Meijun kuvisnäyttelyn päätähtenä Betty Boop

Näyttelyn suurikokoisin työ on mustavalkoinen kuva Charlie Chaplinista, jota Meiju Ståhlström työsti yhteensä 80 tuntia.

Elina Koskinen

Rakennuksen ovessa lukee kuvisnäyttely, sillä Meiju Ståhlström ei halua itseään kutsuttavan taiteilijaksi eikä ensimmäistä omaa näyttelyään taidenäyttelyksi. Ovesta sisään mennessään astuu sadun ja sarjakuvan maailmaan.
Ihastuttava Betty Boop seikkailee mitä erilaisimmissa teoksissa ja huonekaluissa ympäri tilaa, mutta hahmon päätymisellä Meijun töihin on hieman surullinenkin tausta.

– Katsoin lapsena telkkarista Bettyn ja Felix-kissan seikkailuja, ja sittemmin sain lahjaksi kummatkin hahmot nukkeina. Naapurissamme sattui tuhoisa tulipalo ja perheemme lahjoitti kaiken menettäneille lapsille vaatteita ja leluja. Annoin Bettyn ja Felixin heille. En koskaan katunut sitä, mutta jollakin tavalla varmaan halusin herättää Betty Boopin ja Felix-kissan uudelleen henkiin omassa elämässäni.

Meiju on työskennellyt vuosia sitten somistajana ja vaikuttanut sen jälkeen pitkään koulumaailmassa.
– Minulla oli aikoinaan hyvin kannustava kuviksen opettaja koulussa. Olen käynyt myös työni puolesta Heinolan Opekossa kuvaamataidon kursseja, siellä oli kaksi todella innostavaa taiteilijaa opettajina. Nämä näyttelyyn kerätyt työt on tehty monien vuosien aikana.

Meiju käyttää töissään kierrätysmateriaaleja luovasti ja kekseliäästi.
– Sain rautakaupasta laminaattimalleja ja aloin maalata niille. Piirtoheitinkalvot ja kirjojen sivut ovat hyviä taustoja, samoin tapettimallit. Myös jääkaappi-pakastimen pakkaustäytettä, kennopahvia, on käytetty. Ja onpa yksi isokokoinen Betty Boop maalattu vanhaan vessan oveenkin.

Ikonisen pop-taiteilija Andy Warholin kuuluisimpia teoksia on sarja silkkipainettuja Marilyn Monroen kasvokuvia. Meijun upea valaistu sarja Betty Boopin kasvoista on yksi näyttelyn hienoimmista teoksista.
– Jostakin roskalavalta meille päätyi vanhoja neliskulmaisia lampun kupuja, jotka kuurasin puhtaaksi kärpäsen jätöksistä ja ryhdyin miettimään, miten voisin niitä hyödyntää.

Meiju on kokeillut ja hallitsee monia eri tekniikoita, mutta juuri tässä yhteydessä tulee esille hänen erikoistaitonsa: hän maalaa kynsilakalla.
– Keksin sen käytön yrittäessäni maalata pintaa, johon mikään muu väri ei tarttunut.

Meiju loukkasi oikean kätensä pahasti muutama vuosi sitten ja se hieman hankaloittaa taideharrastusta. Vasemmalla kädellä hän on kuitenkin sitkeästi joitakin teoksia luonut. Rakennusalalla työskentelevä puoliso on ollut Meijun apuna kun näyttelyä on pystytetty.

Näyttelyn suurikokoisin työ on hieno mustavalkoinen kuva Charlie Chaplinista.
– Se oli 80 tunnin työ. Mallikuva suurennettiin piirtoheittimellä ja sen vuoksi tämä onkin alkuperäisen peilikuva. Ostin aikoinaan matkapiirtoheittimen Sulo Vileniltä ja se on oikein kätevä vehje! Aika monta tuntia meni myös Roy Lichtensteinin Pop Art Blond Woman -kalenterin innoittamana maalatuissa teoksissa, joissa hahmojen kasvoihin haluttu rasteripinta on töpsötelty pumpulipuikoilla ja hammastikuilla.

Meiju Ståhlströmin näyttely on avoinna sopimuksesta, osoitteessa Kylväjänkatu 32. Soittaa voi Meijulle numeroon 040-575 6121.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: