Lions Club Salo Birgitat – energinen naisjärjestö täyttää 25 vuotta

Hannele Kivikoski, Liisa Sievänen, Seija Packalén ja Erja Huttunen kertoivat Lions Clubin toiminnasta omasta näkökulmastaan.

Hannele Kivikoski, Liisa Sievänen, Seija Packalén ja Erja Huttunen kertoivat Lions Clubin toiminnasta omasta näkökulmastaan.- Halikon kirkon suojeluspyhimys on Pyhä Birgitta ja meidän yhdistyksemme kummiklubina toimi aikoinaan Lions Club Halikko Rikala. Salon seudun nimistössä on paljon Pyhästä Birgitasta mukaeltuja nimiä, kuten vaikkapa kaikki Pirita-alkuiset paikat. Olimme ensimmäinen salonseutulaisista naisista koostuva Lions-klubi ja perustamispäivä oli 23.09.1997.

Näin kertoilee Mirja Jyläntö, joka on yksi klubin perustajajäsenistä ja edelleen toiminnassa mukana.

– Siinäkin mielessä klubimme nimeäminen Pyhän Birgitan mukaan oli luontevaa, että hän oli aikoinaan hyvin merkityksellinen naishenkilö. Hän oli yhteiskunnallisen ja uskonnollisen toimintansa lisäksi vaimo ja äiti, vaikutti Roomassa ja toi julki ajatuksiaan. Tällainen ”moninainen nainen” on hyvä esikuva edelleen: uskaltaa tehdä, auttaa ja sanoa mielipiteensä tarvittaessa.

Pyhä Birgitta oli tosiaan varsin harvinainen tapaus omana aikanaan. Ruotsissa asuessaan kuningaskin kuunteli häntä, ja kun hän jäi leskeksi ja asettui asumaan Roomaan, pistettiin paavi ja muutama muukin korkea kirkonmies ojennukseen!

Lions Club on kansainvälinen hyväntekeväisyysjärjestö, joka on perustettu Yhdysvalloissa vuonna 1917. Suomeen toiminta rantautui vuonna 1950. Alunperin klubeihin kuului vain miehiä, sittemmin on perustettu yhteisklubeja, joissa jäseninä on sekä miehiä että naisia, ja myös pelkästään naisille tarkoitettuja klubeja; niitä on Suomessa noin 150. Liisa Sievänen on alueen puheenjohtaja, uussalolainen ja ollut toiminnassa mukana 15 vuotta, aluksi muutaman vuoden Paimiossa.

– Meillä ei ole varsinaista puolisotoimintaa, olemme itsellisiä naisia. Osa puolisoista auttaa kuitenkin messuilla ja yhteistoimintaa on myös muiden klubien kanssa. Jäseniä meillä on tällä hetkellä vajaa 30 ja haluamme olla avoimia myös uusille jäsenille. Kutsua ei tarvitse odottaa, vaan ottaa yhteyttä ja osoittaa kiinnostuksensa toimintaa kohtaan.

Juttutuokiossa ovat Liisan lisäksi mukana yhdistyksen tämän kauden puheenjohtaja Erja Huttunen, sihteeri Seija Packalén ja toistakymmentä vuotta jäsenenä ollut Hannele Kivikoski. Lions-järjestön tunnuslause on ”Me palvelemme” ja se on havaittavissa koko Birgittojen toiminnassa. Klubin suurin vuosittainen voimanponnistus on naistenpäivän aikoihin järjestettävät Naisex-messut.

– Olemme järjestäneet niitä jo melkein kaksikymmentä vuotta ja alkuvuosina ihan ”käsityönä”. Kun ei ole vielä kokemusta, ei toimintaohjeita eikä yhtään mitään, niin tuntimäärät järjestelyissä nousivat varmasti korkeiksi. Ne ovat sitä edelleen, sillä kyseessä on suurin varainkeruutapahtumamme, kertoo Seija. Ja joka euro menee hyväntekeväisyyteen!

Toiminnan ytimessä auttaminen

Birgitat kokoontuvat kerran kuukaudessa, työryhmät useamminkin.

– Olemme käyneet äänimaljarentoutuksessa ja laviksessa, kirjastossa kuuntelemassa kirjailijavierasta, järjestäneet ulkoilutapahtuman ja meillä on käynyt Kaarinasta Lions Club Katariinat yhteistapaamisessa. Myös nykyinen kaupunginjohtaja on vieraillut kokouksessamme. Klubitapaamisemme ovat rentoja kohtaamisia.

Toiminnan ydin on kuitenkin erilaisten ihmisryhmien ja yksilöitten auttaminen ja tukeminen. Puheenjohtaja Erjalla on tästä paljon kerrottavaa.

– Nuoret ovat meille tärkeä tukikohde, samoin vanhukset. Olemme hiljattain tehneet lahjoituksen marttojen arkiavulle: 25 käyntiä vanhusten luona, ja olimme iloisia kun kuulimme että siivousavun lisäksi käynnit sisältävät myös keskustelua. Olemme itsekin vierailleet vanhusten luona järjestämässä laulutuokioita.

– Teemme paljon yhteistyötä lasten ja nuorten parissa toimivien yhdistysten ja tahojen kanssa, kuten vaikkapa nuorisokeskus Steissin ja sosiaalitoimen kanssa. Viimeisen viiden kauden aikana olemme lahjoittaneet 180 ruokalahjakorttia jouluna perheille. Meille voi lähettää avustusanomuksia ja yksittäisiä nuoria olemme auttaneet hankkimalla muun muassa bussikortteja, läppärin ja kännykän sekä tukemalla harrastustoimintaa.

Hannele muistuttaa vielä nuorisovaihdosta ja Lions Quest -koulutuksesta, joka on tarkoitettu opettajille päiväkodista keskiasteelle, mutta myös lasten ja nuorten harrastustoimintaa ohjaaville henkilöille. Kansainvälistä toimintaa on myös kolme ulkomailla asuvaa kummilasta, katastrofiapu ja Ukrainalle annettu tuki. Erityisen lähellä Birgittojen sydäntä on itse tekeminen.

– Mielellään käärimme hihat ja teemme itse! Seurakunnan kanssa toteutetuissa yhteisen pöydän ruokailuissa tämä on ollut mahdollista. Meillä on jäsenenä emäntänä työskentelevä Marjaana ja hänen tarmokkaalla johdollaan olemme olleet sekä tekemässä että tarjoilemassa ruokaa.

Kirsi Pitkäseltä saadaan melko tuoreen Birgitan näkökulmaa; hän tuli klubiin mukaan kolme vuotta sitten ystävänsä kannustamana.

– Lions-toiminnassa viedään ja annetaan apua suoraan sitä tarvitseville. Salossa ja Salon seudulla on monenlaista tarvetta saada apua erilaisissa haastavissa elämäntilanteissa. Tärkeä merkitys minulle on myös itse Birgitat, jotka ovat ottaneet uuden tulokkaan lämpimästi vastaan.  On ollut mukavaa, kun on päässyt joukkoon iloisia, aktiivisia ja rohkeasti heittäytyviä naisia, joille hyväntekeväisyystyö on sydämen asia.

Elina Koskinen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: