Maaliskuu on Lastenkulttuurin kuukausi

Jaana Saario, Sarika Lipasti, Annika Viitanen Friberg ja Sini Lundgrén teatteritaiteen luokassa kansalaisopiston tiloissa.

Lastenkulttuurin maaliskuu toteutetaan Salossa nyt toista kertaa. Kulttuurituottaja Sini Lundgrén kertoo, että teemakuukausi sai alkunsa osin sattumalta vuosi sitten, kun samaan kuukauteen osui useampi lastenkulttuuritapahtuma.
– Tällä tavoin saamme samalla nostettua esiin paikallisia lastenkulttuurin tekijöitä. Tarjoamme kulttuuria lapsiperheille poikkeusoloissa netin välityksellä ja omatoimitoteutuksina. Ohjelmatarjonnassa ovat mukana Salon kulttuuripalvelut ja pääkirjasto, musiikkiopisto, kansalaisopiston kuvataide-, käsityö-, sirkus- ja teatterikoulut sekä Salon seurakunta ja Lastenkulttuurikeskus Sagalund Kemiönsarelta. Mukaan teemakuukauden ohjelmaan voi vielä ilmoittautua.

Musiikkiopiston rehtori Annika Viitanen Friberg selostaa, että musiikkiopisto tarjoaa musiikkia lapsilta lapsille ja samalla esittelee oppilaiden osaamista. Musiikkiopiston YouTube-kanavalle tulee nuorilta viulisteilta pieni konsertti, sekä viikoittain näytetään suoratoistoja ryhmätunneilta. Tämän lisäksi tuotetaan pienemmille lapsille muskarihetki maaliskuun ensimmäisellä viikolla.
– Meillä on musiikkiopistossa omat striimauslaitteet, tällä tavoin pystymme tarjoamaan esiintymismahdollisuuksia oppilaillemme. Lapsista on kivaa, että esiintyminen saadaan tällä tavoin järjestettyä. Osa lapsista iloitsee siitä, että nyt esimerkiksi Torniossa asuvat isovanhemmat näkevät heidän esityksensä.

Liisi Huotari (kädentaitojen opettaja), Sarika Lipasti (teatteritaiteen opettaja) ja Jaana Saario (kuvataiteen suunnittelijaopettaja) vastaavat kansalaisopiston ohjelmistosta. Lipasti selittää, että teatteri- ja sirkuskoululaisten esitykset sekä käsityö- ja taidekoululaisten verkkonäyttelyt ovat nähtävissä kansalaisopiston sosiaalisissa medioissa ja peda.netissä maanantai 15.3. lähtien.
– Teatterikoululla on oma YouTube-kanavansa, josta esitykset ovat myös katsottavissa. Sinne tulee katsottavaksi myös jo olemassa olevia tallenteita, koska yhtään esitystä ei valmistu ensi-iltaan maaliskuun aikana. Olemme onnellisia ja iloisia, että olemme voineet jatkaa lasten lähiopetusta.

Maanantaina 15.3. alkaa Salon (mini)Maailmannäyttely.
– Kaikki miniatyyreistä ja pienoismalleista innostuneet saavat osallistua näyttelyn tekemiseen, mukaan voi ilmoittautua 5. maaliskuuta saakka. Osa töistä tulee ulos ja osalle on varattu tiloja sisätiloihin, ikkunoiden takana. Täytyy muistaa, että ulos tulevat työt ovat säiden armoilla ja mahdollisen ilkivallan kohteina. Kohteista tehdään kartta, jonka avulla voi keskustassa löytöretkeillä ja etsiä kohteita, Lundgrén kertoo.

Viitanen Fribergin mukaan nyt on hyvä tilaisuus nauttia esityksistä verkon kautta ja samalla seurata, mitä kaikkea mielenkiintoista lastenkulttuurin tarjonnasta oikein löytyy ja mitä on mahdollista harrastaa. Korona on nostanut taiteen perusopetuksen ja harrastusten merkitystä lasten ja nuorten keskuudessa. Saario jatkaa, että maaliskuu on hyvä aika Lastenkulttuurin kuukaudelle, koska se ei ole kulttuurin sesonkia. Harrastustoiminta on hyväksi mielenterveydelle, tarjoaa sosiaalista kanssakäymistä lapsille ja nuorille, se on täydellistä ja hyvää vastapainoa poikkeusoloissa.

Maaliskuu pitää sisällään vielä paljon muutakin ohjelmaa.
Salon seurakunnalla on viikoittain vaihtuvaa ohjelmaa. Torikadun päiväkerhon ikkunaan tulee ikkunanäyttely ja perjantaista 5.3. lähtien voi käydä kurkkaamassa, mitä Kerhonalle ja päiväkerholaiset puuhaavat. Touhutassut Facebook-sivulta voi käydä seuraamassa viikoittain uuden Klaara- ja Pekka-nuken muskarilaulun.
Lastenkulttuurikeskus Sagalund avaa 15.3. Monimuotoisuushaasteen, joka pitää sisällään video-ohjeet niitty-siemenpommin tekoon. Sagalund toimittaa Salon pääkirjastoon Perhosniitty-siemenpusseja, joiden avulla voi osallistua haasteeseen.
Salon Kulttuuriklubien maaliskuun klubi esittelee paikallista osaamista lastenmusiikkikonsertin muodossa. Lauantaina 20.3. KulttuuriSalo YouTube-kanavalla esiintyvät Malla Pelo, Roope Pelo ja Heikki Laaksonen.

Koko teemakuukauden ohjelma löytyy osoitteesta www.salo.fi/lastenkulttuuri.

Tanja Virtanen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: