Musiikkiopiston konsertissa espanjalaista tunnelmaa

Musiikkiopiston laulajien treeneissä on tunnelma ylimmillään.

Musiikkiopiston laulajat ovat vuosien saatossa järjestäneet monenlaisia spesiaalikonsertteja aina uudistetusta Taikahuilu-oopperan versiosta iskelmäkonserttiin. Tämän kevään konsertti on ylistys espanjalaiselle musiikille. Espanjalaisia sävellyksiä kuullaan monelta eri vuosisadalta kuoroesityksenä sekä sooloesityksinä.
-Espanjalainen ilta toteutettiin ensimmäisen kerran yhdeksän vuotta sitten ja nyt oli taas hyvä hetki tarttua uusiin lauluihin, sillä edellisestä konsertista jäi niin positiivinen fiilis, musiikkiopiston laulunopettaja Maarita Luojus sanoo.
-Espanjalaiset laulut tuovat erilaisia tunnelmia tuutulauluista tulisiin ja dramaattisiin rytmeihin, ohjelmistossa on muun muassa 1500-luvulta Alonso de Mudarran ”Por asperos caminos”, 1800-luvulta Joaquin Turinan ”Cantares” sekä Manuel De Fallan ”Nana” sekä kansanlauluista ”Don Gato” ja ”Valencia”, hän jatkaa.

Espanjalainen ilta kerää yhteen vasta aloittaneita sekä jo musiikkiopistosta valmistuneita laulajia. Musiikkiopistosta muutama vuosi sitten valmistunut Liisa Jännäri-Juva on mielellään mukana spesiaalikonserteissa.
-Espanjalaisessa musiikissa on sykettä ja tunnetta sekä dramatiikkaa ja sähäkkää meininkiä, Liisa sanoo.
-Lisäksi tämän laulajien porukan kanssa on aina älyttömän kivaa. Toisia kannustetaan ja ollaan rehellisesti iloisia toisten puolesta, hän jatkaa.

Viime vuonna valmistuneen Esa Lehtisen ajatukset ovat samankaltaisia.
-Jo porukan takia lähtee mukaan näihin konsertteihin, ihan sama mitä tehdään, niin aina on hauskaa, Esa sanoo.

Myös jo valmistunut Katja Koli tykästyi ideaan espanjalaisesta illasta ja lähti mielellään pyydettäessä mukaan.
-Ihanaa kun on tällainen konsertti tulossa, jossa voi käyttää myös värejä pukeutumisessa, hän sanoo.

Monet laulajat näyttävätkin panostaneen myös pukeutumiseen ja rekvisiittaan, sen lisäksi, että itse lauluja on harjoiteltu jo monta kuukautta.

Espanja ei välttämättä ole yhtä tuttu kieli klassisessa musiikissa kuin esimerkiksi italia ja monet laulajat ovat kokeneet lausumisen haasteelliseksi. Neljä vuotta sitten musiikkiopistossa aloittanut Pia Toikka kuitenkin pitää espanjaksi laulamisesta.
-Aloitin jo aiemmin espanjan alkeet ja matkailen Espanjassa, joten espanjaksi laulaminen tuntuu mielekkäältä, hän kertoo.
-On ihanaa, että pääsee käyttämään eri kieliä laulaessa, myös saksaa opiskellut Pia sanoo.

Viime vuonna lauluopintonsa aloittanut Maarit Breilin on porukan uusimpia, mutta odottavalla mielellä konsertin suhteen.
-Espanjalaiset laulut eivät olleet aiemmin ollenkaan minulle tuttuja. Tämä on myös vasta toinen konserttiesiintymiseni musiikkiopiston riveissä, mutta ensimmäisestä kerrasta tuli jo sellainen turvallinen olo kannustavan porukan takia, hän kertoo.
-Lauluopinnot ovat opettaneet hyväksymään oman äänensä, vaikka vielä siinä on tekemistä, hän nauraa.
-Erilaiset laulutekniikat ovat kuitenkin vahvistaneet ääntäni ja opettaneet tuottamaan sitä pienemmällä vaivalla ja ”prässäämisellä”, Maarit kertoo.
-Lauluopinnoista saa esiintymisvarmuutta ja oppii terveellistä äänen käyttöä, Pia Toikkakin myöntelee.

Musiikkiopiston syventäviä opintoja opiskeleva Teppo Rantanen on kokenut oman espanjalaisen laulunsa mielenkiintoiseksi treenata juuri sen haasteellisuuden takia.
-Itselleni espanja kielenä on vaikeampi laulaa ja lausua kuin esimerkiksi italia. Lisäksi omassa kappaleessani tulee rytminvaihdos, joka vaati hieman treenaamista, hän kertoo.
-Espanjalaiset kappaleet ovat rytmillisesti haastavia, esimerkiksi lyriikoiden saaminen musiikkiin istuvaksi on vaikeaa, Esa Lehtinenkin myöntää.

Tepon kappaleessa onkin muutama haastava juoksutus, jotka pitää laulaa osin ilman säestystä.
-Kappaletta on pitänyt harjoitella rauhallisesti ja hitaasti, jotta kaikki yksityiskohdat saa kohdilleen, hän sanoo.

Treeninäytteiden perusteella harjoittelu on kannattanut ja luvassa on upeita esityksiä. Laulajien soolokappaleita säestää pääosin pianolla Leena Tammisto, mutta Espanjan kansallissoitinta, kitaraa, ei ole myöskään unohdettu. Osassa laulajien soolokappaleista onkin kitarasäestys, josta vastaa Aki Hakasalo. Hakasalon kitaransoiton oppilailta kuullaan myös muutama espanjalainen sävelmä sooloesityksinä, mikä osaltaan antaa oman säväyksensä konserttiin.
-Laulajille ja soittajillekin varmasti hieno kokemus tuoda kuulijoille espanjalaista tunnelmaa musiikin kautta, laulunopettaja Maarita Luojus summaa.

Espanjalainen ilta Salon kirkossa 2.5. klo 19.

Virve Repo

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: