
Perniöläinen improvisaatioryhmä Pahat Mahat tekee uuden aluevaltauksen.
Mahat rakentaa yhdessä Perniön Kotiseutuyhdistyksen kanssa Mieletön Perniön historia nimeä kantavan esityksen, joka esitetään kolmeen kertaan Perniön Kunnantalon teatteritilassa.
Kyse on todellisesta kotiseuturetkestä historiaan. Improvisaatioduo Pahat Mahat, eli Kimmo Lehto, Otso Lapila ja muusikko Elina Leikkonen sekä Perniön kotiseutuyhdistyksen Paavo Heinonen lupaavat yleisölle uudenlaisen teatterikokemuksen.
-Esityksessä yhdistetään ennakkoluulottomasti ja ehkä jopa ennenkuulumattomasti kotiseutuhistoriaa ja improvisaatioteatteria, tekijät kertovat.
Perniön kotiseutuyhdistystä ja improvisaatioduo Pahoja Mahoja yhdistää rakkaus omaan kotiseutuun, suureen ja mahtavaan Perniöön.
-Esityksessä yhdistetään Perniön historiaan pureutuva alustus keskusteluun ja siitä nousevaan improvisaatioteatteriin.
Noin kahden tunnin esityksessä Perniön kotiseutuyhdistyksen sihteeri Paavo Heinonen keskustelee Pahat Mahat -improvisaatioduon Otso Lapilan ja Kimmo Lehdon kanssa Perniön historiasta. Improvisaatioteatteri astuu esiin keskustelun aikana satunnaiseen aikaan kuvittamaan aiempia tapahtumia, ja ehkä viemään myös aiemmin kuultuja tarinoita hieman pidemmälle.
Luonnollisesti improvisoitujen kohtausten jälkeen kotiseutuyhdistyksen Heinonen korjaa mahdolliset asiavirheet.
Pahat Mahat kertoo saaneensa idean Perniön historian uudelleenkirjoittamiseen Forssasta, jossa oli käsitelty paikallista historiaa improvisaation keinoin.
-Lähestyimme ajatuksella Perniön Kotiseutuyhdistyksen Antero Peijosta, joka innostui ja innostutti Paavon mukaan, Lapila ja Lehto kertovat.
Paavo Heinonen on eläkkeellä oleva Perniön kirkonkylän koulun opettaja ja entinen Kirakan kesäteatterin harrastajanäyttelijä.
-Edellisen kerran taisin olla lavalla 2000-luvun alussa. Roolini oli Molieren Luulo-sairaan lääkäri; taisin jo viimeisessä näytöksessä muistaa kaikki vuorosanat, Heinonen naurahtaa.
Mieletön Perniön historia lähtee liikkeelle 3500 vuoden takaa ja ehtii 1900-luvulle, mutta kronologiaa tai muutakaan järjestystä esityksestä tuskin löytyy.
-Jokainen esityskerta on omanlaisensa. Me emme tiedä, mitä Paavo aikoo meille kertoa ja mistä keskustelemme. Tällaista ei ole aiemmin Salossa tietääksemme tehty. Olemme aika uniikin ja kivan jäljillä, Pahat Mahat kertovat.
Heinosen mukaan Perniö oli jo hyvinkin asuttua seutua pronssikaudella 3 500 vuotta sitten.
-Ainakin Asteljoen laakso ja kirkonkylän ympäristö olivat jo asuttua.
Pahat Mahat tekee aktiivisesti keikkaa niin Salossa kuin muuallakin eteläisessä Suomessa.
Viime vuonna oli jo reilusti yli 30 esityskertaa. Tänä vuonna improvisaatioduoa nähdään Salon lisäksi ainakin Helsingissä ja Kustavissa.
Mieletön Perniön historia Perniön Kunnantalolla 9.-11.5. klo 18.30.
Pekka Mäenpää