Salon Vilppaan nousu koripallon kansalliselle huipulle on monen ihmisen vuosien työn onnistunut lopputulos.
Salossa alkanut korishuuma nosti Vilppaan keväällä 2017 SM-hopealle ja kultaa juhlittiin 2021 Juho Nenosen toimiessa jo tuttuun tapaan kapellimestarina.
Monen mielestä juuri Nenonen oli se palanen, joka tarvittiin nostattamaan Salohallin tunnelma kattoon ja samalla Vilpas ja sen kannattajajoukko Ultras valtakunnallisen median ja sitä kautta koko urheilevan kansan tietoisuuteen.
Viime viikolla ammattikoripalloilija Juho Nenonen (35) oli kuin kotonaan IoT Campuksella järjestetyn Business Breakfastin pääpuhujana.
Nenonen kertoi kauppakamariosaston ja elinkeinoyhtiö Yrityssalon järjestämässä tilaisuudessa oman tarinansa ammattiurheilijana ja yrittäjänä – ja sen mitä on oppinut tiimityöstä sekä mitä jokaisen johtajan, yrittäjän ja esimiehen tulisi ymmärtää menestyvistä tiimeistä.
– Tiimidynamiikka on tärkeää niin urheilussa kuin yrityselämässä. Ihmiset ovat yrityksen tärkein resurssi, Nenonen sanoi.
Hänen mukaansa urheilussa on yksi asia usein paremmin kuin yrityksissä – nimittäin jatkuvan kehityksen mentaliteetti.
Nenonen tunnetaan parhaiten urheilijana, mutta hän on työskennellyt myös urheilujohtamisen tutkijana ja opettajana. Tällä hetkellä miehen fokus on urheilun ja perheen jälkeen työelämän kehittämiseen erikoistuneen Sportspot Oy:n toiminnassa.
Mitä yrityselämä voisi oppia urheilujohtamisesta?
– Ehkä ei kovin paljoa, Nenonen sanoo ja jatkaa.
– Urheilu on nollasummapeliä, yrittäminen potentiaalipeliä. Koripallossa on kilpailua joukkueen sisällä siitä, kuka pääsee kentälle. Yritysmaailmassa ei ole pelaajarajoitusta ja siellä voi aina hakea parasta potentiaalia.
Koripallossa pelataan myös samoilla säännöillä syksystä kevääseen; pelipaikat ja ajatkin ovat etukäteen selvillä.
– Yritystoiminta on päättymätöntä peliä, jossa on paljon muuttujia, Nenonen selventää kalvojen kera.
Nenonen on toinen vuonna 2014 aloittaneen Sportspot Oy:n perustajista, yhtiön luova johtaja, osakas ja hallituksen jäsen. Muun muassa urheilualan huippuosaajien osaamisen konseptointiin keskittynyt yritys teki 2021 puolen miljoonan liikevaihdolla hyvän tuloksen.
– Toimimme käytännössä fiilisbisneksessä. Meidän tavoitteenamme on koota ihmisiä yhteen ja luoda heidän kanssaan yhteisiä kokemuksia.
Koripalloa seuraaville Juho Nenonen on kiinnostava ja tärkeä pelaaja niin koti- kuin vieraskatsomossa. Mies herättää tunteita, mikä ei ole sattumaa.
Myös yritysmaailmassa osaamisen lisäksi oma persoona on aina mukana. Positiivinen ja ympärillä olevat ihmiset huomioiva yrittäjä on ehtinyt verkottua eri puolilla Suomea, ja myös Salossa kontakteja ja yhteistyökumppaneita on jo runsaasti.
Yksi paikka tutustua elinkeinoelämän toimijoihin on ollut Uskelan rotaryklubi. Myös Business Breakfastin aikana tuttuja taisi olla paikalla enemmän kuin uusia kasvoja.
– Olen itse asiassa itsekin jo kokonaan salolainen. Meidän ainoa kotimme on ollut syksytä alkaen täällä, Nenonen kertoo.
Yksi tärkeistä yhteistyökumppaneista on salolainen monialayrittäjä ja hallitusammattilainen Karri Virtanen, joka on ollut jo useamman vuoden Sportspot Oy:n osakas ja kesästä alkaen hallituksen jäsen.
Virtanen tunnetaan urheilupiireissä pitkäaikaisena LP Viestin naisten lentopallon hallituksen puheenjohtajana ja Suomen lentopalloliiton toimitusjohtajana.
Nenonen kertoi bisnesaamiaisella salolaisille elinkeinoelämän vaikuttajille, miten Spotsport selvisi kahden vuoden poikkeusajasta ja kehitti samalla uutta liiketoimintaa.
– Etätyö on tullut jäädäkseen. Tutkimuksissa on havaittu, että jatkuva viestiminen sähköisesti luo, virtuaalisen etäisyyden ilmiön. Se tarkoittaa, että meille tulee emotionaalinen irtautuminen omasta tiimistämme emmekä tunne olevamme enää samalla tavalla osa yhteisöä.
Se puolestaan vaikuttaa Nenosen mukaan innovatiivisuuteen, luottavaisuuteen, yhteistyöhön, työtyytyväisyyteen ja roolien ja tavoitteiden selkeyteen.
Sportspotissa nostettiin tiimidynamiikan pohtimisen keskiöön käsite psykologinen turvallisuus.
– Se tarkoittaa sitä, että ihminen uskaltaa esittää kysymyksiä ja ideoita tiimissä, tuoda esille ongelmia ja jopa haastaa muita ilman pelkoa negatiivisesta reaktiosta kuten nolatuksi tulemisesta, Nenonen sanoo.
Hänen mukaansa tutkimusdata osoittaa, että viimeisen 30 vuoden aikana psykologinen turvallisuus on merkittävin taloudelliseen tulokseen vaikuttava elementti.
Pekka Mäenpää