Salon taidemuseossa viikonloppuna avatuissa näyttelyissä pohditaan mitä on valta, missä on vapaus ja mitä on olla ihminen.
Museonjohtaja Susanna Luojus sanoo, että maailma on joka päivä erilainen ja silti se on joka päivä samanlainen riippumatta ajasta ja paikasta.
– Ulkoinen viitekehys voi olla erilainen eri vuosikymmeninä tai eri paikassa. Silti tietyt asiat ovat ihmisyyteen liittyviä – miksi toimimme kuten toimimme erilaisissa tilanteissa.
Veturitallissa avautunut valokuvanäyttely Hidden Freedom – Kätketty vapaus on aikamatka menneeseen ja samalla katsaus nykyhetkeen.
Esillä on valokuvaaja Meeri Koutaniemen (1987) ja brittiläisen Gertrude Bellin (1868–1926) valokuvia, joissa avautuu kahden kuvaajan tekemä dokumentaatio samoissa maissa kahtena eri aikakautena.
Kuvissa kerrostuu tapahtumia, maisemia ja murroksia niin Lähi-idässä kuin Aasiassa.
Kummankin naiseen näkökulmana on ollut havainnoida tavallisia ihmisiä ja paikallista elämänpiiriä – sadan vuoden etäisyydellä toisistaan. Kuvia katsoessa kysymys kuuluu, mikä vuosikymmenten aikana on muuttunut.
Valokuvaaja ja kuvajournalisti Meeri Koutaniemi tutkii dokumentaarisessa työssään identiteettiä, valtaa ja vapautta. Vaikeidenkin kysymysten, kriisien ja tragedioiden keskellä näkyy eletyssä arjessa toivo, aktivismi ja välähdys paremmasta huomisesta.
– Bell oli minulle aiemmin tuttu nimeltä – ei elämänkerraltaan. Sain pääsyn Bellin arkistoihin, joissa oli tuhansia valokuvia, päiväkirjoja ja kirjeitä. Sellaisia maita, joissa me molemmat olimme vierailleet löytyi kymmenen, keskityin niihin, Koutaniemi kertoo.
Koutaniemelle Bell on ollut inspiroiva hahmo.
– Samalla hän on myös hyvin ristiriitainen; se tulee ajankuvasta. Belli oli poikkeuksellinen nainen ajassaan, silloin naiset eivät matkustaneet paljon. Belli toimi Britannian tiedustelupalvelulle ja hän oli samaan aikaan kolonialismin mahdollistaja ja paikalliskulttuurin puolestapuhuja.
Jännittävän ja värikkään elämän elänyt arkeologi, tutkimusmatkailija ja vakooja Gertrude Bell dokumentoi lukuisilla matkoillaan eri kulttuureja, arkkitehtuuria, ihmisiä sekä luontoa.
Hänen perintönään tunnetaan parhaiten valokuvat sekä runsas kirjemateriaali, joihin on tallentunut rikas ja elävä kuvaus eri maiden elämästä ja poliittisesta kuohunnasta 1900-luvun vaihteessa sekä ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Gertrude Bellin laaja jäämistö on talletettu Newcastlen yliopistoon Iso-Britanniaan.
”Näyttelyssä ainutlaatuista on kahden naisen visio maailmasta aikana, jolloin naisena yksin työskentely on ollut ja on edelleen harvinaista. Kokonaisuus pyrkii luomaan niin ajallisen kuin sosiopoliittisen jännitteen kuvaajien materiaalien välille.”
Bell ja Koutaniemi avaavat oven näkemäänsä maailmaan, mutta myös omaan henkiseen mielenmaisemaansa. Kuvallista dialogia syventävät maakohtaiset journalistiset tekstit, jotka luovat historiallisen kontekstin sekä katsauksen nykypäivään.
Näyttelyn osatuottajana on toiminut Kuopion VB-keskus, jossa aihetta esiteltiin kesällä 2020. Salossa kokonaisuus jatkuu laajasti uusien vedosten ja tekstiaineiston myötä.
Pekka Mäenpää