Maria Vakkuri
Kohta kolmekymppinen salolainen Roni Alho on esimerkki nuoresta rohkeasta miehestä, joka ei anna historian määritellä itseään.
Ennen pää painuksissa kulkenut nuori mies esiintyy nyt itsevarmasti keikoilla ja puhuu kuulijoille avoimesti kiusaamisesta.
Roni tuli monelle tutuksi Arman Alizadin Pahan jälkeen -ohjelman kautta. Koulukiusaamista koskevassa jaksossa perehdyttiin Ronin tarinaan ja keskusteltiin kiusaamisen eri muodoista. Myös Huomenta Suomi -ohjelma kiinnostui Ronin tarinasta.
– Olen kokenut tärkeäksi puhua usein kovin vaietusta asiasta, Roni kertoo.
Varsinais-Suomessa jo kaksitoista vuotta viihtynyt Roni on asunut suurimman osan ajasta Salossa.
– Salo on viihtyisä kaupunki. Olen tehnyt tiskijukan hommia muun muassa Rikalassa sekä Vuohensaaressa.
Luovan työn tasapainoksi Roni on löytänyt itsensä välillä paikallisesta rengasliikkeestä vaihtamassa renkaita sesonkiaikaan. Nykyään hän nauttii arjesta avovaimon ja chihuahuan kanssa Salon maaseudun rauhassa.
Lapsuus Espoon lähiössä
Lapsuudessa Espoon kadut täyttyivät leikkivistä lapsista. Kännyköitä ei ollut, joten ulkoleikit houkuttelivat koko naapuruston leikkimään yhdessä. Roni Alho oli aivan tavallinen kaupunkilaispoika tavallisessa lähiössä. Roni viihtyi aikuisten seurassa ja piti heidän kanssaan keskustelemisesta. Sosiaalinen poika tervehti usein naapureita ja kyseli kavereiden vanhempienkin kuulumiset kyläilyn yhteydessä.
– Minulla oli paljon kavereita, Roni kertoo.
– Joskus tytöt juoksivat perässä ja lähettelivät synttärikutsuja, Roni lisää naurahtaen.
Muuttaminen ykkösluokan jälkeen toiselle asuinalueelle muutti hänen elämäänsä paljon. Uudessa koulussa oli uudet jengit ja niihin pääseminen oli vaikeaa, vaikka oltiin vielä pieniä lapsia.
– Tykkäsin keräillä asioita, erityisesti avaimet ja avaimenperät kiinnostivat minua. Keräily oli mukavaa puuhaa yksin, joten en ahdistunut siitä, etten heti saanut kavereita.
Muutenkin Roni kertoo viihtyneensä hyvin myös yksin, silloin ei tarvinnut noudattaa muiden ohjeita, vaan sai tehdä asiat omalla tavallaan. Jossain vaiheessa hän kuitenkin huomasi, että kiusaajat olivat panneet merkille yksinäisen pojan. Siitä alkoi monen vuoden koulukiusaamisen kierre.
Yläkoulussa porukat muuttuivat jälleen. Roni kertoo populaarikulttuurin vaikuttaneen paljon siihen, mihin ryhmään kukin kuului. Jos ei ollut tietynlaista bändipaitaa, ei siihen ryhmään ollut asiaa.
– Yritin joskus päästä mukaan jengiin polttamalla tupakkaa. Yritys päättyi kuitenkin vain korkeaan kuumeeseen ja kokeilu jäi yhteen kertaan.
Nyt Roni osaa jo nauraa tilanteelle, silloin murrosikäistä poikaa ei naurattanut. Ryhmäytymisestä puhuttaessa hän kertoo myös jengitoiminnasta.
– Aika nuorena lapsiryhmät varastivat kaupasta tavaraa ja tekivät muita rikoksia.
Vaikka Ronilla oli koulussa aina muutama ystävä, kiusaaminen jätti silti ikuiset jäljet.
Itsenäistymisen haasteet
Yläkoulun jälkeen Roni päätti hakea opiskelemaan ammattikouluun. Nuori mies päätti valita koulun läheltä kotia, ja päätyi lopulta Sammattiin opiskelemaan matkailualaa. Nuorena opiskelija-asuntolaan muuttanut Roni kertoo, ettei idea ollut ehkä paras mahdollinen.
– Aamulla oli välillä vaikeaa nousta ylös, kun kukaan ei ollut vahtimassa. Pystyi helposti jäämään asuntolaan hengailemaan. Muutaman vuoden opiskelun jälkeen Roni lopetti koulun kesken ja elämä kuljetti hänet kauas kotoa.
