Suomessa ja Salossa vietetään parhaillaan Muistiviikkoa.
Viikon aikana nostetaan esille ajatusta muistiystävällisestä yhteiskunnasta, jossa muistisairaat ja heidän läheisensä voivat elää hyvää elämää ja saada tarvitsemaansa tukea ja palveluja.
Salon Muistiyhdistyksen toiminnanjohtaja Marika Lindholm sanoo, että muistiystävällistä yhteiskuntaa rakennetaan muistiystävällinen teko kerrallaan. Muistisairauksiin liittyy vielä paljon häpeää ja kielteisiä asenteita, siksi on tärkeää, että niistä puhutaan avoimesti.
-Kannustamme ihmisiä muistiystävällisiin tekoihin. Jokainen voi omalla puheellaan auttaa vähentämään muistisairauksiin liittyviä kielteisiä asenteita.
Lindholm kertoo, että Salon yhdistys järjestää Muistiviikon aikana monenlaista paikallista ohjelmaa. Maanantaina pidettiin Muisti-infopistettä apteekilla Salon keskustassa ja tiistaina Muistikahvilaa Suomusjärvellä.
Lindholm luennoi maanantaina Omaishoitokeskuksella, jossa aiheena olivat muun muassa kunkin ihmisen omat keinot vaikuttaa hyvinvointiinsa.
-Torstaina meillä on muistiluento MLL:n Popukassa Perniössä ja infopiste avoinna Citymarketissa.
Muistipäivän päätapahtumaa vietetään torstaina klo 13-16 Salon pääkirjaston Laurinsalissa, jossa on kahvitarjoilu, esittelypöytiä ja keskusteluja.
-Aiheena ovat ainakin muisti ja ikääntyminen, koti- ja omaishoidon palvelut, vanhuspalvelut ja Avustajakeskuksen palvelut.
Perjantaina Someron Muistikahvilassa on luento aiheesta ja samalla saa tietoa seniorineuvolan palveluista. Perniön apteekissa on muisti-infopiste klo 13-15.
Muistiviikon teemana on tänä vuonna Hyvää elämää muistiystävällisessä yhteiskunnassa.
Marika Lindholm muistuttaa, että muistisairautta sairastaa Suomessa noin 200 000 ihmistä ja väestön ikääntymisen myötä muistisairauksien määrä tulee tulevina vuosina kasvamaan.
-Salon Muistiyhdistys tukee sairastuneita ja läheisiä. Tarjolla on monenlaista toimintaa kuten vertaistukiryhmiä, muistikahviloita, luentoja ja puheenvuoroja muistista ja muistinhuollosta. Muistiyhdistys järjestää myös ennaltaehkäisevää toimintaa.
-Ensi viikon tiistaina 27. syyskuuta järjestämme yhdessä Saloin Omaishoitajien kanssa Muisti&Muutos-teemaillan muistisairaiden läheisille kaupungintalolla.
-Illan asiantuntijoina ovat Salon kaupungin asumispalveluiden kehittäjä Kaisa Niinistö, joka puhuu muistisairauden tuomista muutoksista ja Omaisena Edelleen ry:n Tuija Kotiranta, jonka aiheena on ”Omaisena muutosten keskellä”.
Muistiviikolla puhutaan muistisairauksista dementian sijaan.
Muistiliiton toiminnanjohtaja Katariina Suomu sanoo, että dementia ei ole erillinen sairaus, vaan oireyhtymä, jonka aiheuttaa yleisimmin etenevä muistisairaus.
-Muististaan huolestunut ei välttämättä hakeudu lääkäriin, koska pelkää diagnoosia. Siksi on tärkeää puhua muistisairauksista avoimesti ja kunnioittavasti.
Muistiviikko on Muistiliiton ja sen jäsenyhdistysten vuoden pääkampanja. Sitä vietetään vuosittain 21.9. Maailman Alzheimer-päivän yhteydessä.
Marika Lindholmin mukaan muutokset muistissa voivat kuulua normaaliin ikääntymiseen.
-Toisaalta arkielämässä selviytymistä haittaavat muistin muutokset eivät kuulu normaaliin ikääntymiseen. Siksi niiden syy kannattaa aina selvittää. Muistiyhdistykseen kannattaa aina olla yhteydessä, jos oma tai läheisen muisti mietityttää.
Omasta muistiterveydestä huolehtiminen rakentuu arjen valinnoista. Mitä enemmän käyttää aivojaan, sen parempi.
Muistiliitosta kannustetaan aktivoimaan aivojaan altistamalla ne esimerkiksi uudelle kirjallisuudelle, musiikille, tanssille, teatterille, liikuntalajeille, kielille tai käsityölle tai kuuntelemalla radiota, lukemalla ja kuuntelemalla kirjoja.
Liikunta on ihmiselle hyväksi, verenpainetta on hyvä seurata, terveellinen ruoka ja riittävä uni auttavat jaksamaan.
Pekka Mäenpää