Teijon reko perustettiin kyläläisten toiveesta
Martina Vara
Paperikassit täynnä erilaisia yrttejä ja isot munakennot vaihtavat omistajaa kun tyytyväiset asiakkaat kohtaavat tuottajat Teijon kyläkoulun pihalla.
Pihalla kokoontuu parittomien viikkojen keskiviikkoisin kello 18 lähiruoan myynti- ja jakelumalli REKO. Nimensä mukaisesti (rejäl konsumption) eli reiluun kuluttamiseen perustuva toiminta on suoraan ilman välikäsiä tapahtuvaa kauppaa lähituottajan ja kuluttajan välillä. Ennakkotilaukset tuottajille tehdään REKO-facebook-ryhmän kautta. Kesän edetessä valikoima monipuolistuu, mutta jo nyt on saatavissa erilaisia lihatuotteita, kananmunia, hunajaa, viljatuotteita, marjoja, omenamehua, sinappia, yrttejä sekä paljon muuta.
Teijon REKOn perustaja Heini Rosvall aloitti yhteistyön ensin Ellun kanojen ja munien kanssa keväällä 2018, jolloin kyläläisillä oli mahdollisuus tilata luomukananmunia.
-Sain kovasti toiveita kyläläisiltä, että voisiko valikoimaa monipuolistaa myös muihin tuotteisiin. Enpä kauan miettinyt, kun sitten jo saman vuoden kesänä perustin REKOn, kertoo Heini.
Maaseudun tarjoamat mahdollisuudet ostaa tuotteita suoraan lähialueen tuottajilta olikin yllättävän paljon. Heini kertoo positiivisena haasteena Teijon REKOn perustamisessa olleen sen, että moni tuottaja käy jo niin monessa muussa REKOssa, etteivät kaikki kiinnostuneet ole päässeet mukaan Teijolle.
–REKOjen suosio on selvästi kasvanut, mistä olen todella iloinen, sanoo Heini.
Facebookin kautta toimivassa Teijon REKO ryhmässä on tällä hetkellä jo noin 300 ihmistä ja tilausmäärät ovat kasvussa.
REKO mahdollistaa pientenkin tuottajien lähteä mukaan hieman vaatimattomallakin volyymillä. Kynnys on matala eikä sen suurempia sitoumuksia ja byrokratiaa tarvita. Kuluttajalle taas toiminta takaa tuoretta, puhdasta ja paikallista hyvää ruokaa edullisesti, vuodenajan ja sesongin mukaan, jossa porkkanan ulkomuoto ei vaikuta makuun.
Paikalla ollut Hallonmäen tilan nuori yrittäjäpariskunta Jarno Vesterinen ja Mona Lahtinen viljelevät tilallaan erikoistomaattien ja vadelman lisäksi varhaista mansikkaa, yrttejä, parsaa ja pensasmustikkaa. Heille on tärkeää olla vastuullinen, paikallinen lähitila.
–Pyrimme jatkuvasti kehittämään toimintaamme entistä ekologisemmaksi ja vastuullisemmaksi. Olemme esimerkiksi onnistuneet vähentämään muovia pakkausmateriaaleissamme, ja kannustammekin sekä kuluttajia että kauppoja irtomyynnin lisäämiseen. Olemme vaihtaneet myös yrttiruukut biohajoaviin ruukkuihin ja tomaatit pakkaamme muovirasian sijasta paperipussiin, kertoo Mona.
Arki nuoren parin tilalla on sekoitus jatkuvaa kaaosta ja säntillistä suunnitelmallisuutta. Vuosienkin jälkeen kevään kiireet aina yllättävät ja Mona ja Jarno huomaavat olevansa tilalla kellon ympäri.
–Vaikka stressi onkin näin kesän kynnyksellä aina läsnä, emme kumpikaan vaihtaisi työtämme toiseen. Olemme molemmat helposti innostuvia ja haluammekin jatkuvasti kehittää tilamme konseptia. Seuraava projektimme on avata juhannusviikolle tilam-me pakkaamon yhteyteen tilamyymälä, josta viljeltävien tuotteiden lisäksi myymme tilallamme valmistettavia aitoja siidereitä. Tilamyymälän johdosta pääsemme entistä enemmän kohtaamaan asiakkaita itse, iloitsee Mona.
Mathildedalissa asuva Jaana Salminen oli tilannut yrttejä, minitomaatteja, parsaa ja kananmunia. Kaikki tuotteet olivat luomua.
-Suosin mielelläni lähituotteita ja tilaan aina mahdollisuuksien mukaan REKOsta. Nyt on tuotteiden hakumatkakin todella lyhyt, kiittelee Salminen.