Vuonna 2014 salolainen Jonna Saaren (o.s. Välikangas) elämässä puhalsivat uudet tuulet. Määräaikainen työsuhde oli juuri päättynyt ja hänellä oli vapaus lähteä kokemaan jotain uutta. Hän pohti lähtöä muihin maisemiin. Mielessä kävi montakin vaihtoehtoa, aina Pohjois-Karjalasta Pohjois-Norjaan, sekä Lappiin. Työpaikka löytyi lopulta Utsjoelta Lapista, Karigasniemen kylästä pienestä kyläkaupasta. Muutaman päivän varoitusajalla hän oli jo matkalla auton kanssa kohti pohjoista seikkailua ja uutta kotia, jonka tuleva työnantaja oli järjestänyt.
-Halusin löytää elämääni uudenlaisen suunnan ja päästä hektisestä oravanpyörästä pois, kertoo Jonna Saari.
Saari ajoi yksin läpi Suomen kohti pohjoista, tietämättä sen enempää tulevasta kodista, työpaikasta ja tulevista työkavereista. Monet kerrat ajomatkan aikana hän kävi mielessään keskustelua, että mihin tässä on nyt oikein lähdetty. Ensimmäisinä päivinä kaikki oli uutta ja jännää, mutta lopulta kaikki sujui hyvin, eikä hän ole päivääkään katunut lähtöään Lappiin.
-Kaupassa työskennellessäni opin hieman saamen kielen perusteita, tutuksi tuli värit, numerot ja tervehdykset, mutta suomen kielellä siellä kyllä pärjäsi, kertoo Jonna Saari.
-Alkuun saamen kielen kuuleminen tuntui hämmentävältä, ja sitten pitikin hieman hankkia saamen kielen perusteiden kirjallisuutta. Myös norjan kieli tuli pikkuhiljaa tutuksi, sillä kylä ja kauppa sijaitsivat Tenojoen rannalla, jonka toisella puolella on Norjan raja. Meillä kävi paljon asiakkaita Norjan puolelta, lisää Saari.
Samalta kylältä löytyi myös puoliso Joel Saari, joka oli juuri muuttanut Karigasniemelle Rovaniemeltä. Joel Saari syntyi Helsingissä, mutta asui eri paikkakunnilla lapsuusvuosina, lopulta vahvat juurensa hän on kasvattanut Lapissa Karigasniemellä. Opiskelu ja työt veivät kuitenkin Joel Saaren lähes kymmeneksi vuodeksi Rovaniemelle, jossa hän teki töitä maanrakennusalalla ja kaivoksessa. Elokuussa hän palaa Salossa koulun penkille perehtymään lisää maanrakennusalaan.
-Näkymät alan työllisyydestä ovat ainakin hyvät täälläpäin, joten eiköhän niitä töitäkin löydy, kertoo Joel Saari.
Sanotaan että ”Sinä voi lähteä Lapista, mutta Lappi ei koskaan lähde sinusta. Jonna Saari viihtyi omassa lapsuudessa luonnossa, mutta Lapin vuosina hänen luontosuhteensa syventyi entisestään. Lapissa luonto on vahva osa paikallisten elämää ja siellä vietetään paljon aikaa luonnossa, myös Saaret löysivät yhä useammin itsensä aistimista ja nauttimasta luonnon voimasta. Lapin vuosina hän sai kiinni sellaisesta vapaudesta, jonka hän aikoo myös säilyttää myös täällä etelässä. Lappi opetti, että vähälläkin voi tulla toimeen eikä shoppailun tarvitse olla harrastus. Myöskään pitkä pimeän ajanjakso ei tunnu pariskuntaa haitanneen, ja he heittävätkin sen yhdeksi Top3 parhaaksi asiaksi lapissa. He kehuvat vuolaasti myös Lapin yötaivasta, eikä siihen tarvita edes revontulia, sillä se on jo itsessään kaunis katsella. Karigasniemeltä Kittilään muuton jälkeen Jonna Saari aloitti luontomatkailusivusto Retkipaikan päätoimittajana.
-Löysin Lapissa itselleni sellaisen elämänrytmin ja elämäntavan, mikä sopii minulle ja mistä aion pitää myös täällä kiinni. Pidän kalenterin tosi vapaana, ja teen vain sitä mitä oikeasti haluan tehdä. Elää ja menee fiiliksen mukaan. Olen ollut introvertti koko ikäni, mutta siellä taisin puhjeta kukkaan sen asian kanssa, ja tajusin, etten tarvitse hektistä arkea ympärilleni. Olemme todella paljon puolisoni kanssa kahdestaan, ja se sopii meille, kertoo Jonna Saari.
-Sitä silloin Rovaniemen vuosina, kun asui kaupungissa ja oli paljon kavereita, ja harrastuksia ja sitä tottui sellaiseen sosiaaliseen menoon, mutta sitten kun sitä jäi yksin, kun muutti takaisin Karigasniemelle, niin sitä alkoi miettimään, ettei tämän yksinolo ole hassumpaa, kertoo Joel Saari.
Jonna Saari asui puolisonsa Joel Saaren kanssa Lapissa lähes kahdeksan vuotta, Karigasniemen jälkeen he asuivat vielä Sodankylässä ja Kittilässä, ja Kittilän vuosina he menivät myös naimisiin. Kittilästä he tämän vuoden alkukesästä muuttivat yhdessä takaisin eteläsuomeen ja Kiskoon. Muuton syy oli oikeastaan se, että kaipasivat vaihtelua elämäänsä ja maailman tilanne oli sellainen, että sitä lähimpää tukiverkostoa kaipasi ympärilleen, molempien perhettä asuu eteläsuomessa. Kiitosta täällä saavat palvelut, hoidetut tiet (versus Lapin tiet) ja lyhyet etäisyydet.
-Sitä osaa täällä arvostaa, miten paljon palveluita täällä etelässä on lähellä. Viimeisin kotimme sijaitsi 50 kilometriä Kittilästä, jossa oli lähimmät julkiset palvelut ja se ei tuntunut matkalta, eikä miltään ajaa, joskus jopa useamman kerran viikossa, Jonna Saari
-Välimatkat täällä palveluihin on kyllä lyhyet, ja palvelun taso on täällä aivan eri luokkaa. Pohjoisessa se menee niin, että siellä on yhdellä yksi kauppa ja toisella toinen firma jne. Heidän ei tarvitse valita asiakkaitaan, koska ei ole mitään kilpailua. Siellä voi olla, vaikka myyjällä huono päivä, mutta asiakkaat käyvät silti yrityksessä, koska vaihtoehtoja ei ole. Samaten nuo välimatkat täällä ei tunnu miltään, verrattuna pohjoiseen. Itsellänikin oli 100 kilometriä per suunta Sodankylässä asuessamme ja siihen päälle vielä 12 tunnin työpäivät, joten kyllähän siinä aina työpäivälle pituutta tuli, kertoo Joel Saari.
Tällä hetkellä pariskunta asuu Kiskossa, mutta oman kodin hankinta on haaveissa ehkäpä jopa Teijolta. Jonna Saaren vetovoimana on Teijon kansallispuisto ja puolison Joelin maastopyöräily, koskaharrastukselle on loistavan mahdollisuudet kylällä. Myös lähiseutujen kirkkaat vedet kutsuvat Jonna Saarta, sillä hänen yksi rakkaimmista harrastuksista on snorklaus. Molempien elämänarvoissa ylimmille sijoille nousee rauha ja vapaus. Vapaus mennä ja tehdä mitä, milloinkin huvittaa.
-Sen Lappi opetti, vapauden tunteen. Lapin ihanuus on siinä, kun on paljon tilaa ja vähän ihmisiä, se antaa mahdollisuuden tutustua itseensä, kun sinulla ei ole koko aika ohjelmaa tai mielipiteitä ympärillä. Se hiljaisuus siellä soi hetken aikaa korvissa, mutta ajan kanssa se antaa sinulle mahdollisuuden itsensä tutkimiseen, kuka minä olen ja mitä minä haluan, kertoo Jonna Saari.
Tulevaisuudesta ei koskaan tiedä, mihin elämä kuljettaa. Tällä hetkellä he haluavat asettua Salon seudulle. Jos joskus vielä johonkin suuntaan haluaisi lähteä. niin molemmat mainitsevat yhteen ääneen Pohjois-Karjalan.
Sari Tuomi