Meritalon museossa lapsuuden lelut kohtaavat leikkijän vuosien takaa

Intendentti Mia Juva kertoo, että kiitos lelunäyttelyn onnistumisesta kuuluu esineistöä lainanneille ystäville ja tuttaville, paikallisille asukkaille ja keräilijöille.

Legoja, nukkeja, pehmoleluja nappisilmineen. Puuta, peltiä ja muovia. Leluja on olemassa yhtä paljon erilaisia kuin lapsuusmuistojakin niiden kanssa leikkineillä. Siksi niin monilla leluista on ikioma tarinansa kerrottavanaan, ja juuri tämä tekee Meritalon museon tämän kesän näyttelynsä niin sydäntä lämmittävän.

Salolaisen museoväen hauska idea on koonnut eri vuosikymmeniltä lukuisia esimerkkejä siitä, minkälaisilla leluilla suomalaislapset ovat leikkineet. ”Entten tentten”-näyttely on täynnä värejä ja vahvoja mielikuvia niin ajoilta kaukaisilta kuin aivan viime vuosilta.

Suurin osa esineistä on yksityisessä omistuksessa olevia aarteita, mutta jokunen myös museon omista kokoelmista. Suurin merkitys näyttelyn onnistumisella on silti ollut leluja lainanneilla perheillä ja keräilijöillä.

– On täällä joitain omasta lähipiiristäkin kulkeutuneita esineitä, myöntää SAMUn eli Salon historiallisen museon intendentti Mia Juva, mikä puolestaan vahvistaa sen, että yksittäisten lelujen taustat tunnetaan hyvin. Se omalta osaltaan lisää näyttelyn viehättävyyttä.

Useimmat lelut ovat esillä tyypillisten museoesineiden tapaan hyllyillä tai lasien takana, mutta pelkkä katseluelämys näyttely ei ole. Keskelle näyttelysalia on pystytetty sirkusteltta, jonne niin lapset kuin lapsenmieliset ovat tervetulleet tekemään ikioman show’nsa sirkusapinoiden ja muiden pehmojen kanssa. Teltan luona on myös rekki täynnä roolivaatteita, joita voi pukea ylleen ja eläytyä hetkeksi mielikuvituksen valtaan.

Meritalon museon opas Suvi Laine ja sirkusapina kutsuvat kaikki tervetulleiksi tutustumaan näyttelyyn. Täällä saa leikkiä!

– Lelut on aseteltu esille aihepiiriään mukaillen. Esimerkiksi nukeilla on oma paikkansa, ja siihen vierelle on koottu aiheeseen sopivaa muuta esineistöä, kuten nukkekoteja ja paperinukkeja, Mia selventää.

Toisin sanoen vierekkäin ovat esillä niin sotavuosien Martta-nuket kuin My Little Ponyjen päiväkoti. Martoilla on aikakauden mukaiset, kauniit nukenrattaansa, ja sympaattisilla pikkuponeilla kaikki mitä minikokoiseen lastenhoitoon tarvitaan. Samoille hyllyille mahtuvat luonnollisesti myös muut nuket Barbieta ja hahmon kuuluisaa esikuvaa, saksalaista Lilli-nukkea myöten. Pikkuruinen Lilli on ehkä taustaltaan tuhmanpuoleinen, mutta vaikutuksensa Barbien kautta miljoonien lasten leikkeihin on vertaansa vailla ja siten nukella on paikkansa lelunäyttelyssä sen harvemmin nähtynä erikoisuutena.

Jotkut leluista ovat itse tehtyjä. Näihin kuuluvat muun muassa puusta veistetty juna vaunuineen sekä useampi puinen ase. Sotilasmaailma on ollut tuliluikkujen veistäjälle selvästi tuttu, sillä uudenvuoden tinasta on valmistettu myös hämmästyttävän todenmukaiset kunniamerkit. Toinen kiehtova lelujen kokoelma koostuu Perniössä aikoinaan Tammelinin perheen valmistamista ja kellomekaniikkaa hyödyntävistä liikkuvista leluista 1900-luvun alkupuolelta.

Vanhimpia näyttelyn leluja lienevätkin juuri kellopelifiguurit, sotavuosien nuket sekä hieman myöhemmin valmistetut, aikoinaan yleiset peltilelut. Ne kuitenkin vaihtuivat lopulta materiaaliltaan muovisiin, sillä peltilelut olivat sekä vaarallisia terävien metallireunojensa vuoksi että niissä käytettyjen maalien takia.

– Näyttelyä järjestäessä on oppinut paljon uutta. Ennen tätä en esimerkiksi tiennyt, että Suomessa on ollut Lego-tehdas Espoossa. Se lakkautettiin 1970-luvulla. Tämä perustui lainsäädäntöön, jonka mukaan tietty prosenttiosuus tuotteista oli oltava kotimaassa valmistettua, Mia kertoo.

Meritalon museon aukioloista ja opastuksesta vastaava Suvi Laine kertoo, että näyttely on ollut todella suosittu. Jaetut kokemukset ovat olleet hienoja. Useasti on ollut niin paljon kävijöitä, ettei oikein syömäänkään ole ehtinyt.

– Olin viime kesänä ensimmäistä kertaa täällä. Jo silloin esillä ollut vanhan ajan kasvien näyttely herätti ilahduttavan paljon kiinnostusta, mutta nyt on takuulla tehty jokin ennätys, hän sanoo.

Näyttelyssä on esillä paljon erilaisia nukkeja. Kuvassa keskellä kaksi sodanjälkeisten vuosien Martta-nukkea vaunuissaan.

– Idea näyttelyn järjestämiseen tuli useammasta syystä. Meritalon museo täyttää tänä vuonna 50 vuotta museohistoriansa osalta, mutta sen lisäksi koululaitoksen historia täällä juontuu vuoteen 1873. Halusimme toteuttaa jotakin tosi kivaa, Mia kertoo ja on selvää, että siinä on onnistuttu. Lapsiperheet ovat löytäneet Meritalon.

Meritalon museon ”Entten tentten – leluja ja leikkiä”-näyttely on esillä 27.8. asti ja keskiviikosta sunnuntaihin klo 11–17. Perjantaina 21.7. vietetään myös Hannanpäivää, jolloin Meritalon museolla on järjestettynä iloista ohjelmaa koko perheelle.

Melissa Koponen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: