Laura Leivo
Halikon vapaaehtoisen palokunnan naiset eivät jää toimettomaksi kun kyse on aamuyön hälytysmuonituksesta tai koko kylän ruokkimisesta hernekeitolla ja pannarilla. Mutta kun laatikollisesta pioneja ja muita kukkia pitäisi koota katseenkestävä kukkakimppu, naisosastosta nousee epäuskoista mutinaa.
Salon Kukkapalvelu Unikon Riitta Rinnekari on saapunut kukkalaatikoineen opastamaan työn alkuun.
–Tärkeintä kukkakimpussa ei ole sen rakenne tai käytetyt kukat vaan kukan ehjä imupinta ja maljakon raikas vesi. Ilman imupintaa tai puhdasta vettä, kauneinkaan kimppu ei menesty maljakossa.
Riitan tuomisista paljastuu vaaleanpunaista pionia, valkoista päivänkakkarakrysanteemia, neilikoita, elegansneilikkaa, inkaliljaa ja monenlaista vihreää.
–Näin kesäaikaan kimppuun voi lisätä myös monenlaista luonnonkasvia, Riitta esittelee ja nostaa esille mustikanvarpuja, vuorenkilpiä ja muuta metsästä ja kotipuutarhasta tuttua.
Kukkalähetyksen saapuessa kukkakauppaan, tehdään monta työvaihetta ennen kuin kukat asetetaan myyntitiskiin.
–Kaikkiin kukkiin viilletään uusi imupinta ja ne kylmäkäsitellään. Näin kuivana toimitettu kukka saadaan täyteen vettä ja siten kestämään mahdollisimman pitkään.
Saman kylmäkäsittelyn Riitta neuvoo tekemään myös ulkoa poimituille kukille ennen kimpuksi kokoamista.
–Kukat poimitaan vuorokausi ennen käyttöä, ne asetetaan viileään veteen ja laitetaan yöksi kylmään, kellariin tai muuhun viileään tilaan. Poikkeuksena puuvartisen kasvit, varvut ja ruusut, ne asetetaan lämpimään veteen ennen kylmään tilaan laittamista. Näin saadaan kasviin hyvä nestejännitys.
Naisosaston aktiivit kuuntelevat ohjeita keskittyneesti ja seuraavat, miten Riitta demonstroi kimpun kokoamisen.
–Teen aluksi vihreistä kasveista pesän, jonne asettelen kukat. Älkää olko huolissanne osaamisestanne, täällä oppii eikä kenestäkään tarvitse tulla floristia yhdeltä istumalta, Riitta lohduttaa taidoistaan epävarmoja kuulijoita.
Riitta kerää pesäksi mustikanvarpua, vuohenjuurta ja pioninlehteä. Kukkivat kukat kierretään spiraalin muotoon pesän sisään ja ympärille.
–Lisään vuorotellen vihreää ja kukkia, jotta kukkien väliin jää vihreää massaa erottamaan avautuvat kukat toisistaan. Varresta karsitaan ylimääräiset lehdet pois, jotta varren sidontakohdan alapuolelle ei jää lehtiä vettä likaannuttamaan. Jos keskeltä tuntuu vielä puuttuvan jotain, lisään ylhäältä päin täytettä kukkien lomaan, Riitta neuvoo.
Valmiin kimpun varret katkotaan samanpituisiksi veitsellä tai floristin saksilla, jotka eivät tuki imupintaa. Tavalliset keittiösakset Riitta neuvoo pitämään kaukana kukista. Lopuksi koko komeus sidotaan tiukasti narulla.
–Kun kimpun ottaa kotona pois paketista, voi tiukkaan sidotun kimpun avata täyteen kokoonsa varsista kukkia erilleen hellästi kiskomalla. Näin saadaan kimppuun useampi sentti lisää näyttävyyttä, 13 vuotta floristina viihtynyt Riitta vinkkaa.
Näytekimppu aiheuttaa suurta ihastusta ja omaa kimppua työstämään käydään innostuksen vallitessa. Pesä rakennetaan oikeaoppisesti ja kukin palokunnan naisista valitsee kukkia oman makunsa mukaan.
Märynummella asuva Sari Saarinen valitsee pionia ja kertoo kimpun löytävän tiensä kodin aamupalapöytään paraatipaikalle.
–Kimppu laitetaan esille niin, että sen näkeminen saa heti aamusta hyvälle tuulelle, Sari kertoo.
Kukkiensidontakurssi on osa Halikon vpk:n naisosaston kesän ohjelmaa.
–Kokoonnumme muutaman kerran kuussa ja ohjelmassa on paljon paloturvallisuusalan kouluttautumista, ensiapua, muonituksia ja sen harjoittelua, mutta myös näitä arkeen lisäpiristystä tuovia vapaampia koulutuksia. Tervetuloa tutustumaan toimintaan ja mukaan pääsee heti, jos innostus iskee, naisosaston johtaja Marjo Rinne toivottaa.