Salolainen Leena Lindgren on täysin hurahtanut palapelien tekemiseen.
– Se on mun juttu, hän toteaa ykskantaan.
Lindgrenin hurahdus palapeleihin alkoi 2010, kun hän sai joululahjaksi ensimmäiset palapelit. Ensimmäinen valmistunut palapeli oli 1000 palan vanhanaikainen karttapallo purjelaivoineen kaikkineen.
– 1000 palan palapelit ovat suosikkejani jo koonkin puolesta.
– Ehdoton suosikkini ja ”pakkomielteeni” on Kaj Stenvallin ankkatauluista tehdyt palapelit. Innostuin niistä aikoinaan niin kovin, että menin liikkeeseen ostamaan niitä ja sain kuulla, että niitä ei ole enää myynnissä ja tuotantokin on lopetettu aikoja sitten. Sitten iski paniikki, mistä saan ankka-aiheisia palapelejä ja alkoi nettikauppojen selaaminen.
Ankkatauluista tehtyjä palapelejä oli saatava ja lopulta 2015 Lindgren otti yhteyttä itseensä Kaj Stenvallin, joka antoi hänelle palapelit valmistaneen Tacticin yhteystiedot.
– Sieltä sain listan olemassa olevista Stenvallin tauluista tehdyistä palapeleistä, niitä on olemassa yhteensä 30 erilaista.
– Sain lopulta ostettua kaikki palapelit yksityishenkilöiltä, vieläpä suhteellisen edullisesti. Yksi palapeli jäi puuttumaan, mutta sekin löytyi sitten puolentoista vuoden päästä. 23 näistä on nyt tehty ja seitsemän odottaa tekemistä.
Lindgren kertoo, että palapelin tekemiseen kuluva aika riippuu omasta työtilanteesta ja fiiliksestä, samoin kuin palojen leikkauksista ja käytetystä värimaailmasta. Valon ja varjon merkitys on suuri palapelejä tehdessä, jotta näkee värit ja palat kunnolla.
– Viimeksi valmistuneessa palapelissä olikin hieman yllätystä tehdessä. Aiemmissa ankkatauluissa Stenvallin siveltimen suunta oli ollut vaakasuoraan ja tässä se olikin pystysuoraan.
– Talven aikana teen kahdesta kolmeen palapeliä, joten parisen vuotta menee vielä ennen kuin koko sarja on tehty. Päivisin teen pari tuntia palapeliä, se on rentoutumiskeino minulle ja mielelle lepoa.
Kaikki tähän asti valmistuneet palapelit on kehystetty ja Lindgrenin sanojen mukaan hän vaihtelee palapelejä seinillä kuten muut verhoja ikkunoissa. Kun Lindgrenin silmäterät, eli Stenvallin ankat on kaikki tehty, seuraava haaste on selvä.
– Ankkojen jälkeen tarkoitukseni on tehdä 1000 palan täysmusta palapeli.
Palapelien suosio kasvanut räjähdysmäisesti
Suomalaisen Kirjakaupan myymälävastaava Suvi Lehtisen mukaan tarjolla on nyt runsaasti erilaisia palapelejä. Korona-aika on lisännyt räjähdysmäisesti aikuisten palapelien kysyntää, mutta myös vaikeuttanut niiden saamista markkinoille, kun Euroopassa on välillä ollut pandemian takia tehtaita kiinni.
– Valikoimaa on lisätty palapeleissä mahdollisuuksien mukaan, niitä menisi enemmän kuin saadaan myyntiin. Välillä asiakkaat oikein hamstraavat palapelejä, kun uusia on saapunut myyntiin. Tällä hetkellä palapelejä ostavat eniten keski-ikäiset naiset. Lasten palapelejä on myyty tasaiseen tahtiin koko ajan.
Lehtisen mukaan suosittuja aiheita ovat edelleen eläimet, kukkaset, maisemat ja erilaiset piirretyt kuvat. Tarjolla on myös ”äijämäisempiä” palapelejä, eli kuvassa on autoja tai kameroita. Suosituimmat palapelit ovat 1000 palan pelejä, 3000 palan peli löytyy myynnistä ja tilaamalla saa 5000 palan pelin.
– Mysteeripalapelit myyvät hyvin. Niiden juju on siinä, että kannessa oleva kuva ei anna lainkaan vihjettä siitä, mitä tehtävä palapeli esittää. 3D-palapelit ovat myös kysyttyjä, suosittuja aiheita ovat Harry Potter-teemat. 3D-palapeleissä on usein noin 400 palaa, Notre Dame-palapelissä on yli 800 palaa.
Nuoret aikuiset ostavat tällä hetkellä paljon erilaisia lauta- ja seurapelejä. Valikoimista löytyy edelleen vanhat tutut esimerkiksi Uno, Skip-Bo ja Rappakalja. Afrikan tähti on saanut jatko-osan, Afrikan tähti retkikunta, ja Trivial pursuit pitää edelleen pintansa.
– Erilaiset pakohuonepelit ovat suosittuja, samoin erilaiset strategia- ja taktiikkapelit. Näitä ostetaan nyt eniten.
Tanja Virtanen