MLL:n kaveritoimintaan kaivataan lisää miestukihenkilöitä

Tukihenkilönä toimiva Jari Vastamäki ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Sirpa Stenström kannustavat lähtemään mukaan kaveritoimintaan.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piirin kaveritoimintaa on ollut Salossa jo pitkään. Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Sirpa Stenström kertoo, että tällä hetkellä tukisuhteita on noin 30 ja varsinkin miehiä kaivattaisiin lisää toimintaan. Salossa tehdään sen lisäksi myös perhekummitoimintaa sekä ystäväksi maahanmuuttajaäidille-toimintaa.
– Rekrytoimme vapaaehtoisia tukihenkilöitä ja koulutamme heitä. Olen myös tarpeen mukaan heti perehdyttänyt halukkaita tukihenkilöitä, jotka haluavat lähteä mukaan toimintaan, Stenström kertoo.

Kaikki koulutetut haastatellaan lopuksi, jossa saa kertoa, minkä ikäisen lapsen tai nuoren haluaa tuettavakseen ja miltä alueelta, koska Salo on laaja alue toimia vapaaehtoisena tukihenkilökaverina.

Tukipyynnöt tulevat yleensä eri alan ammattilaisilta, esimerkiksi koulukuraattoreilta, lapsiperhetoiminnan ammattilaisilta, sosiaalitoimesta, itse perheestä ja perhe- ja kasvatusneuvolasta. Tukihenkilöä voi hakea 6-17-vuotiaalle lapselle ja nuorelle.

Syitä miksi lapselle yleensä haetaan tukihenkilökaveria, on tekemisen puute vapaa-ajalla. Ei ole koulussa eikä vapaa-ajalla kavereita, eikä lapsi ole löytänyt mielekästä harrastusta itselleen. Joskus monilapsisen perheen kiireinen arki, vanhempien työttömyys ja uupumus voivat olla syynä. On siis paljon erilaisia syitä miksi tukihenkilökaveria haetaan.
– Pyrimme löytämään mahdollisimman sopivan henkilön lapselle tai nuorelle. Yhteensovitetaan sekä tukihenkilön, että nuoren kiinnostuksen kohteita. Solmimme tukisuhteet aina vuodeksi, ja seuraamme sitä matkan varrella, miten tukisuhde toimii ja etenee. Aina kun tukipyyntö saadaan ja yhteensopivuutta ollaan tekemässä, niin teemme tukihenkilösopimuksen. Paikalla on aina perhe, tukihenkilö, lapsi/nuori ja minä, kertoo Stenström.

Tukihenkilöille järjestetään virkistystapahtumia ja toiminnanohjausiltoja, joissa tukihenkilöt tapaavat toisiaan ja saavat vertaistukea toisistaan. Samalla saadaan uusia ideoita, mitä kaikkea voi tehdä. Tukihenkilöille ja lapsille ja nuorille järjestään myös yhteistä tekemistä.
– Meille on tulossa esimerkiksi ruoanlaittoilta, missä tukihenkilöt ja lapset ja nuoret tekevät yhdessä ruokaa, ja opetellaan hyviä pöytätapoja. Joskus käymme retkillä, joista mainittakoon Someron Alkumaa ja Tuulispää. Toisinaan paistamme makkaraa nuotiolla, tai pelaamme yhdessä pelejä tai askartelemme, Stenström kertoo.

Tukihenkilönä toimiva salolainen Jari Vastamäki lähti mukaan toimintaan auttamisen halusta ja koska omat lapset ovat jo muuttaneet pois kotoa. Hän on ollut toiminnassa mukana reilun vuoden.
– Ajattelin, että nyt olisi hyvä tilaisuus jonkun muun nuoren tukemiseen. Olemme leiponeet yhdessä, sekä käyneet keilailemassa, urheilemassa ja shoppailemassa. Vuodenaikojen mukaan on pitkälti menty. Joskus laavulla makkaranpaiston merkeissä, toisinaan kierretty luontopoluilla, ja käyty kalastamassa.
– Näemme yleensä joka toinen viikko, puolitoista tai kaksi tuntia kerrallaan, joten aikaa tämä ei todellakaan vie omasta arjesta. Olemme käyneet myös yhdessä viettämässä Linnanmäki-päivää, silloin kyllä oltiin ihan tarkoituksella koko päivä reissussa. Yhdessä yleensä suunnitellaan ennakkoon, mitä tehdään ja tapaamisten välissä voidaan joskus viestitellä kuulumisia, kertoo Vastamäki.
– Toiminta on antanut minulle uusia ystäviä ja hyvää mieltä auttamisen kautta, kun on saanut ilahduttaa ja tehdä asioita toisen kanssa. Se on varmasti se kaikista suurin merkitys tässä toiminnassa. Tämä tuo myös aivan erilaista aktiviteettia, mitä muuten arkisin itse tekee, lisää Vastamäki.

Stenström kertoo, että tukihenkilöitä koulutetaan aktiivisesti, ja pidetään ajan tasalla toiminnassa. Täysi-ikäiset eli 18-vuotta täyttäneet voivat ryhtyä tukihenkilöksi, yläikärajaa ei ole.
– Edellytämme tukihenkilökavereilta kiinnostusta auttaa ja tukea nuorta, sekä antaa aikaansa nuorelle, kertoo Stenström.
– Meiltä tukikummeilta halutaan se muutama tunti joka toinen viikko, ja kiinnostus auttamiseen ja lapseen tai nuoreen, kertoo Jari Vastamäki.

Heidän mukaansa tulokset toiminnassa nähdään selvästi tukisuhteen jälkeen. Nuoresta on voinut tullut rohkeampi, hän on löytänyt kavereita ja mielekästä tekemistä itselleen. Hurja muutos näkyy itsetunnon kasvussa ja avoimuudessa.

Seuraava kaveritoiminnan koulutus järjestetään Salossa 1. joulukuuta.

Sari Tuomi

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: