Viikko sitten viikonloppuna järjestetty taidetapahtuma Konstrundan avasi jälleen ovet taiteen, käsityön ja muotoilun ammattilaisten ateljeihin. Salon Taiteilijaseurasta oli mukana viisi taiteilijaa: Jaana Kähönen, Arja Pykäri, Sofia Maleike-Ruohola, Seppo Lagom ja Keanne van de Kreeke.
Lauantaina heti tapahtuman alettua Arja Pykärin työhuoneen ovelle saapuivat ensimmäiset vierailijat. Omakotitalon päädyssä sijaitsevan työhuoneen lisäksi ovi oli avoinna myös taidemaalarin kotiin, jonka tilat toimivat tapahtumaviikonlopun ajan galleriana. Maalausten lisäksi vierailijat saivat tutustua Arjan kirjoittamiin runoihin. Ensimmäisten vierailijoiden mukana saapuivat Arjan mökkinaapurit, Lohjalla asuvat Leena ja Seppo Salo.
-Arja kertoi tapahtumasta ja päätimme lähteä katsomaan hänen taidettaan. Tämä on hieno tapahtuma, joka palvelee yleisöä, Seppo sanoi.
Leena kertoi keränneensä taidetta vielä 20 vuotta sitten, kunnes seinätila uusien taulujen sijoittamiselle yksinkertaisesti alkoi loppua. Taiteen hankkimista tapahtuu edelleen, vaikkakin harvemmin.
-Se on arvoituksellista, millainen taide vetoaa. Jos jokin taideteos pysäyttää, sitä ei voi jättää ostamatta. Arjalta olen hankkinut muutama vuosi sitten maalauksen, jossa on marraskuinen auringonkukkapelto. Maalaus on nimeltään ”Uusi elämä”, Leena sanoi.
Perniöläiset ystävykset Raita Hallberg ja Eija Turtiainen kertoivat yllättyneensä, että ovet olivat avoinna myös taiteilijan kotiin. Konstrundan oli molemmille tapahtumana uusi.
-Tämä on hirmuisen hienoa, kun näkee paikan päällä työhuoneen sekä sen, miten taulut ovat aseteltu galleriaan. Pidin myös Arjan runoista ja voin vain kuvitella, miten ne ovat lähteneet syntymään, Raita sanoi.
Raita ja Eija harrastavat maalausta ja ovat aloittamassa uuden kansalaisopiston maalauskurssijakson parin viikon kuluttua Perniössä.
-Arjan tauluissa varsinkin nuo eläinaiheet, peurat, lampaat ja puput, vetoavat minuun, niissä on jotain erityistä, Eija kuvaili.
Arja osallistui Konstrundaniin ensimmäistä kertaa ja kertoi odottaneensa tapahtumaa innolla.
-Olen halunnut tuottaa taiteeni kautta ihmisille hyvää mieltä ja uusia ajatuksia ja olen saanut siitä hyvää palautetta. On ollut mukavaa huomata, että ihmiset viihtyvät kauemminkin ja keskustelevat. Olen saanut kertoa heille maalauksistani, tekniikastani ja omasta unelmatyöstäni. Se ilahduttaa, kun on järjestänyt jotain ja ihmiset tulevat paikan päälle, Arja sanoi.
Arjan näyttelyssä oli esillä yhteensä 27 teosta, joista 9 on valmistunut tänä vuonna. Työhuoneella oli lisäksi mukana maalauksia hänen opiskeluajoiltaan.
Konstrundan houkutteli yleisöä myös Perttelissä sijaitsevaan Kärrin rustholliin, joka toimii kuvataiteilija Sofia Maleike-Ruoholan galleriatilana.
-Hankimme tämän maatilan vuonna 2010 ja olemme sen jälkeen kunnostaneet rakennuksia, joita on yhteensä kahdeksan. Yksi rakennuksista, 1900-luvun alussa rakennettu väentupa, on remontoitu galleriatiloiksi. Työskentelen varsinaisesti päärakennuksen vintillä, Sofia esitteli.
Sofia oli asettanut kahden kamarin ja tuvan seinille ja pöydille esille yhteensä 24 taideteosta. Mukana oli öljyvärimaalauksia, piirroksia, grafiikkaa ja akvarellimaalauksia sekä muutamia veistoksia. Suurimman huomion veivät Sofian vahvat naismuotokuvat.
-Kuvaamataito oli minulla aina koulussa kymppi ja sain lukioaikana useita stipendejä. Työskentelin kuitenkin lääkärinä 20 vuotta, kunnes ryhdyin kuvataiteilijaksi vuonna 2019. Olen solahtanut täysin mukaan taiteen maailmaan ja elän nyt elämäni parasta aikaa.
Suureen elämänmuutokseen antoi oman sysäyksensä Sofian äidin kuolema, joka antoi rohkeutta uranvaihtoon.
-Minuun vetoaa vanhat tekniikat ja kädentaito. Käytän öljyvärimaalauksieni pohjalla usein liitujauhon, sinkkivalkoisen ja jänisliiman sekoitusta, jonka kuivuminen kestää vuorokauden. Pohdin tarkasti värejä ja sävytasapainoja. Taideteosten puhuttelevuus on minulle tärkeä ominaisuus.
Sofia kertoo maalaavansa paljon muotokuvia erilaisilla tekniikoilla.
-Muotokuvan maalaaminen on hieno prosessi, joka alkaa yhteisellä sessiolla maalattavan henkilön kanssa. Ihmisillä on hienoja tarinoita kerrottavanaan ja saan niistä ideoita. Koen olevani etuoikeutettu saadessani tehdä niin. Mikään ei ole niin kiinnostava, kuin ihminen.
Salolainen Sara Heistola saapui Kärrin rustholliin tutustumaan Sofian taiteeseen ja galleriatiloihin.
-Olemme Sofian kanssa tuttuja entuudestaan, sillä toimin hänen kirjanpitäjänään. Olen kuitenkin ensimmäistä kertaa ”paikan päällä”. Olen nähnyt kyllä Sofian teoksia somessa, mutta siellä ei näe näitä kaikkia yksityiskohtia. Näin livenä nähtynä ne ovat vielä upeampia. Kun taiteilija itse kertoo taiteestaan, se tuo teoksiin lisää sielukkuutta ja persoonallisuutta, Sara sanoi.
Maritta Määttänen