– Katsoin netistä, että Mikkelissä oli mielenkiintoinen musiikkilinja ja lähdin hetken mielijohteesta opiskelemaan sinne.
Musiikista kiinnostuneelle nuorelle tämän piti olla uusi alku, mutta toisin kävi. Koulu itsessään oli Ronin kertoman mukaan todella hyvä ja hän oppi siellä paljon uusia asioita. Yksinäisyyden tunne kuitenkin seurasi mukana tässäkin elämänvaiheessa.
– Kun opiskelijat jaettiin bändeihin, sain taas huomata, että olin se “ylimääräinen” rumpali, jolle ei löytynyt paikkaa.
– Oli surullista huomata, että samat ongelmat seurasivat, vaikka vaihdoin maisemaa.
Kiusaamisen lisäksi Ronin elämään on mahtunut paljon vastoinkäymisiä ja pelottaviakin tilanteita. Yhdeksi kauheimmaksi kokemukseksi hän nostaa Myyrmannin pommiräjähdyksen vuonna 2002. Ronin äiti, isäpuoli ja pikkuveli olivat kauppakeskuksessa iskun aikaan.
– Yksi pylväs aulassa pelasti perheeni, hän kertoo.
Musiikki tärkeä osa elämää
Tällä hetkellä Roni toimii freelancer DJ:nä.
– Saan olla onnellinen, että voin tehdä työtä musiikin parissa. Musiikki on aina ollut minulle intohimo. Ensimmäisen oman biisin sävelsin joskus seitsemänvuotiaana, Roni muistelee.
Musiikki on ollut hänelle voimavara erityisesti vaikeina aikoina.
– Parasta työssä on se, kun saa jutella ihmisten kanssa ja nähdä kuinka iloisia kaikki ovat, kun saavat kuunnella hyvää musiikkia. Ihmiset tahtovat kuulla paljon ABBA:n biisejä, potpureita ja tietysti aina vähintään yksi yleisöstä huutaa paranoidia.
Erityisen ylpeä hän on siitä, että on päässyt tekemään DJ keikkaa myös laivalla.
– Joskus toivon olevani artistiDJ:nä soittamassa isoilla lavoilla. Idolikseen Roni mainitsee DJ Tieston.
– Kun viisikymppinen ukko jaksaa hymyillä ja nauraa vuodesta toiseen, sekä vetää uskomattomia keikkoja, eihän sitä voi kuin ihailla.
Kiusaaminen ei enää leimaa Ronin elämää. Hän seisoo ylpeänä DJ kopissa ja nauraa vapautuneesti. Sitkeydellä hän on päässyt elämässä pitkälle. Omalta osaltaan hän haluaa silti ottaa kantaa ja vaikuttaa siihen, ettei kukaan muu joutuisi kiusaamisen uhriksi.
Roni on kierrellyt kouluissa puhumassa kiusaamisesta. Hän on ajanut pappatunturilla Salosta Nuorgamiin tukeakseen kiusaamisen uhreja tuomalla näkyvyyttä aiheelle. Hän on antanut kasvot koulukiusaamiselle. Aiheelle, josta liian moni vieläkin vaikenee.
– Ei ole ratkaisu siirtää kiusaajaa tai varsinkaan kiusattua uuteen kouluun. Pitäisi selvittää syyt kiusaamisen taustalla. Jokaisen pitäisi saada apua, kiusaajan ja kiusatun, Roni sanoo päättäväisenä.
Toukokuussa Roni suuntaa pappatunturinsa kohti Italiaa.
– Etsin vielä sponsoreita matkalleni ja reittisuunnitelma on vähän mietinnän alla. Tarkoituksena on kuitenkin pysähtyä matkan varrella kouluihin puhumaan kiusaamisesta ja keskustelemaan aiheesta avoimesti lasten ja aikuisen kesken.
Kielitaitoista miestä ei jännitä englannin puhuminen tai vieraaseen maahan lähteminen.
Lopuksi Roni haluaa vielä muistuttaa kaikkia siitä, että jokainen uskaltaisi auttaa toisia ja puuttua kiusaamiseen. Hän toivoo, että kaikki vanhemmat opettaisivat omalla esimerkillään lapsille oikeanlaisia arvoja elämässä.
– Puhukaa ja muistakaa kuunnella, Roni sanoo.