Salolainen tanssiteos Tango Escape Kivassa sunnuntaina
Tanssija ja koreografi Sirje Laukkanen-Garzan tanssiura alkoi jo 5-vuotiaana satubaletissa. Sirje tiesi hyvin varhaisessa vaiheessa haluavansa tanssijaksi.
-Satubaletista siirryin varsinaiseen balettiin ja ala-asteella aloitin myös kilpatanssin salolaisseura Swivelissä, ja sitä jatkoin 7.-8. luokkaan asti. Turun Seudun Tanssioppilaitoksessa tutustuin nykytanssiin, ja lukioaikoina sitten totesin äidille, ettei lukio ole ihan minun juttuni.
Monenkaan taiteilijanalun vanhemmat eivät välttämättä suorastaan hihku innosta, kun jälkikasvu ilmoittaa hylkäävänsä turvallisen opintien ja ryhtyvänsä tanssijaksi.
-Toisin oli meillä. Vanhempani suhtautuivat erittäin kannustavasti tanssiopintojen aloittamiseen. Meillä kotona tanssittiin muutenkin: isä rullasi matot lattialta ja tanssitti äitiä ja minua pitkin huushollia.
Vuoden 2000 Sirje vietti Brightonissa Englannissa oppimassa kieltä ja sai siellä meksikolaisia ystäviä.
-Vuonna 2001 olin Tampereen Komediateatterissa opiskelemassa tanssia ja teatteria. Koska Suomessa oli mielestäni liian pitkä talvi, päätin hakea ja pääsin Meksikon Monterreyssa sijaitsevaan kiinnostavaan kouluun. Kyseessä oli taidealan korkeakoulu, jossa opinnot kestivät viisi vuotta ja jossa piti opetella mm. luut ja lihakset latinaksi.
Meksikossa Sirje oppi kielen ja tutustui tulevaan puolisoonsa.
-Olosuhteet Monterreyssa muuttuivat kuitenkin turvattomiksi ja muutimme Suomeen pian valmistumiseni jälkeen vuonna 2007. Puolisoni oli lujasti päättänyt sopeutua Suomen oloihin, ja nykyään hän puhuu erinomaista suomea. Hänellä on oma yritys, Raaseporin Lihajaloste Oy, ja nyt ystävämme nimittävät minua makkaratehtailijan rouvaksi, mikä naurattaa siinä mielessä, että olin monta vuotta kasvissyöjä.
Perheessä on kolme poikaa, jotka kaikki harrastavat musiikkia. Vanhin soittaa pianoa ja rumpuja ja esiintyy bändin kanssa, jonka mielenkiintoinen nimi on Wannabe ruotsalaiset sipsit. Myös keskimmäinen soittaa rumpuja ja nuorin 4-vuotias Sirjen sanoin ”mitä vaan alkaen kattilan kansista”.
Suomeen paluun jälkeen Sirje on toiminut tanssinopettajana ja koreografina.
-Ennen koronaa minulla oli paljon tunteja ja parhaimmillaan 250 oppilasta, ja vaikeitten pandemiavuosien jälkeen tilanne on taas parantunut. Lisäksi olemme tehneet Nurinpäin Kollektiivin kanssa useita esityksiä, samoin Duo Remolinon.
Tango Escape lähtee kiertueelle
Tango Escape on argentiinalaisen tangomusiikin siivittämä salolainen tanssiteos, joka on lähdössä kiertueelle näinä päivinä.
Tänä keväänä on viisi esitystä Paraisilla, Kemiönsaaressa, Porvoossa, Kaarinassa ja Salossa. Syksyllä on tarkoitus jatkaa vielä uusille paikkakunnille.
Tarinassa päähenkilö Terhi Jänis jättää järjestäytyneen yhteiskunnan ja etsiytyy uusiin kuvioihin. Teos käsittelee tottumuksen voimaa, muutosvastarintaa ja oman unelman etsimistä. Kuten päähenkilön nimestäkin voi päätellä, salolaisen Milla Rauman teos on saanut innoituksensa Arto Paasilinnan romaanista ”Jäniksen vuosi”.
Nimiroolissa Terhi Jäniksenä tanssii Sirje Laukkanen-Garza.
Tango Escapen ideoinut Milla Rauma on argentiinalaisen tangon harrastaja, joka tuli Sirjen oppilaaksi ja kysyi tämän kiinnostusta ajatukseensa.
-Rakastan tanssimista ja lähdin mukaan, vaikka välillä on kalenteri vähän liiankin täynnä. Meillä on loistavat muusikot mukana. Livebändi on todellista extraa ja saa eläytymään tanssiin ja heittäytymään todella mukaan. Esityksessä yhdistetään nykytanssia ja kiihkeää argentiinalaista tangoa, Sirje sanoo.
Salon esitys on sunnuntaina 21. huhtikuuta Kulttuuritalo Kivassa klo 16.
Elina Koskinen