
Martina Vara
Kesällä ollaan ulkona. Retkeillään metsissä, juostaan niityillä tai ruokaillaan luonnonhelmassa. Kesän tarjoaman ihanan ulkoilmaelämän keskellä piilee kuitenkin yleistyvä pieni vitsaus nimeltään puutiainen eli punkki.
Perniöläisellä maanviljelijällä Kalle Kivelällä todettiin borrelioositartunta viitisen vuotta sitten. Punkkia ei ollut löytynyt mistään mutta huulten liikkeiden heikkous ja heikko olo veivät päivystykseen ja siitä Tyksiin neuropoliklinikalle. Varmuus asiaan saatiin vasta selkäydinnäytteellä. Hoitona annettiin vahva lääkitys suoraan suoneen ja loppukesän Kalle kulki kanyyli ranteessaan.
– Iso kiitos Tyksille, Perniön terveyskeskukselle ja kotihoidolle, jotka pitivät huolta hoidosta kesän ajan, kiittelee Kivelä.
Isän saaman tartunnan myötä koko perhe rokotettiin puutiaisaivotulehdusta vastaan. Borrelioosi ja seuraavana vuonna saatu myyräkuume sai Kivelän miettimään luontoa ja sen monimuotoisuutta terveyden ylläpidossa ja suojelussa. Pian tämän jälkeen Kalle Kivelän Alaspään maatila siirrettiin luomuun.
– Uskon sen olevan kestävä ratkaisu myös terveydenhuollon toimintakyvyn säilyttämisessä, Kalle toteaa.
Ensimmäisenä varotoimenpiteenä punkkeja vastaan on vaatteilla suojautuminen ja lisäksi punkkitarkastus päivän päätteeksi. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää kainaloihin, nivusiin, niskaan ja päähän. Suomessa punkkeja tavataan runsaimmin saaristossa ja rannikkoseuduilla, mutta alueittain myös sisämaassa. Luonnossa liikkuessa kannattaa siis käyttää vaaleita pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita. Punkkeihin tehoava hyönteiskarkote antaa myös lisäsuojaa. Punkinpureman välityksellä saatavaa puutiaisaivotulehdusta vastaan voi suojautua rokotteella kun taas virusperäistä borrelioosia vastaan ei ole rokotetta mutta tartunnan saaneen tehokkaana hoitona on 2-3 viikon antibioottikuuri.
Punkinpuremaa vastaan kannattaa muistaa suojata myös perheen lemmikkieläimet. Myös eläimet voivat sairastua puremasta. Koiran tai kissan turkki käydään läpi huolellisesti ennen kotiin sisälle päästöä, sillä sairastumisen lisäksi riskinä on myös lemmikin sisälle kantaman punkin siirtyminen ihmiseen. Koirille saatava tehokas karkottava valmiste ei taas sovellu kissoille vaan on niille myrkyllinen. Jos perheessä on sekä kissa että koira, on turvallista valita molemmille sopiva tuote, sillä myrkyllinen aine voi joutua eläimestä toiseen nuolemisen tai kosketuksen välityksellä. Valmisteen valinnassa on hyvä ottaa huomioon myös perheen lapset. Oikean valmisteen hankkimisessa avainasemassa ovat eläinlääkärit ja apteekin henkilökunta.