Maripuodin uusi liiketila avautui juhlanäyttelyn myötä

Siskokset Mari ja Minna ovat äitinsä Leena Vihervaaran jalanjäljillä
Maripuodissa.

Reija Palttala

Salolainen Maripuoti aloitti toimintansa 1964. Kesäkuussa 55 vuotta täyttänyt liike avasi uuden myymälän torin laidalla Horninkadulle. Uudet, valoisat ja avarat tilat tuovat tuotteet ja kankaiden printit esille tyylikkäästi. Muuttoa juhlistetaan myös näyttelyllä, joka nostaa esiin Maripuodin Leena Vihervaaran elämäntyötä.

Jo näyttelyn nimi ”Ryppypeppu ja muita 1960-luvun ihanuuksia” vihjaisee, että kyse on Marimekon historiaan ja brändiin liittyvistä vaatteista.

Näyttelyn esineet ja vaatteet ovat peräisin Leena Vihervaaran yksityisestä Marimekko -kokoelmasta, jonka hän vuonna 2005 lahjoitti Salon kaupungille samoihin aikoihin Salon Taidemuseo Veturitallilla pidetyn Mobiilimekko-näyttelyn Marimekko-osuuden yhteyteen. Näyttely on pystytetty myymälän yhteen huoneeseen ja esille on laitettu nimenomaan 1960-luvun tuotteita.
–Tämä on kunnianosoitus äitimme, Leena Vihervaaran elämäntyölle. Hän on ollut yritteliäs ihminen ja ollut paikkakunnallamme monessa mukana. Hyväntekeväisyystapahtumien ohella hän on järjestänyt paljon muitakin tapahtumia Salossa, sanoo Mari Vihervaara, joka tuli vuonna 2002 mukaan yritykseen. Vuonna 2007 Mari sai mukaansa toimintaan myös siskonsa Minnan.

Leena Vihervaaran toive oli 2005 pidetyn näyttelyn yhteydessä, että Saloon saataisiin myös pysyvä näyttelytila Marimekko -kokoelmalle. Mittava, yli 2 000 erilaista esinettä käsittävää kokoelmaa ei muualta Suomessa löydy Helsingin Design-museon Marimekko-esineistöä lukuun ottamatta.
Maripuodin juhlanäyttelyssä on näkyvillä Marimekko-designistä muiden muassa suosittuja ja hyvin tunnettuja Unikko-kuoseja, raidallisia Jokapoika-paitoja ja näyttelyn nimessäkin kuvattu Ryppypeppu-haalari, joka lanseerattiin vuonna 1965, ja josta aikoinaan muodostui hetkessä molempien sukupuolien suosima unisex-asu. Varsinkin teekkarit tykästyivät kyseiseen haalariin. Asua valmistetaan edelleenkin tilauksesta.

Mari Vihervaara kertoo Marimekko -vaatteiden ja tuotteiden tulleen uudestaan selkeästi myös nuorten suosioon. Kansainvälisestikin Marimekko on toki ollut tunnettu pitkään.
–Nuoret ovat ihan innoissaan siitä, mitä Marimekossa tapahtuu. Nyt kun tällaisen kokoelman saisi esille, se olisi todellinen vetonaula Salon kaupungille. Mietimme kuraattori Marjatta Hietaniemen kanssa näyttelyä kootessamme, mitä mekkoja juuri siihen aikaan oli myynnissä. Näin kesällä halusimme tuoda näyttelyyn nimenomaan Marimekon kesäisiä asuja 1960-luvulta. Mukana on myös joitakin 1950-luvun asuja, joita oli edelleen myytävänä yrityksen perustamisen aikoihin.

Vaikka Maripuodissa on myynnissä useiden muidenkin merkkien ja brändien vaatteita ja esineitä, on juuri Marimekko ollut alusta lähtien hyvin vahvasti näkyvillä ja tuotevalikoimassa. Salon Maripuoti onkin yksi Suomen vanhimpia Marimekon jälleenmyyjiä.
–Haluamme olla ylpeä, että meillä on tällainen brändi Suomessa kuin Marimekko. Eihän maailmassa ole missään printtitaloa, joka tekee näin hienon värikkäitä printtejä, ja on niin tunnettu ympäri maailmaa. Tänä kesänä Unikko-kuosi on ollut vetonaula, miehetkin pukevat Unikko-farkkutakkia päälleen, ja 18-vuotiaat nuoret haluavat Jokapoika-paitoja.
–Kesäfestareilla näkyy paljon Marimekkoa, Mari luonnehtii ilahtuneena suosiota.

Marimekon menestyksen ohella myös Maripuodin suosiolla on syynsä. Innostus ja palvelualttius eivät varmastikaan ole niistä vähäisimpiä.
–Me haluamme pitää liikkeen meidän näköisenä. Haaste on se, että osaamme ostaa myyntiin juuri niitä tuotteita, joita asiakkaat haluavat ja hakevat oikeita tuotteita. Myönteisyys ja uskallus yrittää, sekä mennä eteenpäin ovat kuitenkin kaikista tärkeintä yrittämisessä, Mari tiivistää.

Mari Vihervaara kertoo perheensä asuneen lapsuutensa aikana viereisessä rakennuksessa, missä uusi liiketila sijaitsee. Se nostaa toiminnan oheen myös muistoja. Samalla tavoin voi ajatella näyttelyssä kävijöiden mieleen heräävän muistoja 1960-lukua edustavia Marimekko -esineitä ja printtejä katsellessa.

Torstai-iltapäivänä liikkeen puolella ovi käy melko tiuhaan. Kesäisin Hajalassa asuva Eila Vornanen kertoo tulleensa katsomaan näyttelyä jo vuosikymmenien mielenkiinnosta Marimekko -tuotteisiin.
–Marimekon tavarat ja vaatteet on olleet aina ihania. Myös kirpputorilta löysin yhden Marimekon kankaan, josta eräs tuttavani teki mekon minulle. Tyynyjä aika paljon käytän myös, ja meillä on sellainen valkoinen puurunkoinen sohva kotona, jossa on Marimekon musta-valkeakankaiset tyynyt. Ne tekevät siitä aivan erinäköisen. Tyttäreni asuu Hollannissa, ja sinne tulee myös vietyä lahjaksi Marimekkoa, Iittalaa ja muuta kotimaista tuotetta, Eila kertoo.

Salolainen Johanna Stenroos-Vuorio toteaa samaan tapaan Marimekon tuotteiden olevan tuttuja ja varsinkin uusimpien tuotteiden, joita hän kertoo ostaneensa lahjaksi lähinnä lapsilleen. Myös heidän isoäitinsä on ostanut niitä heille.
–Tyttökin juuri toivoi joululahjaksi ihan sellaisen perusraitapaidan, jollainen tuli ostettua viimeksi. Raikkaus, värikkyys ja suomalaisuus on näissä tuotteissa parhaimpia puolia, Johanna sanoo.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: