– Otetaan kerran vielä alusta, musiikkiopiston bändin vetäjä Marko Mäki sanoo.
Bändin rumpali antaa tahdin ja kohta musiikkiopiston Kärjen salin ilma suorastaan väreilee suomalaista iskelmää. Tänään on vuorossa musiikkiopiston iskelmäkonsertin pidemmät harjoitukset, joissa on mukana kaikki paikalle päässeet laulajat sekä bändin jäsenet.
Miksi juuri suomalainen iskelmä valikoitui tämän konsertin teemaksi?
– Meillähän on ollut aiemminkin tapana kokeilla eri genrejä laulajien kanssa. Nyt oppilaiden taholta tuli pyyntö, voitaisiinko harjoitella mikrofonin kanssa laulamista, joten siitä tuli tämä idea, laulunopettaja Maarita Luojus kertoo.
Periaatteessa musiikkiopiston lauluopinnoissa ääntä pyritään kehittämään ja vahvistamaan niin, että mikrofonia ei tarvittaisi.
– Pyrimme kuitenkin pitämään opetuksen monipuolisena, Maarita kertoo.
Laulajien suhde iskelmään ja mikrofonin kanssa esittämiseen vaihtelee. Roosa Majanojalle mikrofoniin laulaminen on tullut tutuksi karaoken myötä. Ari-Pekka Luomalle iskelmä on nuoruuden ajan suosikkimusiikkia ja tullut tutuksi muun muassa tanssilavoilta. Liisa Jännäri-Juvallekin iskelmä on tuttu genre, opettajana hän laulaa ja opettaa musiikkia myös joka päivä, joten musiikin maailma on tullut hänelle monipuolisesti tutuksi. Laura Mänki toteaa, että iskelmä kuuluu suomalaisen populaarikulttuurin yleissivistykseen, vaikka hän onkin itse enemmän jazzin, klassisen ja kansanmusiikin ystävä.
Oman suuren panoksensa konserttiin antaa musiikkiopiston lahjakkaista nuorista opiskelijoista koottu bändi.
– Bändi kasataan aina vuodeksi kerrallaan ja soitettu musiikki vaihtelee aina Metallicasta Stevie Wonderiin ja nyt iskelmään, Marko Mäki kertoo.
Bändissä kitaraa soittava Vilho Haikonen opiskelee rumpujen soittamista musiikkiopistossa, kuten myös bändin rumpali Eeli Rouhiainen, joka soittaa vapaa-aikanaan myös bassoa. Vilho ja Eeli toteavat projektin olleen vaativa. Lauluja on paljon, eivätkä ne ole juurikaan olleet tuttuja bändiläisille, joten he ovat joutuneet opettelemaan kaikki alusta asti. Projekti on kuitenkin ollut Vilhon ja Eelin, kuten myös saksofonia soittavan Viljo Korhosen mielestä hauska.
– Tulee soiteltua sellaisia lauluja, joita ei muuten soittaisi. Ja on kiva päästä esiintymään, Viljo lisää.
Bändissä soittaa lisäksi myös Lumia Lujasmaa (poikkihuilu), Emila Rajala (sähköbasso) sekä Edith Kortteinen (koskettimet).
– On mahtavaa tehdä projektia näiden taitavien nuorten kanssa, ja tätä myötä heillekkin tulee tutuksi menneiden vuosikymmenien hitit, Maarita Luojus sanoo.
Myös laulajat ovat yhtä mieltä siitä, että tulevan iskelmäkonsertin harjoittelu on ollut todella hauskaa ja kehittävää ja he odottavat innolla pääsevänsä Musinen lavalle.
– Tämä porukka on niin älyttömän mukava ja on hauska tehdä yhdessä projekteja, tässä on menoa ja meininkiä! Liisa Jännäri-Juva sanoo.
– Musine on erilainen paikka, missä normaalisti esiin-nymme, esimerkiksi kirkoissa on tullut jo esiinnyttyä monesti, Roosa kertoo.
– Musinessa voimme näyttää monipuolisuuttamme, että emme laula pelkästään klassista, Ari-Pekka Luomakin toteaa.
Illan repertuaari on vielä tarkkaan varjeltu salaisuus, mutta ohjelmistoon kuuluu 1960-, 1970-, ja 1980-lukujen iskelmää ja suomipoppia. Yli 20 laulun joukosta löytyy musiikkia aina Katri Helenasta ja Laila Kinnusesta Juiceen, Kirkaan ja Yöhön.
– Suomen pop-kulttuurista löytyy kyllä variaatioita mistä valita musiikillisesti kiinnostavia kappaleita, Laura Mänki sanoo arvoituksellisesti.
Ari-Pekka Luoma tulee esittämään erään tunnetun artistin ehkä vähemmän tunnetun kappaleen.
– Toivottavasti ihmisiä tulisi paljon paikalle torstaina ja tanssimaan myös, Ari-Pekka sanoo.
Luoko siis hopeinen kuu merelle siltaa vai kaikuuko joutsenlaulu saariston yössä? Milloin se hetki lyö ja miten ne puhelinlangat lauloivatkaan? Näihin kysymyksiin saa vastauksen torstaina klo 18.00 alkavassa konsertissa Musinessa.
Virve Repo