
Salon Seudun Maanpuolustusnaisten yhdistys perustettiin vuonna 1949 tavoitteena lisätä arjen turvallisuuden osaamista naisilla. Taidoilla lisätään valmiutta eri kriisi- ja poikkeusolojen hallitsemiseen. Yhdistyksen toiminnassa pääsee osallistumaan erilaisiin koulutuksiin, kursseihin, tapahtumiin ja retkille. Jäsenet tapaavat yhdestä kahteen kertaan kuukaudessa.
Salolainen Pirjo Rajakangas on yhdistyksen puheenjohtaja, ja on ollut mukana toiminnassa jo vuodesta 1998.
-Salon seudun maanpuolustusnaiset on yli 70 vuotta vanha yhdistys. Yhdistyksen tavoitteena on tietenkin lisätä arjen turvallisuusosaamista naisilla, mutta on meillä mukana muutama mieskin. Tuomme tietoa jäsenille kurssitarjonnasta, ja järjestämme itse myös kaikenlaista ajankohtaista osaamista lisäävää toimintaa eri muodossa. Eräretkillä esimerkiksi perehdymme erämiestaitoihin, ensiapuun ja miten varautua etukäteen erilaisiin tilanteisiin. Yksi tärkeimmistä on hyvinvoinnin ylläpitäminen, joka on hyvin ajankohtainen myös tällä hetkellä, joten tarjoamme myös henkisen tuen perusteita. Itse lähdin aikoinaan toimintaan mukaan, koska halusin lisää tietoa, miten toimia erilaisissa muuttuvissa elämäntilanteissa, Pirjo Rajakangas kertoo.
Särkisalosta tulleet Satu Lindström sekä Päivi Engblom ovat yhdistyksen tuoreita jäseniä. Molemmille on selvää, että jos joku kriisitilanne uhkaisi Suomea, he haluaisivat olla paikalla auttamassa.
-Kyllähän tuo Ukrainan sota sekä muuttunut turvallisuustilanne maailmassa oli sysäys sille, että lähdin mukaan toimintaan. Olimme keskustelleet yhdistykseen liittymisestä jo aiemmin Päivin kanssa. Kun sitten eräänä päivänä hän ilmoitti, että on lähtenyt toimintaan mukaan, niin minäkin päätin viimein liittyä. Oma isäni oli sotaveteraani, ja koin, että isänmaallisuus velvoitti minuakin kantamaan korteni kekoon kotimaani puolesta. Se että saan lisää käytännön tietoa, miten varautua erilaisiin tilanteiseen luo turvallisuuden tunnetta myös arkipäiväiseen toimintaan, kertoo Satu Lindström.
-Meillä on ollut selvä ajatus siitä, että me emme ole niitä ihmisiä, jotka jäävät kotiin, jos kotimaatamme sotilaallisesti uhattaisiin. Myös minulle isänmaallisuus eli isänmaan puolustaminen on kokonaisvaltaisesti tärkeää, sillä se on muutakin kuin sotilaallista puolustamista, ja olenkin erityisen kiinnostunut yhdistyksen tarjoamista koulutuksista ja kursseista. Myös tiedonsaanti yleiseen turvallisuuteen liittyen sai lähtemään mukaan, kertoo Päivi Engblom.
Maanpuolustusnaisten jäsenmäärä on noussut tämän vuoden puolella 50 prosenttia. Maanpuolustusnaisilla on koulutusohjelma, joka on suunniteltu erilaisiin kiinnostuksen kohteisiin. Jäsen voi valita oman polun mihin suunnata ja syventää osaamistaan. Koulutusohjelma antaa osaamisen toimia eri tukitehtävissä tai viranomaisten apuna. Yhdistys tekee yhteistyötä koulutuksen osalta Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) kanssa. Yhdistys ei ole sotilaallinen eikä poliittinen järjestö, vaan jäsenillä on valmiudet ja taidot auttaa ihmisiä poikkeustilanteissa. Kurssitoiminnoilla on mahdollisuus esimerkiksi kehittää ensiaputaitoja, itsepuolustusta, henkisen tuen ja hyvinvoinnin lisäämistä, tai vaikkapa johtamistaitoja.
Salon yhdistyksen toimintaan mahtuu myös paljon muuta hyödyllistä toimintaa ja tapahtumaa.
-Helmikuussa kävimme laavuretkellä, ja tutustuimme talvisiin maasto-olosuhteisiin. Suunnitelmissa on, että käymme tutustumassa myös maitotiloihin ja lampoloihin eli tutustumme omavaraisuuteen, järjestämme myös varautumispäivän, jolloin käymme tutustumassa pelastuspuoleen, ja saamme siellä asiantuntijan luennon Varsinais-Suomen tilanteesta. Toukokuussa Koivu ja tähti -retriitillä haemme henkistä hyvinvointia erilaisilla rastitehtävillä luonnon helmassa, sekä suunnitelmissa on myös varuskuntavierailuja, kertoo Pirjo Rajakangas.
Uudet jäsenet toivotetaan tervetulleeksi yhdistystoimintaan. Mukaan voi liittyä kaikki naiset ja miehet iästä riippumatta. Lisää tietoa yhdistyksen toiminnasta löytyy Facebookista, ja jäseneksi voi ilmoittautua suoraan Pirjo Rajakankaalle tai maanpuolustusnaisten liiton sivujen kautta. Jokainen voi osallistua oman kiinnostuksensa ja elämäntilanteensa mukaisesti.
Sari Tuomi