Huhtikuussa 2017 avannut Secondhandmarket muutti viime kesänä vieressä sijainneen Ekocenterin tiloihin. Yrittäjät Jari Kusnetsoff (oik.) ja Jonne Fager ovat tyytyväisiä muuton tuomiin etuihin. – Tämä liiketila on valoisampi. Pöytärivien välissä ei ole väliseiniä, vaan kaikki on yhtenäistä, avaraa tilaa. Ihmiset ovat lisäksi löytäneet meidät paremmin, asiakasliikenne on kasvanut huomattavasti, Jari kertoo.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: