Kompostointi-illassa opitaan konstit biojätteen kierrätykseen

Lounais-Suomen Jätehuollon ympäristöneuvoja Nora Wilmi kuvailee biojätteen keräystä tärkeäksi ja energiatehokkaaksi teoksi. Biojäte on uusiokäyttöistä, mutta väärin lajiteltuna haittaa koko jätteenkäsittelyprosessia.
Lounais-Suomen Jätehuollon ympäristöneuvoja Nora Wilmi kuvailee biojätteen keräystä tärkeäksi ja energiatehokkaaksi teoksi. Biojäte on uusiokäyttöistä, mutta väärin lajiteltuna haittaa koko jätteenkäsittelyprosessia.

Uusi jätelaki saa aikaan muutoksia monin paikoin niin suuremmissa kuin pienemmissäkin taajamissa. Laki astui voimaan jo heinäkuussa 2021, mutta säädöksien kanssa on edetty porrastetusti askel kerrallaan ja on toteutumassa kokonaisuudessaan tämän vuoden loppuun mennessä.

Muutos on aikaansaanut uusia velvoitteita jätteiden lajitteluun sekä taloyhtiölle että asukkaille. Uudistuneen jätelain mukaan taajamissa, kaikissa yli viiden huoneiston taloyhtiöissä, on oltava erilliset lajittelumahdollisuudet sekajätteelle, biojätteelle, kartongille, muoville, metallille sekä lasille. Kyseisen taloyhtiösäädöksen lisäksi tiheään asutuilla eli yli 10 000 asukkaan seuduilla biojäte on lajiteltava biojäteastiaan tai kompostoriin joka kiinteistössä.

Mutta onko kompostointi niin helppoa, kuin sen sanotaan olevan? Entä mistä kannattaisi aloittaa?

Tällaiset kysymykset ovat yleisiä, mutta niihin on tarjolla opastusta: Lounais-Suomen Jätehuolto eli LSJH järjestää koulutusta ja luentoja ollen näin mukana tukemassa asukkaita arjen muutoksessa.

Viime keskiviikkona Salossa, Korvenmäen Vierailukeskus Hehkussa järjestetty kompostointi-ilta on uusi tapa, jolla LSJH haluaa jakaa tietoa ja samalla keskustella yhdessä alueen asukkaiden kanssa kierrätyksestä. Salossa pidetty kompostointi-ilta oli LSJH:n ensimmäinen laatuaan, ja samanlainen tilaisuus järjestettiin tällä viikolla Turussa Orikedon toimipaikassa.
-LSJH neuvoo Varsinais-Suomen alueella maksutta ihmisiä arjen jäteasioissa, kuten tässä kompostoinnissa. Meidät voi pyytää pitämään myös yksityisiä luentoja yli kymmenen osallistujan ryhmille, esimerkiksi yhdistyksien tilaisuuksiin, kertoo kompostointi-illan luentoa vetänyt Nora Wilmi, Lounais-Suomen Jätehuollon ympäristöneuvoja.

Vierailukeskus Hehkussa pidetyssä kompostointi-illassa juotiin kahvit pienen suolaisen kera ennen asian päälle perehtymistä. Olennaista luennossa oli kuitenkin yhteinen, hyvä keskustelu aiheesta ja vinkkien, havaintojen ja myös ongelmien yhdessä läpikäyminen. Luennolle oli ennakkoilmoittautuminen, ja aiheen kiinnostavuudesta kielii se, että osallistujamäärä sai ryhmän lähes täyteen.
-Varsinaista käytännön opastusta kompostointi-illassa ei nähdä, mutta esittelemme erilaisia kompostoreita ja niiden toimintaperiaatteita osallistujille. Näin on helpompi ratkoa, millainen kompostointimetodi sopii omaan talouteen, Wilmi kuvailee.

Hänen mukaansa jätelain siirtymäaika on ollut melko lyhyt. Muutosta on silti otettu melko hyvin vastaan – vuonna 2022 noin 64 % Jätehuollon alueen asukkaista lajitteli biojätteensä.
-Lisää kierrätyspisteitä on saatu muun muassa muoville vähän kerrallaan myös pienempiin taajamiin. Biojäte on silti jätteistä se, joihin kiinnitämme erityistä huomiota. Se päätyy yhä edelleen usein sekajätteeseen, missä siitä on lähinnä pelkkää haittaa. Biojäte on painavaa, joten se vaikuttaa kuljetuksiin, ja kaiken lisäksi märkää, joten sekajätteen polttaminen ei onnistu jätteenkäsittelylaitoksilla toivotulla tavalla. Siksi olisi tärkeää saada se omaan kierrätykseensä, hän selventää.

Kompostointi-illan kävijöiden joukossa olivat myös Jukka Salo ja Erkki Laine, jotka olivat tulleet Korvenmäkeen Märynummelta. Uusi pramea jätelaitos oli heille yksi syy tulla katsomaan miltä nykyaikainen kierrätysmaailma näyttää, mutta uudet vinkit ja ideat kompostointiin se toinen ja olennainen.
-Meillä on kummallakin jo aikaisempaa kokemusta kompostoinnista, useamman vuoden ajalta. Minulla 30 vuoden mitalta. Halusimme tulla tänne kuulemaan uusia ajatuksia, päivittämään kenties osaamista, kertoo Jukka Salo.

Miehet sanovat kompostoinnin lähteneen kummankin osalta alkujaan hyötypuutarhan hyväksi.
-Kotitaloudessa syntyy käyttökelpoista jätettä, jota ei kannata laittaa hukkaan. Märynummi on asuinpaikkana kuivaa kangasmetsää, joten luonnostaan siellä ei ole juurikaan ravinteita puutarhaa varten. Kun biojätteen kompostoi, ei tarvitse hankkia kaikkia lannoitteita sun muita kaupasta, vaan saa tuotettua pitkälti itse sen mitä tarvitsee, Salo summaa.

Kotipuutarhan luonnonmukainen maanparannus onkin kaksikon mielestä kompostoinnin olennaisin hyöty. Salo ja Laine kertovat kompostoivansa hieman eri tavalla, joten senkin osalta tieto siitä, että biojätteen kierrätyksessä voi onnistua monella metodilla, on heille tuttua. Jätelain uudistuksista puhuttaessa he sanovat kokevansa muutoksien olevan ymmärrettäviä.
-Olemme mielestäni oikealla tiellä kierrätyksen osalta. Muovijätteen keräyksen hitautta on tosin tullut hieman ihmeteltyä. Esimerkiksi Märynummelta ne tarvitsevat tuoda kaupungin keskustaan keräyspisteeseen, Salo miettii.
-Minullakin on ollut kompostointi käytössä jo pidemmän aikaa, semmoiset 15 vuotta. Kierrättäminen on muutenkin sellaista hommaa, että kyllä siihen nopeasti oppii ja tottuu, kun siihen vain ryhtyy, Laine rohkaisee.

Melissa Koponen

Erkki Laine ja Jukka Salo kertovat kompostoinnin olevan heille jo tuttua entuudestaan, mutta kiinnostuivat Jätehuollon Kompostointi-illasta uusien vinkkien ja ideoiden toivossa.
Erkki Laine ja Jukka Salo kertovat kompostoinnin olevan heille jo tuttua entuudestaan, mutta kiinnostuivat Jätehuollon Kompostointi-illasta uusien vinkkien ja ideoiden toivossa.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: